Christer Gardell

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Levler.se - Ny svensk utmanare till Avanza & Nordnet med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Christer Gardell är en känd svensk finansman, börsexpert, ekonom och riskkapitalist, såväl nationellt som internationellt. Född 1960 och uppvuxen i Nacka visade sig det ekonomiska intresset redan tidigt. Efter att ha gått ekonomprogrammet på gymnasiet följde studier på Handelshögskolan i Stockholm i början av 1980-talet. Studierna avslutades vid det prestigefulla London Business School där Gardell gick ut med toppbetyg.

Christer gardell

Strategisk konsult

Den tidiga karriären efter studierna ledde till ett mångårigt åtagande för den kända firman McKinsey & Company, där Christer Gardell spenderade 11 år, mellan 1984-1995. Företaget ägnar sig än idag åt konsultverksamhet för ledande företag, institutioner, organisationer och regeringar. Företaget är världsledande inom sitt gebit med över 200 000 arbetssökande varje år. 1984 när Gardell sökte sig dit var ansökningsprocessen minst lika tuff som idag och det krävdes både goda betyg och goda referenser för att få anställning. McKinsey & Company grundades redan 1926 och var väletablerat när Christer Gardell blev anställd. Idag finns företaget i hela 45 länder med över 80 verksamma kontor, varav ett i Stockholm. Innan Gardell slutade hade han dessutom hunnit arbeta sig upp till delägare, något som bäst kan beskrivas som en imponerande bedrift.

Riskkapitalist

1995 gick Gardell vidare till Nordic Capital som är ett uttalat riskkapitalbolag som arbetar med stora investeringar i företag över hela världen. Bolaget har främst riktat in sig på hälso- och sjukvårdssektorn – men även företag som sysslar med teknik, finansiella tjänster och olika typer av betalningslösningar. Även industrin är en intressant investeringsmöjlighet för Nordic Capital som grundades 1989. Gardell arbetade sig upp till titeln Senior Partner mellan 1995-1996. Idag har företaget investerat miljarder i drygt 120 företag och är mycket vinstdrivande.

Företagspirat

1996 bytte Christer Gardell bana igen och gick vidare till investmentbolaget Custos där han blev VD, något som varade till 2001. Hans bana som så kallad företagspirat eller ”corporate raider” tog sin början under karriären på Custos. Det var här som Gardell på allvar började bli känd i Sverige. Själva strategin med ett investmentbolag är helt enkelt att hålla koll på företag som underpresterar och köpa upp aktier. Därefter tas sikte på en styrelseplats för att driva upp lönsamheten och aktieutdelningen. När värderingen är maximerad säljer investmentbolaget sitt aktieinnehav och letar efter nya projekt. När Gardell var VD för Custos sålde han en hel del av aktieinnehavet där bland annat SCA och Skanska såldes, något som har kritiserats av tidigare kollegor.

Cevian Capital

När Gardell lämnade Cevian 2001 började han arbeta på planer om att starta ett eget investmentbolag. 2002 gjorde han slag i saken tillsammans med Lars Förberg och Cevian Capital såg dagens ljus. Idag är investmenbolaget känt för en hel del stora aktieaffärer i Sverige med blandade resultat. Kritiken har framför allt varit hård när svenska bolag sålts till utlandet. Framför allt har Cevian gjort Gardell känd för affärer i stora företag som Intrum Justitia, Lindex, Skandia, Volvo och TeliaSonera. Aktierna i AB Volvo såldes till Kina och aktierna i Skandia till Sydafrika, vilket fick en hel del politiker att se rött. Framför allt är det handhavandet av Volvo som gav Gardell öknamnet industriförstörare i Sverige. Cevian har fått ett negativt rykte som handlar om att enbart göra affärer för vinstintresset, vilket sågs som både kortsiktigt och aningen girigt – egentligen är det själva affärskonceptet när det gäller ett investmentbolag. Idag är Cevian en mycket stor aktör med över 130 miljarder i förvaltningskapital. Här återfinns bland annat Ericsson, SKF, Autoliv, ABB och Nordea. 2021 var rädslan att även Ericsson skulle säljas av stor. Cevian sålde nämligen av aktier från 9 procent ned till under 5 procent.

Privat förmögenhet

Det är ingen hemlighet att Gardells klipp och smarta affärer har gjort honom förmögen. I slutet av 2017 sålde bolaget Cevian aktieinnehavet i AB Volvo med en vinst på cirka 20 miljarder. Under sin aktiva tid med Cevian har Gardell dragit in en hel del pengar, närmare bestämt 15 miljarder. Idag är han en av de rikaste i Sverige. Det är med andra ord en mycket god affärsidé att syssla med investmentbolag så länge investeringen är noggrant kalkylerad och ger en förväntat hög avkastning. Så har inte alltid varit fallet för Cevian som har haft sin beskärda del av dåliga affärer, men överlag har tiden med bolaget gjort Christer Gardell till en mycket förmögen man.

Om Paradisläckan

2017 avslöjades en stor mängd hemliga dokument där näringslivstoppar, höga politiker och förmögna svenskar gjort affärer i skatteparadis. Det avslöjades bland annat att den mäktiga finansmannen Christer Gardell hade över 4 miljarder placerade i bolag på Malta. Detta upplägg gjorde att han kunde spara miljoner genom att slippa svensk beskattning. Paradisläckan och det så kallade ”Maltaupplägget” lyftes fram i Aktuellt, men Gardell avböjde att medverka i en intervju. I mejl svarar han dock att han följer lagar och regler, skattar i Sverige, men inte vill besvara några frågor om sin privatekonomi. Stormen kring dokumenten blev dock inte långvarig eftersom inga regelbrott hade begåtts.

Uppskattat börsproffs

Christer Gardells kunskap om börsen är omfattande och han uttalar sig ofta i intervjuer för bland annat Dagens Industri, Affärsvärlden och SvD Näringsliv om läget på finansmarknaden. Gardell deltar också i en rad kända poddar. Han har bland annat medverkat i podden ”Nytänkarna” där han pratar om de egenskaper som driver och styr läget på den svenska börsmarknaden. Han har även medverkat i poddar som Börspodden, Ekonomistudion och Rika Tillsammans – där han bland annat pratar om indexfonder och framför allt hur man som privatperson sparar i indexfonder. Han har också spelat in avsnitt för Sveriges Radio om EU-valet och eurons vara eller icke vara. Han finns också med i boken ”Svenska miljardärer” av författarinnan Birgitta Forsberg som har gått på djupet kring vem han är och hur han på egen hand lyckades bygga en förmögenhet. Här kan du som läsare ta del av en ingående biografi om Christer Gardell, hans liv och hans egna tankar kring hur han lyckades med något som bara ett fåtal människor klarar av. Här finns också personliga råd och tips för den som vill försöka sig på att tjäna den första miljonen på egen hand.

Videoklipp med Christer gardell

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
3. Levler.se | Ny svensk "Avanza-utmanare" med ISK & gratis courtage för alla fram till 2025-03-31
3. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.