Simon Blecher: Volvos värdering är absurt låg

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

En intervju med fondförvaltaren Simon Blecher om konjunkturen, bolag och tidlösa strategier på börsen. Från intervjun tog vi med oss (1) att små bolag inte alltid kommer prestera bättre än stora bolag (2) varför Volvo-aktien fortfarande är undervärderad (3) och att saker och ting aldrig blir så bra – eller dåligt som du tror.

Småbolag eller stora bolag

På frågan om Simon tror att småbolag även i framtiden kommer avkasta bättre är de stora bolagen svara han:

Fastigheter har de senaste decenniet varit fantastiska investeringar – alla jag känner som jobbat med fastigheter har det gått väldigt bra för. Fastighetsektorn är den enskilt största bidragande faktorn för att småbolagsindex gått så starkt som det gjort. Nu är konsensus (och man ska alltid vara rädd för konsensus) att banker är värdelösa placeringen och fastigheter fantastiska. Räntan kommer för alltid vara låg, och den svenska kronan kommer förbli svag. Alla utgår från de scenariot. Fastigheter har länge varit en väldigt bra placeringen – men på sikt kommer det här jämna ut sig – och då kan det vara till bankernas fördel”.

Volvos värdering 

En annan aktie som marknaden har låga förhoppningar på är Volvo. Aktien bottnade nästa precis på nyårsafton men har under första kvartalet återhämtat sig något sedan årskiftet. Även om aktien är upp för året tycker Simon att värderingen på bolaget är fortsatt väldigt lågt – till och med absurt lågt.

”Bolaget tjänar 40 miljarder, värderas till 300 miljarder var av 40-45  är kassa. Volvos värdering är absurt låg och jag har väldigt svårt att se hur aktien inte ska upp till 200 kronor. Börsen värderar bolaget som att vi står inför en kris likt den 2008. En sån omfattande kris händer kanske en gång på hundra år. Jag tror Volvo kommer lyckas bibehålla någorlunda goda marginaler oavsett konjunktur”.  

Varför nästa lågkonjuktur inte kommer likna den 2008

Marknaden prisar några aktier för recession och kollaps. (Både SKF och Volvo är två av Simons största innehav).

”Vissa aktier prisas nu för recession och kollaps, Volvo på ev/EBIT 6 och SKF på 2010-års aktiekurs (!) är värda att lyfta fram, men sannolikheten att 2008 ska komma igen känns väldigt låg för att inte säga osannolik; sånt händer kanske en gång på 50 år. Men visst lär vi få sämre konjunktur och kanske vinster som faller ett par procent, men många aktier prisas som de ska ner 30-50 procent” 

Svart eller vitt 

Allt är inte svart eller vitt. Även om konsensus gärna vill tror det.

”Jag tror att vi är inne i en period när vi kommer se lite lägre tillväxt och högre räntor. Det behöver inte betyda att börsen ska ned, vi kommer säkert se några år med positiv vinstutveckling och stigande aktiekurser. Under hösten förra året trodde vi att världen skulle gå under – och i april i år höll aktierna på att ta slut. Slutsatsen är att det är aldrig så dåligt – eller bra som man vill att det ska se ut. Det är därför centralbanker, politiker har fått så stort fokus de senaste tiden – investerare letar efter anledningar att tror att vi är nära slutet”

Källor: Så kassaskåpssäkert det kan bli, Framtiden till låg risk – Carnegie fonder

 

Förvaltarbrevet direkt till din inkorg

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.