Inför dagens inlägg har jag pratat med teamet bakom fonden Cicero Sverige. En Sverigefond med en något annorlunda investeringsstrategi som under 2020 levererat bättre avkastningen än genomsnittet.
Jag lärde mig mycket och jag hoppas att ni också kommer uppskatta intervjun. Här är 6 frågor med teamet bakom Cicero Sverige.
Hur skulle ni förklara Cicero Sverige för läsare som inte känner till er tidigare?
Cicero Sverige skiljer sig tydligt gentemot konkurrenterna inom segmentet. Fonden är en modern multifaktor fond som har tre strategier.
Multifaktorförvaltning är en kvantitativt driven förvaltning som är vanlig bland större institutioner såsom pensionsförvaltare och hedgefonder framför allt i USA. Vi lutar oss alltså mot beprövade matematiska samband som vi kombinerar i en modell som vi funnit genererat en mycket bra avkastning historiskt. Vi vill ge alla en möjlighet att köpa en väldiversifierad modern förvaltningsprodukt med relativt låg risk men med möjlighet till en riktigt bra avkastning.
Fondens bas är en multifaktormodell som kvantitativt hjälper oss att välja bolag med utgångspunkt i fem tydliga fundamentala faktorer. Vi tittar på utdelning, vinsttillväxt, hur väl bolagen förvaltar sina investeringar, kassaflödesutveckling och värdering. Den här kvantitativa delen motsvarar ungefär 70% av portföljen.
För att fånga vad som händer just nu adderar vi ett element av momentum som står för 15% av portföljen och omviktas varje månad. Här fångar vi helt enkelt vad som är hett just nu.
Slutligen adderar vi ett sista mandat där förvaltarna väljer bolag helt efter egen fundamental analys på ca 15%.
Slutresultatet blir en väldiversifierad portfölj med hela 60 innehav, vilket är ganska mycket om man tittar på många av våra konkurrenter.
Vad skiljer Cicero Sverige jämfört era andra fonder?
Vi arbetar med samma tankesätt i de flesta av våra fonder, även globalt. Vi har dock även några indexfonder för de investerare som är intresserade av en kostnadseffektiv exponering mot marknaden.
För vilken typ av investerare passar Cicero Sverige?
Den passar alla investerare som vill ha en produkt med låg risk samtidigt som det finns möjlighet till en riktigt bra avkastning. Hittills har vi mest attraherat institutionella investerare som uppskattar den riskjusterade avkastningen men vi hoppas att även privatpersoner ska få upp ögonen för fonden över tid.
Fondens investerare bör ha en långsiktig placeringshorisont och söka exponering mot den svenska aktiemarknaden. Fonden har högre risk då kurserna på aktiemarknaden svänger kraftigare än på räntemarknaden, vilket normalt sett ger störst möjlighet till hög avkastning på sikt.
Hur tänker ni om allokeringen i fondens portfölj?
Vi har forskat mycket kring vår förvaltningsmodell och känner oss trygga i den. Samtidigt vet vi att kvantitativa modeller ständigt måste utvecklas, vilket vi lägger ner mycket arbete på. Vi kommer succesivt att utveckla alla våra modeller vilket är ett måste för att fortsätta att leverera en bra avkastning till våra kunder. Vi vill samtidigt vara tydliga med att vi alltid vill leverera en portfölj som är väldiversifierad och sektorneutral. Vi tar alltså ingen risk på sektornivå, vi vill helt enkelt bara se till att vi äger de bästa bolagen i varje sektor och vi tror att det kommer att betala sig över tid.
Hur agerade ni under våren 2020 när börserna rasade?
Vi såg genast över alla våra innehav i alla portföljerna och lämna branscher som vi ansåg drabbades extra mycket av pandemin såsom rese- och hotellbranschen, servicebolag samt konsumentrelaterade bolag med mycket fysiska affärer.
Vi startade fonden i september 2019 och fick en bra start. Vi blir stärkta i vår tro på vår förvaltningsmodell när vi också lyckas att prestera bra under det mycket stökiga året 2020.
Vad kan vi förvänta oss från Cicero Sverige under 2021?
Vår strategi är långsiktig och vi kommer att fortsätta att förvalta portföljen aktivt i enlighet med strategierna. Vi har en bred bas att stå på med vår faktorstrategi som vi förutsätter kommer att skapa en stabil avkastning och kryddar den med opportunistiska möjligheter som dyker upp i de andra två strategierna.