Simon Blecher: Volvos värdering är absurt låg

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

En intervju med fondförvaltaren Simon Blecher om konjunkturen, bolag och tidlösa strategier på börsen. Från intervjun tog vi med oss (1) att små bolag inte alltid kommer prestera bättre än stora bolag (2) varför Volvo-aktien fortfarande är undervärderad (3) och att saker och ting aldrig blir så bra – eller dåligt som du tror.

Småbolag eller stora bolag

På frågan om Simon tror att småbolag även i framtiden kommer avkasta bättre är de stora bolagen svara han:

Fastigheter har de senaste decenniet varit fantastiska investeringar – alla jag känner som jobbat med fastigheter har det gått väldigt bra för. Fastighetsektorn är den enskilt största bidragande faktorn för att småbolagsindex gått så starkt som det gjort. Nu är konsensus (och man ska alltid vara rädd för konsensus) att banker är värdelösa placeringen och fastigheter fantastiska. Räntan kommer för alltid vara låg, och den svenska kronan kommer förbli svag. Alla utgår från de scenariot. Fastigheter har länge varit en väldigt bra placeringen – men på sikt kommer det här jämna ut sig – och då kan det vara till bankernas fördel”.

Volvos värdering 

En annan aktie som marknaden har låga förhoppningar på är Volvo. Aktien bottnade nästa precis på nyårsafton men har under första kvartalet återhämtat sig något sedan årskiftet. Även om aktien är upp för året tycker Simon att värderingen på bolaget är fortsatt väldigt lågt – till och med absurt lågt.

”Bolaget tjänar 40 miljarder, värderas till 300 miljarder var av 40-45  är kassa. Volvos värdering är absurt låg och jag har väldigt svårt att se hur aktien inte ska upp till 200 kronor. Börsen värderar bolaget som att vi står inför en kris likt den 2008. En sån omfattande kris händer kanske en gång på hundra år. Jag tror Volvo kommer lyckas bibehålla någorlunda goda marginaler oavsett konjunktur”.  

Varför nästa lågkonjuktur inte kommer likna den 2008

Marknaden prisar några aktier för recession och kollaps. (Både SKF och Volvo är två av Simons största innehav).

”Vissa aktier prisas nu för recession och kollaps, Volvo på ev/EBIT 6 och SKF på 2010-års aktiekurs (!) är värda att lyfta fram, men sannolikheten att 2008 ska komma igen känns väldigt låg för att inte säga osannolik; sånt händer kanske en gång på 50 år. Men visst lär vi få sämre konjunktur och kanske vinster som faller ett par procent, men många aktier prisas som de ska ner 30-50 procent” 

Svart eller vitt 

Allt är inte svart eller vitt. Även om konsensus gärna vill tror det.

”Jag tror att vi är inne i en period när vi kommer se lite lägre tillväxt och högre räntor. Det behöver inte betyda att börsen ska ned, vi kommer säkert se några år med positiv vinstutveckling och stigande aktiekurser. Under hösten förra året trodde vi att världen skulle gå under – och i april i år höll aktierna på att ta slut. Slutsatsen är att det är aldrig så dåligt – eller bra som man vill att det ska se ut. Det är därför centralbanker, politiker har fått så stort fokus de senaste tiden – investerare letar efter anledningar att tror att vi är nära slutet”

Källor: Så kassaskåpssäkert det kan bli, Framtiden till låg risk – Carnegie fonderFoto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.