Starkt 2020 för Fondita Nordic Small Cap

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Flera småbolagsfonder, speciellt de med inriktning på teknik, hade ett fantastiskt år 2020. Så var även fallet för Fondita Nordic Small Cap. förvaltare Markus Larsson har förvaltat fonden sedan 2006 och vi har pratat med honom om det senaste året.

Berätta gärna om er fond Nordic Small Cap

Fondita Nordic Small Cap är en småbolagsfond som fokuserar på nordiska kvalitetsbolag, gärna med strukturell tillväxt och bolag som binder lite kapital i sin affärsmodell. Största delen av fondens ca 40 bolag placeras i börsbolag vars marknadsvärde understiger €3 mrd euros. Fondita är ett oberoende fondbolag som endast fokuserar på förvaltning aktiefonder och har en placeringsfilosofi som baserar sig på stock picking, vi har en långsiktig placeringshorisont och avviker kraftigt från ett marknadsindex.

Vi beaktar hållbarhetsfrågor som en naturlig del av investeringsprocessen. Huvudsakliga teman vi jobbar med inom fonden berör stora megatrender i samhället, som digitalisering, demografi, och miljö. Fonden grundades samma år som Fondita grundades, dvs 1997 och har sedan dess avkastat ca 1400% eller något över 12% per annum.

Hur skiljer sig er Nordic Small Cap jämfört med era andra fonder? 

Fonditas åtta aktiefonder kan delas i två grupper, fyra småbolagsfonder med fokus på Norden och Europa samt den andra gruppen med temafonder med placeringar inom hållbarhet, hälsovård och teknik. Beroende på fond varierar bolagsstorlek, geografi och teman, emedan samma stock picking filosofi anpassas genomgående.

Fondita Sustainable Europe är ett bra exempel på lyckad stock picking, fonden valdes nyligen till den bästa fonden av Citywire Selector bland 700 Europa fonder. Fondita Nordic Small Cap placerar inte i lika små bolag som t.ex Fondita Nordic Micro Cap och Fondita European Micro Cap som är aktiva bland bolag med marknadsvärde under 800m euro. Vilken av det nordiska länderna ser ni störst potential i just nu? Vi resonerar inte i termer av länder utan försöker finna de mest intressanta småbolagen på Nordisk nivå. På grund av att den svenska marknaden är störst och bredast har vi drygt hälften av portföljen i Sverige, följt av Finland, Norge och allra minst i Danmark.

För vilken typ av investerare passar Nordic Small Cap?

Småbolagssegmentet är generellt sett intressant då det historiskt sett avkastat bra. Fonden passar väl för en långsiktig investerare som är intresserad av placera i en fond med en tydlig stock picking strategi, som förvaltas av ett oberoende entreprenörsdrivet fondbolag med förvaltare med lång erfarenhet och kontinuitet.

Hur navigerade ni er igenom våren 2020, gjorde ni några förändringar i portföljen?

Ja, vi ökade upp i flera kvalitetsbolag som tog mycket stryk, t.ex Embracer, BHG, Sinch, Lagercrantz, HMS Networks vilket föll in väl när marknaden vände mot det bättre.

Mer från Förvaltarbrevet..

Läs också vår sammanställning över Spiltan fonder bästa portföljer för 2020.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.