Inför dagens inlägg har vi pratat med Frans Wehtje som var med och grundade Strand Kapitalförvaltning AB 2004.
Frans förvaltar Strand Förmögenhetsfond, en blandfond som investerar i både aktie och företagsobligationer.
Hur skulle du beskriva förmögenhetsfonden för de läsare som inte känner till den?
Strand Förmögenhetsfond som vi startade 2005 är en aktivt förvaltad blandfond. Mellan 30-70% av fondens kapital allokeras i aktier och resterande del i företagsobligationer, främst i den svenska marknaden, men utan geografiska restriktioner.
Hur skiljer sig förmögenhetsfonden jämfört med Strands andra fonder?
I alla våra fonder (Strand Förmögenhetsfond, Småbolagsfond och Företagsobligationsfond) försöker vi skapa överavkastning genom en aktiv förvaltning och förhållandevis koncentrerade portföljer. För oss är det inte viktigt att förhålla oss till index eller begränsa vår exponering mot vissa sektorer utan vi agerar hela tiden för att skapa högsta möjliga riskjusterade avkastning utifrån de förutsättningar som finns i marknaden. Medan de grundläggande principerna är gemensamma mellan fonderna så skiljer det sig avseende vilka tillgångsslag vi investerar i. Småbolagsfonden investerar enbart i småbolagsaktier, Företagsobligationsfonden enbart i företagsobligationer och Förmögenhetsfonden i både små- och stora bolag på aktie- och kreditmarknaden. Det placerar risknivån i Förmögenhetsfonden ungefär mittemellan våra två andra fonder.
För vilken typ av investerare passar Strand förmögenhetsfond?
En blandfond förknippar många med en fond som investerar i börsens allra största och mest mogna bolag. Förmögenhetsfonden är ett alternativ för den som vill investera i både stabila, men också mindre och snabbväxande bolag, till en lägre risk än i aktiemarknaden som helhet. Den som placerar kapital i Förmögenhetsfonden ska inte behöva oroa sig över tajming i marknaden eller vilka branscher som bör prioriteras för stunden, utan kan förlita sig på att vi som förvaltare sköter det jobbet inom fondens breda mandat. Fonden är månadshandlad för att insättningar och uttag inte ska påverka vår förvaltning och fondens avkastning negativt. En del av fondens avgift är prestationsbaserad, vilket gör att fonden passar den som håller med oss om att en aktiv förvaltare ska ta betalt utifrån hur väl den lyckas i sin förvaltning. Minsta köpbelopp i fonden är 100 kr vilket gör att vem som helst kan spara och bygga sin förmögenhet i fonden utan krav på stort startkapital.
Vad är er allokeringsstrategi för portföljen just nu?
För tillfället har vi en marginell övervikt mot aktiemarknaden med ca 55% aktievikt. Säsongsmönstret är starkt och sentimentet uppenbart positivt efter framgångarna med covid-vaccin. Med det sagt ser vi att en extremt stor andel av förvaltare är positiva till börsen inför 2021, vilket gör att pendeln lätt kan svänga vid skymt av nya orosmoln. Det enda prognos vi vågar göra på längre sikt att det fortsatt kommer vara tillräckligt volatilt för att det skal vara ska gynnsamt med en flexibel riskexponering.
Vad gäller allokeringen mellan sektorer har vi på aktiesidan en övervikt mot hälsovård och tech. Det är i huvudsak ett resultat av en bottom-up analys där vi hela tiden träffar och analyserar bolag och de som fallit ut som mest intressanta givet sin tillväxtpotential och värdering har funnits inom de här sektorerna. Senast tog vi in Thunderful där vi var en av sju cornerstone-investerare i börsnoteringen. Undervikt har vi däremot i fastigheter och bank. Idag äger fonden t.ex. ingen av storbankerna då vi på sikt ser låg potential att växa vinsterna i sektorn och i närtid lär vi inte se utdelningar som annars kunde gett anledning att vara viktad mot sektorn.
Blandfonder har historiskt sett investerat den delen som är utanför aktiemarknaden i räntemarknaden. Ser vi till den marknaden för stat- och bostadsobligationer så är detta inte längre intressant då det inte går att hitta någon positiv avkastning inom rimliga löptider. Vi har istället valt att fokusera på företagsobligationer, utgivna av stabila bolag som vi känner väl.
Gjorde ni några större förändringar i portföljen under våren 2020?
I slutet av februari och innan coronapandemin var ett faktum tyckte vi att väldigt många bolag handlades på nivåer som kändes ganska ansträngda. Vi hade en undervikt i aktier och en väldigt låg exponering mot cykliska bolag. T.ex. var Volvo den enda verkstadsaktie vi ägde när vi gick in i mars. När börsen sen föll under mitten av mars köpte vi aktier, både en del cykliskt vilket var ca två veckor och många procent för tidigt, men också Kinnevik som vi däremot fick in ganska nära botten. Att Kinneviks portfölj med exponering mot telekom, e-handel och digital hälsovård skulle klara pandemin bra såg vi som ganska sannolikt, och aktien är nu upp ca 180% sen dess. I efterhand kan vi konstatera att vi blev för försiktiga när aktiemarknaden sen återhämtade sig väldigt snabbt, men resultatet av vårens allokeringsbeslut har ändå varit positivt.
Avslutningsvis, vad kan vi förvänta oss från Strand under 2021?
Vi fortsätter jobba enligt samma principer och låter marknadsförutsättningarna forma våra portföljer. Det enda sättet att vara proaktiv i en marknad som hela tiden förändras är att ha rätt förutsättningar för beslutsfattande, och med det team och breda allokeringsmandat vi har i våra fonder hoppas vi kunna göra bra ifrån oss även under 2021.