Investera hållbart – Nybörjare

Uppdaterad:

Vad behöver du tänka på som nybörjare om du vill börjar spara och investera hållbart? Vad är egentligen skillnaden mellan en grön obligation och en hållbar fond och hur skiljer sig hållbart sparande från traditionellt sparande? Det är några av frågorna vi besvara i Förvaltarbrevets nybörjarguide för att börja spara och investera hållbart!

De rekordvarma somrarna och den politiska debatten har ökat intresset hos människor att spara i olika hållbara och gröna sparformer. De två vanligaste formen för att investera hållbart är att antigen köpa andelar i en fond som har någon typ av hållbarhetsprofil, eller att låna ut pengar (via en obligationen) till ett eller flera företag som tar ett socialt eller miljömässigt ansvar. Många vill använda sina pengar för att stödja de problem som är viktiga för dem men osäkra på hur man gör det.

Här är sex praktiska steg för dig som vill börja investera mer hållbart.

Steg 1 – Öppna ett konto hos en nätmäklare 

Innan du kan börja spara hållbart behöver du öppna ett konto hos en nätmäklare. Jag själv använder Avanza sedan några år tillbaka och tycket det funkar väldigt bra – det tar bara några minuter att starta ett konto och det kostar inget.

Steg 2 – Vill du investera i en fond eller i en obligation? 

Det finansiella sparandet brukar delas in i två huvudgrupper: utlåning (Obligationer) och investeringar (aktier, aktiefonder etc). Innan du börjar investera är det viktigt att du förstår skillnaden mellan en obligation och en investering.

Vad är en obligation? Utlåning (obligation) innebär att man lånar ut pengar till exempelvis ett företag mot ränta under lånetiden. Utlåning beskrivs ofta som en sparform med relativt låg risk, eftersom motparten alltid är skyldig att betala tillbaka lånet. Men det finns förstås en viss risk att motparten,  speciellt om det är ett företag i en riskfylld bransch går i konkurs och därmed inte har möjlighet att betala tillbaka.

Vad är en investering i aktier? Investeringar i en aktie eller en aktiefond innebär istället att pengarna används för att köpa ett delägarskap i ett företag i utbyte mot en del av företagets årliga vinst. Grundinstrumentet här är att du som investerare, kan välja att antingen köpa aktier direkt eller köpa andelar i fonder där förvaltaren av fonden gör ett urval av lämpliga aktier. Investeringar är ofta förknippad med högre risk än utlåning, eftersom det inte finns någon garanti att få tillbaka pengarna.

Steg 3 – Väljer fond utifrån prestation och hållbarhet

Om hållbara investering är nytt för dig kan det vara smart att investera i fonder som stöder de problem som är viktiga för dig och har ett starkt ESG-betyg. ESG står för environmental, social, and governance och är ett hållbarhetsbetyg för fonder som tas fram av Morningstars. Som investerare är det också viktigt att du får avkastning på kapital.

Därför behöver du också väga in prestation på fonden. Tre exempel på fonder som både har ett högt ESG-betyg och historiskt gett en bra avkasting är Strand Småbolagsfond, Skandia Småbolag, Öhman Sweden Micro cap.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Steg 4 – Köp diversifierade aktie – eller obligationsfonder, inte riskfyllda koncentrerade

När det gäller hållbar investering är ett vanligt misstag att investerare köper aktier, fonder eller obligationer som är mycket koncentrerade i en viss industri eller till ett specifikt bolag.  Problemet är att koncentrerade investeringar kan vara mycket volatila och beroende av något eller några fåtal företags framtid. I första hand borde kärnan i din portfölj vara en eller flera diversifierade fonder. Via Fondlistan kan du själv sortera efter fonder som kan passa dig bra och se deras hållbarhetsvärde bredvid den historiska  värdeutvecklingen.

Om du vill investera i mer spekulativa aktier, exempelvis experimentella projekt inom förnybar energi föreslår jag att investeringen i de bolagen eller fonderna  bara en liten del av din portfölj.

Steg 5 – Tänk långsiktigt och var uppmärksam på höga avgifter 

Jag kan inte nog betona vikten av att investera långsiktigt och undvika lockelsen med att försöka tajma marknaden. Investera i bra fonder eller obligationer och låt dem göra jobbet åt dig. Gör inte onödiga omplaceringar som förhindrar dina långsiktiga mål. Om du lyckas agera långsiktigt är fondens avgift väldigt viktigt, Se därför till att den är låg, eller i alla fall att den inte är för hög.

Tumregel:

Över 2 % = dyrt

Under 1%= billigt

Steg 6 – Välj sparform 

När du känner dig bekväm med stegen ovan är det dags att börja investera! Det gör du enklast göra genom att skapa ett konto hos en nätbank, jag använder Avanza och är mycket nöjd.

Oavsett om du köper en obligationsfond eller en aktiefond gäller samma principer – Förstå vad du köper, tänk långsiktigt, håll dig diversifierad och vad uppmärksam på höga avgifter! 

Lycka till!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.