Att lära sig från personer med erfarenheter av att investera egna, eller andras pengar kan vara en stor fördel för dig i din resa som investerare.
I det här inlägget har jag pratat med teamet bakom fonden Atlant Stability. En en defensiv fond som lyckades navigerade sig igenom 2020 bättre än det allra flesta i samma kategori.
Berätta kort om Atlant Stability för läsare som inte känner till fonden
Atlant Stability är en aktivt förvaltad alternativfond som fokuserar på marknadsneutrala derivatstrategier med låg risk på Stockholmsbörsens OMXS30-index. Derivatstrategierna kombineras med en aktiv ränteförvaltning där tyngdpunkten ligger på nordiska företagsobligationer och certifikat med kort löptid och god kreditkvalitet.
Fonden eftersträvar att vara marknadsneutral och skapa en jämn avkastning med mycket låg korrelation till den svenska aktie- och räntemarknaden. Fondens mål är att över tid och till en uttalat låg risk, skapa en årlig snittavkastning som överstiger fondens jämförelseränta (SSVX 90 dagar) med minst 3 procentenheter. Fonden har även som mål att skapa positiv avkastning minst 80 procent av alla kalendermånader och endast i undantagsfall gå ner mer än 1 procent under en enskild kalendermånad.
Atlant Stability tillhör riskklass 3 av 7, vilket motsvarar låg risk
Om man vill sammanfatta allt ovan på ett enklare sätt kan man säga att Atlant Stability är en fond som skapats för att vara ett alternativ till ränteplaceringar med låg risk.
Fonden ska leverera en avkastning på tre procent över riskfri ränta och så lite som möjligt påverkas av vare sig aktie- eller räntemarknadens utveckling. Förvaltarna fokuserar på att leverera en positiv avkastning varje månad.
Tabellen visar utvecklingen för Atlant Stabililty jämfört med en högräntefond i samma riskklass det senaste året. Atlant Stability illustreras av den blå kurvan.
Källa: Morningstar
Hur skiljer sig Atlant stability mot era andra fonder?
Stability är i grund och botten konstruerad precis som de flesta av Atlants övriga fonder, dvs med en ränteportfölj som ska säkra kapitalet och generera en avkastning där man kan ta aktiva positioner med hjälp av derivat. Optioner och derivat används för att ta positioner i den aktiva förvaltningen. Detta därför att det inte binder så mycket kapital = man riskerar inte alla sina pengar men kan samtidigt vara med och tjäna pengar oberoende hur ränte- och aktiemarknaden rör sig. Det som skiljer Stability från våra andra fonder är att den har en annan riskprofil. Stability siktar mot en årlig avkastning på riskfri ränta plus 3 procent.
För vilken typ av investerare passar Atlant stability?
Fonden passar dig som söker möjligheter till en avkastning som är högre än i en traditionell ränteplacering till samma risk. Fonden är ett bra alternativ för den som vill ha en placering med låg risk, låg korrelation med den svenska aktiemarknaden och med en hög andel månader med positiv avkastning. En placering i fonden bör vara en del av en portfölj och med en placeringshorisont på minst ett år. Inte minst under början av 2020 har vi sett vilka problem man kan få med likviditet och minskat värde i en portfölj som följer utvecklingen på den övriga marknaden. Förr (innan räntor blev negativa eller 0) använde man räntefonder för att sprida risken i portföljen eftersom de innehöll mest statspapper med låg korrelation till aktieutvecklingen. Allteftersom marknadsräntan fallit har räntefonder skiftat om till företagsobligationer för att kunna ge någon avkastning. Detta innebär idag att nästan alla räntefonder innehåller väldigt mycket lån till företag istället för lån till stat = högt samband med värdeutvecklingen på aktiemarknaden och mycket större värdesvängningar när börsen faller. Atlant Stability ska leverera en jämn avkastning månad för månad och har sedan starten 2008 över 85% månader med positiv avkastning.
Hur tänker ni om allokeringen i fondens portfölj?
Grunden i portföljen ska byggas upp av tillgångar som inte riskerar den stora bulken av portföljen och samtidigt generera lite avkastning för att ge utrymme för aktiva positioner på toppen. Denna del består idag främst av obligationer med god kreditvärdighet och kort löptid. Eftersom vi anser att obligationer är högt värderade idag ligger vi även i en stor del av kontanter, just nu närmare trettio procent av fondens värde, Detta för att kunna vara köpare av obligationer när nedgångar kommer i marknaden. Detta var något vi drog stor nytta av under mars månad i år. En liten del av portföljen, 1-5 procent utgör den aktiva delen där vi tar positioner i derivat. Det vanligaste är aktieindexderivat, där vi kan ta positioner baserat på vår marknadssyn. Förutom att vi inte riskerar så stor del av fondens kapital genom att använda optioner innebär det även att vi löpande kan omvärdera vår syn och försäkra oss mot möjliga andra utfall. Om vi tex anser att USA-börsen ska gå upp kan vi köpa ett aktieindexderivat i form av en köpoption för detta index. Om vi efter en tid ser att andra faktorer riskerar att gå emot denna syn, tex en försvagning av dollarn, kan vi köpa derivat som tjänar pengar på en dollarnedgång. Att ta ut den aktiva förvaltningen genom optioner ger oss alltså både en fördel i att inte binda så mycket kapital och att kunna ”försäkra” de positioner vi tar löpande.
Vilka förändringar gjorde ni under våren 2020 när marknaden var osäker?
Eftersom vi tyckte att marknaden var högt värderad och därför hade en negativ syn på framförallt företagsobligationer hade vi en kassa på ca 50 procent av fondens värde. Detta innebar att när andra fonder tappade mycket i värde och andelsägare tog ut sina pengar, kunde vi köpa de papper som såldes för att möta uttagen i de andra fonderna. Likviditeten var mycket dålig och det fanns i princip inga andra köpare än Atlant Fonder på den svenska marknaden för företagsobligationer. De som var säljare på den marknaden var tvungna att sälja sina allra ”bästa” innehav till en stor rabatt för att kunna få ut några pengar. Under denna tid kunde Atlant Stability köpa några mycket bra obligationer till ett mycket bra pris.
Exempel: Fonden köpte obligationen Volvo 2023 med yield 2 procent till en kurs på 95 vilket innebar en intjäning på strax under sex procent på tre månader samt Scania 2025 med yield 3 procent som vi kunde köpa på kurs 93 vilket innebar en avkastning på ca 9 procent på tre månader.
Med detta sagt blev mars månad ändå fondens sämsta genom historien (som man kan se i tabellen ovan) Det beror inte på att placeringarna gick dåligt och att vi sålde värdepapper till ett lågt pris i en pressad marknad. Det berodde på att eftersom hela företagsobligationsmarknaden sjönk så kraftigt under denna period ändrades även värderingarna för Stabilitys innehav. Vi sålde aldrig någonting men eftersom vi köpte värdepapper till ett lägre pris påverkades portföljens värdering negativt. Nedgången slutade dock på 4,9% för Atlant Stability vilket kan jämföras med andra fonder som låg i samma riskklass eller lägre och gick ned 12-14 procent under samma period. Flera fonder stängde även för handel under perioden. Det gjorde inte Atlant Stability och fonden var på plus igen efter drygt tre månader. Flera av de räntefonder som ligger i samma riskklass kämpar fortfarande för att nå positiva tal på året efter smällen i mars.
Kommer Atlant lansera någon ny fond under nästkommande år?
Produktutvecklingen pågår ständigt och diskussioner pågår om att plocka fram fonder som bygger på de olika beståndsdelar som finns i nuvarande portföljer i andra Atlantfonder som vi sett fungerat bra. Här skulle man till exempel kunna plocka fram en räntefond som bygger på den företagsobligationsbas som finns i de befintliga fonderna. Vi diskuterar även att ta fram en aktiefond som bygger på de ”opportunities” vi arbetar med i Atlant Opportunity och som levererat väldigt goda resultat under de fem år som fonden funnits. Nyheter kommuniceras löpande i våra förvaltarkommentarer eller i vår egen podcast, Atlantpodden.