Att tänka på vid aktieinvesteringar

Dags att börja investera i aktier? Ett klokt val, under förutsättning att du tänker rätt. Först och främst handlar det om dig själv. Vi är alla olika typer av människor, vilket också betyder att vi är olika typer av investerare, oavsett om vi satsar en hundralapp eller större belopp – vem är du? Tycker du om att ta risker och har du råd med det, eller är du försiktig av naturen? Har du något mål med att börja köpa aktier?

Att tänka på vid start

Tänk smart när du ska börja handla med aktier – ett bra tips är att du först skaffar dig lite grundkunskaper om hur aktiemarknaden fungerar. Läs, titta i olika guider, och du kan också be någon person med kunskap om aktiemarknaden att berätta för dig hur den fungerar. Det är inte svårt alls, det svåra ligger i att göra bedömningar och analyser.

Blanda i din aktieportfölj

Aktier går upp och ner, och som nybörjare kan en kombination av aktier och fonder vara utmärkt. I en fond satsar du kanske mer på en bransch eller en viss typ av företag, exempelvis industriföretag. Då ingår flera sådana företag i fonden, vilket minskar risken. På samma sätt kan du tänka om du väljer att investera enbart i aktier. För att minska risken och ge dig själv en chans att lära mer om aktiemarknaden behöver du tänka i termer som låg risk, medelrisk och hög risk samt lång- eller kortsiktig investering.

Om du inte har kunskap eller planer på att bevaka marknaden konstant ska du välja en lägre risk, vilket naturligtvis även gäller dig som nybörjare (om du inte har support av en specialist). Du kan exempelvis investera i 50% låg risk, 30% medelrisk och 20% hög risk. Du ska bara investera den summa du är beredd att förlora, framförallt i medel- och högrisksegmenten.

Hur väljer du aktier?

Vad är de bästa aktierna för just dig? Som vi tipsat om beror det på ditt mål som investerare, vilken typ du är och om du är ensam nybörjare eller har stöd av en aktiekunnig person. Som ensam nybörjare ska du lära dig att studera några enkla faktorer hos det företag som du tänker investera i. Du behöver också titta på hur de presterat över tid, det finns alltid kurvor och diagram tillgängliga där du kan se hur aktien har gått upp och ner historiskt. En aktie som givit bra utdelning under en 10-årsperiod har förmodligen en pålitlig företagsledning och detta är en faktor för investerare. Men det handlar ännu mer om att kunna förstå vad som händer i framtiden.

  • Vad är företagets, och därmed aktiens, framtidsutsikter?
  • Är företagsledningen kompetent och hur ser deras affärsidé ut?
  • Finns det produkter och tjänster som är efterfrågade?
  • Har företaget någon banbrytande teknik?

På detta område kan det vara bra att fråga någon som har erfarenhet av aktiehandel. Ett tryggt val kan vara stabila industriföretag som har en mer långsam utvecklingskurva och därför inte har så skarpa upp- och nedgångar. Teknik och forskning kan stundtals fluktuera kraftigt, ofta behöver man köpa aktier när en ny uppfinning ligger i sin linda för att tjäna pengar när det exploderar på marknaden. Idag är dock teknikföretag som t ex Amazon en ganska trygg investering som aldrig kan bli fel, detsamma torde gälla bolag som Netflix. Bolag som Toyota och asiatiska Nio kan vara väl investerade kronor med tanke på utvecklingen av batteridrift. Det viktiga är att hela tiden väga risken, som nybörjare är det alltid bättre att köpa de säkra bolagen.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Strategier

Aktier går upp och ner i olika tider och den som är ny på aktiemarknaden bör som nämnts tidigare försöka hitta de företag som är lönsamma men som fluktuerar minst. Det innebär å andra sidan att du inte kan göra samma ”kap” som du kan göra med högre risk och större fluktuation.

Bolag som figurerar på aktiemarknaden har en utdelningsstrategi. Titta på hur bolaget har delat ut historiskt. Har utdelningen ökat? Mogna bolag delar ibland ut mycket pengar som man kan ta ut eller återinvestera i bolaget för att få fler andelar. Erfarna investerare brukar identifiera tillväxtbolag – mindre bolag som har potential att växa starkt på grund av sin tjänst, produkt eller på grund av att de befinner sig på en ny marknad i tillväxt. Att uppskatta ett sådant bolags värde är dock alltid svårt eftersom det handlar om att förutse bolagets framtida vinst.

Liten checklista

  • Lär dig grunden till hur aktiemarknaden fungerar.
  • Vilken typ av investerare är du?
  • Vilket mål har du med aktierna?
  • Hur ska din portfölj se ut?
  • Handla aktier online på tradingportal eller VP-konto hos din bank.

Aktier är till för alla, småsparare som större investerare, och grundregeln är att inte chansa med dina pengar som nybörjare. Det är viktigt att du vet vad gör.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.