Kategorier
Börs och aktier

SAVR: Mitt omdöme 2020

SAVR är en ny handelsplattform för fonder på internet som utmanar Avanza och Nordnet med billigare fondavgifter.

Populära fonder som Tin Fonder Ny Teknik är 40% billigare via SAVR med en avgift på 1.08%.

Efter att själv ha investerat via SAVR vill jag nu dela med mig av mina egna erfarenheter och ger ett omdöme av tjänsten. Jag utlovar både ris & ros och avslutar med tre fondfavoriter som går att köpa till rabatt via SAVR.

Fördelar med SAVR

Den mest uppenbara fördelen med SAVR är de låga fondavgifterna. Populära svenska fonder går att handla med stor rabatt mot ordinarie avgifter. Rabatten kan vara upp till 50% jämfört med vad samma fond kostar via Avanza eller Nordnet. Precis samma fond fast till en betydligt lägre kostnad, något som jag inte tackar nej till!

Det finns just nu 1 300 olika fonder tillgängliga via handelsplattformen. Även om det är betydligt färre än vad Avanza eller Nordnet har på sina respektive plattformar finns ändå många av de mest populära fonderna tillgängliga via SAVR. Vanguards kända indexfond, Vanguard US 500 Stock Index, finns exempelvis endast tillgänglig i Sverige via SAVR.

Att öppna ett konto var också smidigt och tog mig max fem minuter. Både deras app, som finns som IOS och Android version, och hemsidan är enkelt att navigera och påminner mycket om Avanzas app. På hemsidan och i appen kan du följa utvecklingen på dina fonder, jämföra avgifter och avkastning med andra fonder.

Vad går att förbättra?

Även om antalet fonder som finns tillgängligt tycks öka för varje månad är katalogen av fonder inte lika bred som via Avanza eller Nordnet. För mig personligen har utbudet inte varit något problem då alla fonden jag var intresserad av fanns tillgängliga.

Men jag vet att exempelvis att Nordeas fonder inte går att hitta via SAVR vilket är ett minus om du tycker om någon av deras fonder. Lyssnar man på bolagets vd, Daniel Aarenstrup, jobbar teamet bakom SAVR på att introducera nya fonder hela tiden. Om du inte hittar fonden du är intresserad av finns alltid Avanza eller Nordnet som ett bra komplement.

Summering

Att vi i november förra året fick en seriös utmanare till Avanza och Nordnet, som i 20 år ägt marknaden för att köpa fonder på internet, är bara positivt.

Visst, alla fonder finns idag inte tillgängliga via SAVR, men plattformen är ung och kommer bara bli bättre över tiden och jag är mycket positivt inställd till den nya utmanaren.

Konkurrens skapar bättre produkter för konsumenten och därför ska vi vara tacksam för den nya utmanaren SAVR. Jag avslutar med att ge tre fondtips som jag själv tycker om och som går att handla med rabatt via SAVR.

Tre fonder jag tycker om:

SEB Småbolag avgift via SAVR o.93%, ordinarie avgift 1.59%.

Länsförsäkringar fastighetsfond avgift via SAVR 0.88%, ordinarie avgift 1.49%.

Tin Ny Teknik avgift via SAVR 1.08%, ordinarie avgift 1.59%.