Hur bra är Lysa jämfört andra fondrobotar?
Utbud av fonder ★★★ Eftersom du själv inte väljer vilka fonder du ska stoppa i din portfölj är inte Lysas fondutbud avgörande viktigt. Utbudet är inte lika stort som exempelvis hos Avanza eller Nordnet. Men det finns tillräckligt många fonder för att robotens algoritm ska hitta en portfölj av fonden som är anpassade utifrån dina behov.
Krav för att öppna konto ★★★★★ Det är väldigt enkelt att öppna ett konto hos Lysa. Du behöver vara 18 år, vilket du legitimerar dig med Bank-id. Det är inte heller något krav på minimibelopp på insättning.
Kundservice ★★★★ Finns tillgängligt via både chatt, email och telefon. Enklaste kommunikationen gör du via mail eller chat. Finns en funktion för kundservice i appen också.
Kundomdömen ★★★★ Lysa har fått mycket bra omdöme av befintliga kunder.
Slutsats ★★★★ Givet kundernas goda omdöme av Lysa kan man inte annat än att ge deras fondrobot högt betyg. Min avkastning har varit god sedan jag startade konto, appen är användarvänlig och de få gånger jag behövt kontakta support har jag fått snabbt svar!
Vad kostar Lysa fondrobot?
Den avgift du betalar till Lysa fodrobot består av en portföljförvaltningsavgift och fondförvaltningsavgift. Den totala avgiften varierar lite beroende på hur stor din portfölj är. Kika in Lysas hemsida för att se den aktuella avgiften.
Hur fungerar fondroboten Lysa fondrobot
Ett exempel
Allt börjar med att du får ett investeringsförslag av Lysa fondrobot, baserat på frågor om dig och din ekonomiska situation. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investeras de automatiskt efter din fördelning. Lysas robot tar hänsyn till storleken på din investering, hur mycket du vill investera, din riskvilja och längden på din investering. Utifrån den informationen får du ett förslag på fonder till din portfölj.
Innan du öppnar ett konto ställer Lysa ett par frågor till dig för att kunna identifiera en lämplig risknivå. Varje gång du gör en insättning hos Lysa investerar dem sedan automatiskt dina pengar i en global portfölj med rätt risknivå. På lysas hemsida, eller i deras app, kan du följa utvecklingen av din portfölj. Du kan också se vilka fonder du äger och hur de är fördelade i din portfölj.
Vilken avkastning kan du förvänta dig av Lysa?
Vilken avkastning borde du förvänta dig av att investera dina penga genom Lysas fondtobot? Det enkla svaret är att det beror på. Eftersom att Lysa investerar i en diversifierad portfölj med fonder som investerar över hela världen kommer din avkastning påverkas av hur världens börser går.
I bilden ovanför ser ni hur Lysas fondrobot avkastat beroende på vilken riskspridning du valt. Räntor är en defensivare investering, därför har också den kategorin avkastat sämst. Grön visa en portfölj med uteslutande aktiefonder och vit är en blandning, där 75% aktiefonder och 25% räntefonder.
Aktie, ränta eller en mix?
Vilken fördelningen mellan aktier och räntor ska du välja i din lysa-portfölj? Det är en mycket bra fråga – svaret är dock inte så enkelt som att det finns en lösning som fungerar för alla. Beroende av din riskvilja och tidshorisont kommer svaret på frågan variera. Om du exempelvis vet att du behöver pengar till en stor investering inom de närmaste 24 månaderna – då är det nog klokt att investera majoriteten av ditt kapital i räntefonder. Du vill inte bli tvingad att sälja av din portfölj i en nedåtgående marknad. Om du istället har en längre tidshorisont, låt säga 5 år eller mer, då kan det vara en fördelaktigt att äga mer aktie fonder än räntefonder, givet att du själv vill ta en större risk. Lysa har ett portfölj alternativ som heter målfördelning, någon som jag använder, där det har fördelat portföljen 25% ränta, 75% aktiefonder, ett bra alternativ.
Fondrobot eller välja portföljen själv?
Vilka är fördelarna med en fondrobot jämfört med att välja en egen portfölj av fonder? Först och främst, det är väldigt svårt – om inte omöjligt – för en robot eller en människa att veta vilka fonder som kommer vara vinnarna i framtiden. Man kan studera historisk avkastning, men det säger egentligen inget om framtiden. Fördelen med en fondrobot är egentligen inte att roboten automatisk kommer hitta morgondagens vinnare, utan istället hjälper en fondrobot dig med att hitta en portfölj som passar din risknivå.
En annan fördel, kanske den största fördelen, med Lysas fondrobot, är att du får en rabatt på fonderna du äger. Om du köper en portfölj av fonder via exempelvis Avanza eller Nordnet kommer fondbolaget betala en provision till banken, den provisionen kan vara upp till halva fondavgiften och någon som du som slutanvändare betalar för. Eftersom att lysa inte tar någon provision blir fondportföljen via Lysa billigare, jämfört om du skulle köpa exakt samma uppsättning av fonder via en bank.
Mitt omdöme efter att jag investerat
jag har själv investera en mindre summa via Lysa, framförallt för att skriva det här inlägget och skapa mig en egen uppfattning innan jag delar den med er. Om vi ska börja från början var ”sign up” processen smidig, vilket man gör via deras hemsida. Innan roboten väljer ut en portfölj till dig får du svara på tre frågor, om du riskvilja, tid och startkapital om jag kommer ihåg rätt. Investeringen sker automatiskt när du väl har för över det belopp du vill investera. Jag har inte valt att skapa en egen månadsöversättning, men det kan du ganska enkelt göra via hemsidan med bank-ID och en validering från din bank. Hittills är jag nöjd med mitt resultat, alltså avkastningen och rekommenderar att du själv kollar in deras erbjudande för att se om Lysas fondrobot är något för dig också.
Lysa Företag – vad är det som gäller?
Som företag kan du också börja investera hos Lysa. Om du vill registrerar dig hos Lysa som företag behöver du uppfylla ett par kriterier.
Du behöver ett svenskt personnummer som du också kan använda för att legitimera dig med Mobil BankID.
Ett kontonummer till en extern bank behöver du också, eftersom Bynk behöver veta vart de ska betala ut likviderna. När allt det är gjort behöver bynk få mer information om dig och ditt företag, för att sedan lämna ett investeringsförslag. Slutligen skriver du på ett avtal och är redo för att börja investera.
Det finns flera fördelar för ett företag att öppna en depå hos Lysa. Om du har likvider eller överbliven vinst som du vill återinvestera är Lysa ett bra alternativ. Lysa erbjuder anpassad förvaltning utifrån dig och ditt företags behov. Oavsett storlek på ditt företag kan du bli kund.
Allt går att styra digital via app eller hemsidan, du använder mobil-bankid för att legitimera dig. Du väljer själv vilken depå som passar dig bäst. Det kan vara kapitalförsäkring eller värdedepå. Om du har frågor kan du enkelt kontakta Lysa via deras support.
Lysa för privatperson – Vad är det som gäller och hur fungerar det?
Om du vill öppna ett konto som privatperson är förutsättningarna i princip samma. Den stora skillnaden privatpersoner får ett ISK istället för en kapitalförsäkring eller delå. Ett investeringssparkonto har en annorlunda skattesats som nästa alltid är mer förmånlig.
För att börja investera som privatperson behöver du gå igenom tre enkla steg. Här är hela flödet för en privatkund.
Första steget efter att du avgivit din email adress är att du behöver svara på två frågor. Om du tidigare har investerat i fonder. Den andra frågan handlar om du är medveten om att du kan förlora pengar genom att investera i fonder. Även i genom Lysa fondrobot.
Eftersom båda mina svar var jag gick jag vidare till nästa steg.
Här frågar Bynk om din nuvarande ekonomiska situation. Om du anger att du har relativt höga skulder, jämfört tillgångar rekommenderar bynk att du istället betalar av på ditt lån.
Vid nästa steg fortsätter Bynk att ställa frågor om hur du tänker kring din ekonomi och hur du idag investerar dina pengar. Frågorna kommer hjälpa bynk fondrobot att avgöra om deras känns är något för dig.
Vid nästa steg frågar Bynk om hur du tänker kring din sparhorisont. Jag kryssade i att min horisont är mellan 3-5 år och att det var ganska osannolikt att jag behöver göra ett uttag innan den estimerade horisonten. Alla dessa frågor kommer hjälpa fondroboten att hitta en bästa portföljen för just mig.
Här behövde jag välja din inrikting, jag fick två val bred eller hållbar. Bred ger ett fokus på maximal riskspridning och global exponering. Dina pengar förvaltas i tusentals aktiebolag och ränteinstrument.
Hållbar exkluderar bolag som är verksamma inom spel, vapen, droger och fossila bränslen Dina pengar förvaltas i ränteinstrument och aktiebolag med aktivt samhälls- och miljöansvar.
Med mina svar som underlag rekommenderade Lysas fondrobot mig att investera i 36% aktier och 64% räntor. I deras förklaring till varför står det.
”Baserat på dina svar bedömer Lysa att en målfördelning om 36 % aktier och 64 % räntor är lämplig för detta Lysakonto. Vi baserar det på att din investeringshorisont är 3 – 5 år och att det är ganska osannolikt att du kan få behov av mer än hälften av investeringarna tidigare. Vidare bedömer Lysa att du har en medel riskpreferens och en ansträngd ekonomisk situation”.
Eftersom jag tyckte att fördelen var okej klickade jag mig vidare. I det här steget behöver jag ange personuppgifter. Vart jag har medborgarskap och vart jag betalar skatt.
Ytterligare ett par frågor om min inkomst och vart ifrån den kommer. Någon som är helt normalt för den här typen av tjänst.
Efter ytterligare ett par frågor kom jag fram till en sida med bekräftelse att konto gick igenom. Mitt konto kommer se ut som bilden visar nedanför. Ett investeringssparkonto (ISK ) med en tidshorisont på 3-5 år. Inriktingen på mina investeringar är bred med framförallt viktning mot räntor. Målfördelningen ser ut som nedanför.
Hela processen gick väldigt smidigt och tog max 5 minuter. Något som jag tyckte var positiv var att man hela tiden kunde gå tillbaka i formuläret och ändra tidigare svar. Om jag inte var nöjd med fördelningen mellan räntor och aktier skulle jag exemplevis kunna ändra på det.
Sista skärmen var en sida med olika alternativt, antingen kunde du här göra en isättning direkt till fondroboten eller vänta med det. Du kan också flytta en ISK-depå från en annan bank. Inget jag själv provade så kan inte kommentera hur enkelt eller svårt det är.
Disclaimer:
“Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.”