Mitt omdöme: Investera via Brocc

Uppdaterad:

Om du besöker den här sidan undrar säkert vilken avkastning, alltså ränta, du kan förvänta dig att få via Broccs låneplattform?

I den här artikeln ger jag mitt omdöme och berättar om mina erfarenheten av att investera via Brocc. Jag kommer också att besvara de vanligaste frågorna som: Är Brocc godkänd av finansinspektionen? Går Brocc att handla som aktie & hur fungera Brocc? Häng med! 

Hur fungerar Brocc? 

Brocc erbjuder ett modernt sätt att spara och låna pengar utan att använda en bank som mellanhand. Brocc är en plattform där lånegivare och låntagare möts utan att en bank kommer in och tar en del av kakan. 

Brocc är en svensk digital marknadsplats där konsumenter kan mötas direkt och utbyta finansiella tjänster utan att banken ska ta en del av affären. Fler och fler upptäcker fördelarna med att investera och låna utan bankens inblandning. Livslängden på lånet du vill ge ut avgör också hur hög ränta du kan förvänta dig. En lång livslängd på ett lånet kan ge en ränta på upp till 10% vilket är betydligt bättre än börsen.

Min erfarenhet av Brocc? 

Jag fick själv upp ögon för Brocc när den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs gjorde en investering i bolaget. Brocc är registrerat som Betalningsinstitut med tillstånd från Finansinspektionen att förmedla krediter och betalningar.

Brocc är inte den första digital marknadsplats där konsumenter kan mötas direkt och utbyta finansiella tjänster utan dyra mellanhänder som exempelvis banken. Andra tjänster som Lendify erbjuder likade tjänster. Jag som själv investerar på börsen vet fördelarna med ett stabilt kassaflöde av nytt kapital. Något som den här typen av tjänster erbjuder.

Brocc har en minsta insättning på 10 000 kronor vilket verkar vara standard i branschen. Utbetalningar sker varje månad där jag kan välja mellan att återinvestera i nya utlåningar eller ta ut pengarna till mitt konto.  Brocc menar att medelkunden har en ca 6% avkastning per år på din investering efter kreditförluster och serviceavgift. Det går dock att öka avkastningen om du har en längre tidshorisont.

Fördelar med p2p och Brocc enligt mig

Vad jag ser som positivt med just Broccs låneplattform är att mina pengar bara lånas ut till kreditvärdiga låntagare, Brocc säkerställer att de som tar emot dina pengar har en fast anställning och inkomst, inga betalningsanmärkningar samt ett svenskt medborgarskap.

kapital sprids också ut på många kreditvärdiga låntagare vilket skapar en diversifierad portfölj med låg risk.Oavsett hur konjunkturen och börsen går kommer du som investera få ett stabilt kassaflöde med utdelningar varje månad som du kan ta ut och placera på börsen eller återinvestera i nya lån så att den så kallade ränta-på-ränta resulterar i högre avkastning.

I bilden ovanför ser vi hur en investeringsportfölj kan se ut via Broccs låneplattform. Med en förväntad löptid på 44 månad har portföljen sedan start avkastat 10.12% vilket är riktigt imponerade, speciellt nu när många börsbolag valt att dra tillbaka utdelningsförslagen.

Nyckeltal
Nettoutlåningsränta 7,71%
Målavkastning 6,22%
Antal lån136
Andel låneskydd 80,88%
Genomsnittlig löptid80 mån
Förväntad löptid 44 mån
Återkommande utbetalningar

I tabellen nedanför ser hur frekventa utbetalningarna är. Du kan även se hur intäkterna är fördelande mellan nettoränta och amortering.

Det här utdraget är ifrån 2018/2019 men fungerar på samma vis fortfarande. Dina utbetalningar kommer in på konto varje månad, du kan välja mellan att antingen att ta ut pengarna, eller återinvestera i nya lån. Desto mer du investerar, desto större kommer nästa månads belopp att vara.

MONTHNETTORÄNTAAMORTERINGBELOPP
Nov 20181 6452 2153 860
Dec 20181 6142 2323 846
Jan 20191 5992 2493 848
Feb 20191 5842 2673 851
Mar 20191 5692 2843 854
Apr 20191 5542 3023 856
Fördelen med Peer to Peer

Det finns många fördelar med att investera i olika Peer to Peer plattformar. En peer-to-peer-tjänst (P2P) är en plattform där två individer gör en affär direkt med varandra, utan förmedling av tredje part, oftast en bank.

Istället handlar köparen och säljaren direkt med varandra via P2P-tjänsten. P2P-plattformen finns som sökning, screening, betyg, betalningsbehandling. Avkastningen långivaren kan förvänta sig är i regler mycket högre jämfört om långivare skulle hantera transaktionen via en bank, som tar en stor del av avkastningen.

Vad är en Peer to Peer tjänst?
  • En plattform som direkt kopplar parter till en transaktion utan tredje parts mellanhand.
  • En hävstångsteknologi för att övervinna transaktionskostnaderna för förtroende, verkställighet och informationsasymmetrier som traditionellt har hanterats genom att använda förtroende tredjeparter.
  • Peer-to-peer-plattformar erbjuder tjänster som betalningsbehandling, information om köpare och säljare och kvalitetssäkring till sina användare.
Hur skiljer sig Brocc jämför andra Peer to Peer tjänster?

Konceptet P2P är egentligen ett brett uttryck och kan innebär många olika saker. En Peer to Peer plattform är allt inom ramarna där två parter utbyter en transaktion utan att använda en tredje parts mellanhand.

Företag som Tessin och Brocc kategoriseras ofta tillsammans, men erbjuder egentligen två väldigt olika tjänster. Brocc investerar i lån utgivna av kreditvänliga låntagare, medans Tessin investerar i olika byggnadsprojekt.

Vad de båda olika tjänsterna har gemensamt är att det har lyckats hitta en modell där långivare och låntagare möts utan att behöva använda sig av en tredjepart, som oftast är en bank.

En Peer to Peer tjänst kan alltså finns i flera olika brancher och områden. Många menar att det det vi idag ser inom crowdfunding, bara är början. SVT rapporterade om hur Knivsta församling behöver byta ut sin mässhake, den dräkt präster användare vi högtider, istället för att använda kyrkans kassa tog församlingen hjälp av crowdfunding.

Skillanden mellan crowdfunding och Peer to Peer lending?

Crowdfunding och peer-to-peer lending är båda spännande sätt att investera utanför börsen. Det är allt mer vanligt att se investerare inkludera båda som en del av sin portfölj och sin investeringsstrategi.

Ändå finns det förvirring kring skillnaderna mellan de två koncepten, särskilt för dom som är nya till konceptet.

Detta är förståeligt. De båda följer samma princip: Pengar tillhandahålls direkt av investerare till låntagare som behöver kapitalet. I båda fallen letar investerarna efter avkastning.

Båda är mångsidiga finansieringskällor. De kan användas för att samla in pengar för företag, kreativa koncept, sociala projekt och storskaliga kommersiella ideér. Och båda är mogna finansieringskategorier, reglerade av myndigheter.

Skillanden är att i Crowdfunding får du en del av ägandeskapet, alltså equity. Peer to Peer lending är istället en utlåning mot ränta med en löptid och förbestämd kupong.

Förenklat kan vi säga att Peer to Peer lending är som att investera i en obligation eller räntefond. Som investerare av en obligation lånar du ut pengar till exempelvis staten, en kommun, ett hypoteksinstitut, bostadskreditinstitut eller ett större företag. I utbyte får du en förbestämd ränta. När löptiden för obligationen går ut betalar obligationsägare tillbaka kapitalet.

Crowdfunding, å andra sida, får du en del av företaget/projektet du ger kapitalet till. Risken är högre jämfört Peer to Peer, men det finns också en större uppsida. Precis som skillnaden i risk/reward mellan obligationer och aktier.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.