Länsförsäkringar Fastighetsfond: Mitt omdöme 2020

Länsförsäkringar fastighetsfond en av Sveriges populäraste fastighetsfond, via Avanza har fonden drygt 47 000 andelsägare. Med stark historisk avkastning och en relativt låg avgift har fonden ökat i populäritet över åren.

I den här artikeln kommer vi gå igenom allt som är viktigt att veta innan du investerar i Länsförsäkringar Fastighetsfond. Vi kommer jämför avkastning mot likande fonder, avgiften, förvaltaren och slutligen ger jag mitt omdöme och besvara fråga: Hur bra är Länsförsäkringar fastighetsfond?

Om fonden

Även om fonden själva skriver att dom ”placera i bolag som främst är verksamma inom den nordiska fastighets- och byggbranschen” är Länsförsäkringar Fastighetsfond en svensk fastighetsfond. 91% av den totala portföljen återfinns i Sverige.

Bland de tio största innehaven finns det varken aktie från andra nordiska länderna eller något utav de traditionella byggbolagen. Du som investerar i Länsförsäkringar Fastighetsfond får en koncentrera investering mot svenska fastighetssektorn helt enkelt.

Fondens utveckling

Fondbolaget skriver att dom jämför fondens utveckling med utveckling på SIX Nordic Real Estate. Vilket egentligen inte är helt rätt, fonden investerar i princip endast i Svenska fastigheter och borde därför jämförs med ett svenskt fastighetsindex, inte ett nordiska index.

I bilden som är bifogad ser vi hur länsförsäkringar fastighetsfond har utvecklats jämfört med Morningstars Branchfond, fastighetsbolag. En stark utveckling minskt sagt.

Avgift

Hur står sig fondens avgift mot andra likande fonder? Länsförsäkringar Fastighetsfond, precis som alla andra fonder, har en förvaltningsavgift som varierar beroende av vilken bank du köper fonden genom.

Fondens årliga avgift är 1,43% vilket är något billigare än både SEB:s Fastighetsfond som kostar 1.50% och Carnegie Fastighetsfond som kostar 1.60%. Det finns dock billigare alternativt också, fondbolaget IKC har en fastighetsfond som kostar 1% i avgift.

Förvaltaren

Förvaltaren bakom fonden, Peter Norhammar, (alltså inte det tidigare stadsrådet tillika Carnegies förra ordförande Peter Norman) verkar vara lite av en doldis. Han medverkar sällan tv eller poddar, såvitt jag vet i alla fall.

Vad som tala för Norhammar är hans långa erfarenhet av att investera och analysera svenska och nordiska fastighetsbolag. De bolag som finns i portföljen kan ha troligtvis utan och innan. Det finns trots allt bara så många fastighetsbolag i Sverige.

Fondens relativt starka resultat efter fem år som förvaltare är också någon form av kvitto på att Norhammar är en duktig stock picker.

Innehav

Fondens portfölj består till 91% av svenska fastighetsbolag, där Balder är fondens störa innehav och utgör nästa tio procent av den totala portföljen. Sagax är fondens nästa största innehav och utgör 7.7% av portföljen, följt av Samhällsbyggnadsbo i Norden, som utgöt 6.5% av portföljen.

Mitt omdöme

Om du söker exponering mot den svenska fastighetsmarknaden, men vill inte äga aktier i enskilda fastighetsbolag, eller om letar efter en fastighetsfond till din tjänstepension, är Länsförsäkringar Fastighetsfond nog det bästa alternativet.

Givet den relativt låga avgiften i kombination med den starka historiska avkastningen.

Även om historisk avkastning inte är en garanti för avkastning i framtida är det ändå en indikation på att teamet som förvaltar fonden gör någon rätt.

Riskerna jag ser med Länsförsäkringar Fastighetsfond är hur koncentrera fonden till både sektor och land. En fastighetsfond är i sin natur koncentrerar, det är själva syftet med fonden.

Men det behöver inte betyda att din totala portfölj behöver vara lika koncentrerad. Länsförsäkringar Fastighetsfond borde vara en del av din totala portfölj, snarare än den hela.

Fonden handlar du billigast via Nordnet, där är den totala avgiften 1.43%. Tryck på knappen nedanför för att komma till rätt sida på Nordnet för att läsa mer!