Skandia bolån – Ett bra bolån? (Omdöme 2020)

LånebeloppUpp till 85% av bostadens värde
Betalnings­anmärkningar:Accepteras inte
Utan fast anställning Accepteras
Ränta 1.20%
Uppläggningsavgift:1 850 kr
Löptid 30 år
Ålderskrav 18 år eller äldre
Utan UC:Nej
Ansök med BankID:Nej
Aviavgift:20 kr
Inkomstkrav:Varierar
Svarstid5 arbetsdagar
Betalningsfri månader Nej
Minsta kontantinsats 15% av bostaden värde
Betyg på TrustpilotMedel +
Uppdaterad augusti 2020

Hur bra är Skandia bolån jämfört konkurrenterna?

Ränta ★★★★ Skandia Bolån har en effektiv ränta på 1.20%. Alltså den rörliga ränta är på 1.20%, du kan också låsa ränta, då blir den vanligtvis något högre.

Tydliga avgifter ★★★★ Omdömen från befintliga kunder visar att Skandia är tydliga med vilka avgifter som tillkommer vid ett bolån. Det finns kommentarer om att räntehöjningar gjorts utan att låntagaren blivit informerad. Något som tyvärr är standard, då den rörliga ränta förändras.

Beviljningsgrad ★★★★ Skandias beviljningsgrad är bättre jämfört med de traditionella bankerna, men något sämre jämfört nischbankerna som Nordax eller Bluestep.

Kundservice ★★★★ Finns tillgängligt via både chat, email och telefon. Du kan också boka ett möte på ett av Skandias konto, som du hittar på flera ställen.

Kundomdömen ★★★★ Omdömet från kunder är att Skandia är över medel. Befintliga kunder gillar att banken är tydlig med vilken ränta som gäller, även att det är snabb handläggning.

Slutsats ★★★★ Om vi ska summera Skandias bolån är det över lag mycket positivt. Ränta är relativt låg, beviljningsgraden är mer förmånlig jämfört de stora bankerna.

Vad kostar Skandia Bolån?

Kostaden för ett bolån hos Skandia varierar beroende på hur stort ditt lån är och hur hög din ränta blir. Väljer du en fast ränta kommer räntan bli högre, vilket kommer göra att bolånet blir dyrare. Det tillkommer också en uppstartsavgift vid varje nytt bolån, en engångskostnad på 1850 kronor. Om du flyttar ditt bolån till Skandia behöver du inte betala den här avgiften, bara om du tar ett nytt lån.

Som vi skriv i början kommer din bolån kostnad beror på vilken effektiva ränta du har, och hur stor ditt lån är. Kostaden för räntan kommer en gång i månad, om inget annat är överenskommet med banken. Du kommer också behöva amortera på ditt lån. Amortering är ingen kostad, utan istället en form av sparade. I räkneexempel nedanför försöker vi illustrerar hur ett bolån fungerar.

Hur ett bolån fungerar

Räkneexempel

I det här exempel utgår vi ifrån Skandias lägsta ränta, alltså 1.20%. Tänk på att den rörliga räntan förändras en gång i kvartalet. Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån

ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 316 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 596 051 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Hur ansöker du om bolån hos Skandia?

 1. Besök hemsidan

  du kan göra din ansökan direkt via hemsidan eller på ett kontor. Du fyller i uppgifter om bland annat eventuell medsökande, önskat lånebelopp, återbetalningstid, lånets syfte, boendeform och sysselsättning.

 2. Storlek på lån

  Du behöver berätta för banken hur mycket du vill låna, även om du vill låna tillsammans med någon annan, eller om planerar att köpa din bostad själv.

 3. Om dig själv

  I det tredje steget behöver banken få reda på lite mer om dig och eventuellt den du söker lånet med. Ditt namn, adress, personnummer etc.

 4. Ditt nuvarande boende

  Hur ser din nuvarande bostadssituation ut? Vad är värdet på din nuvarande bostad (om du äger någon).

 5. En kreditupplysning via UC tas.

  En kreditupplysning via UC tas. Detta för att Skandia behöver vet hur din ekonomi ser ut idag.

 6. Färdig!

  Din ansökan kommer hanterats av en bolånehandläggare, svar kommer inom några dagar, antigen via epost eller att du får ett brev skickat hem till dig.


Ska du bilda ditt bolån?

Det enkla svaret är, du ska binda ditt bolån när räntan är låg. Vanligtvis får du en något högre ränta om du väljer en bunden ränta istället för en rörlig ränta, som oftast binds på 3 månader. Men det finns ingen garanti för att 3-månaders räntan alltid ligger under räntorna med längre löptider.

En ränta med kort bindningstid kan snabbt stiga om marknadsräntorna går upp. Rent generellt kan det därför vara bra att binda bolånet på en längre löptid när räntorna är låga. Fundera också på hur hög ränta du och ditt hushåll skulle klara av. Gör en egen kalkyl och jämfört dina kostnader om räntan skulle stiga till 3-4%. Det viktigaste är att du tar ett beslut som grundas utifrån dina egna förutsättningar.

Avgifter för Skandias bolån

När du tar ett nytt bolån hos Skandia tillkommer två olika avgifter, förutom räntan du kommer betala varje månad för lånet. Avgifter är uppläggningsavgift och en aviavgift, båda avgifter är kostader som kommer när du tar lånet och är alltså inte återkommande.

 • Uppläggningsavgift Är en avgift som banken tar för att administerear själva lånet. Nordax Bank tar 1 850 kronor i uppläggningsavgift vilket varken är dyrt eller billigt
 • Aviavgift är den avgift som en banken ta ut för att täcka kostnaden för administration kring avihantering. Nordax tar 20 kronor i Aviagift