TIN Ny Teknik: Mitt omdöme 2020

Sällan har en svensk fond som inte är tillhör en större bank eller ett pensionsbolagen haft ett lika framgångsrikt första år som Tin Ny Teknik hade vid lansering 2019.

Många drömmer om att starta en egen fond, få har dock följarbasen eller meritlistan som krävs, duon bakom Tin Ny teknik hade båda.

Hittills har de tiotusentals andelsägare som redan valt att investera i fonden fått bang for the buck. Tin Ny Teknik har stigit i år med drygt 12 procentenheter samtidigt som OMX30 GI (inklusive utdelningar) har backar med 11 procentenheter. Se den uppdaterade utveckling här.

I mitt omdöme av Tin Ny Teknik kommer vi kolla på fondens utveckling, förvaltarna bakom fonden, avgiften, innehaven och slutligen mitt omdöme om.

Fondens innehav

Precis som namnet på indikerar – Ny Teknik – bestå fondens portfölj av bolag inom teknik men också inom hälsa och digitala varumärken. Förvaltarna skriver på hemsidan att fond är till för dig som tror på innovation, småbolag och Norden. I bilden nedanför ser vi fondens 20 största innehav.

Fondens största innehav är spelbolaget Evolution Gaming Group som är en B2B-leverantör inom livecasino som utförs i realtid, spelen streamas via bolagets egna plattform genom olika återförsäljare, alltså spelbolag. Spelbolag och andra mjukvaruföretag utgör den största delen av portföljen.

Fondfakta
FörvaltareErik Sprinchorn & Carl Armfelt
FondtypAktiefond
Startdatum2019-02-04
Startkurs100 SEK
Öppen för handelDagligen
Förvaltningsavgift1.5%
FondbolagTIN Fonder
FörvaringsinstitutSEB
HållbarhetFonden har en hållbarhetsprofil
Avgift

Kostnaden för fonden är 1.5% i förvaltningsavgift per år. Beroende på genom vilken bank du handlar fonden tillkommer det oftast en extra avgift. Via Avanza är den totala avgiften 1.59% medan via Nordnet är avgiften 1.52% exempelvis.

Jämför vi avgiften på 1.5% med andra liknande fonden hamnar Tin Ny Teknik någonstans i mitten. det finns både billigare och dyrare alternativ. Tin Ny Teknik har exempelvis inte någon rörlig avgift som många hedgefonder har. 

Förvaltarna

När du utvärderar en fond är det, enligt mig, viktigare att du studerar förvaltarens meritlista snarare än fondens historiska utveckling. Givet att inte fonden haft samma förvaltare under hela perioden du utvärderar.

Duon som förvaltar Tin Ny teknik, Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, var tidigare förvaltare av Swedbanks fond Robur Ny Teknik. Under tiden duon förvaltade fonden var den en av de bäst presterade svenska fonderna, vilket stärker kredibilitet av förvaltarens nya fond.

Även om Tin Ny Teknik är en relativt ny fond, startade februari förra året, har förvaltarna lång erfarenhet av att framgångsrikt förvalta en portfölj tillsammans.

Mitt omdöme

Det är svårt att inte hylla Erik Sprinchorn och Carl Armfelt för deras otroliga framgång med både lanseringen och den imponerade avkastningen hittills.

Även om ett år är just det: bara ett år, hade det varit orättvis att inte uppmärksamma fonden som ett bra alternativ för den som vill investera i nya teknikbolag.

Det finns såklart en risk att någon av de större innehaven: Embracer, Take-two och Stillfront, har ett dåligt kvartal och ser stora delar av börsvärdet gå upp i rök. Det har hänt liknande bolag tidigare (och kommer hända igen). Dessa bolag är högt värderingar mätt i traditionella värderingsmått som P/E och EV/EBIT.

Portföljen är ändå väl diversifierad och borde därför klara av stora förluster i enskilda innehav. Jag skulle absolut kunna äga Tin Ny Teknik som en del av min portfölj.

/David