Portföljuppdateringar – Maj 2019

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Vi är glada över att presentera vår sammanställning av månadens portföljaktiviteter från de investerare vi följer. En sammanfattning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under den gångna månaden.

I regel letar vi efter personer som har uppvisat ett imponerade track record över en längre period. Vi skiljer agnarna från vetet och identifierar vilka investerare lönt att lyssna på – och vilka du borde ignorera. Innehaven är baserade på den senaste inrapporteringen från 31 maj 2019 (2019-05-31) om inget annat är angivet i texten.

Först ut – en uppdatering från Mats Qviberg och Öresund.

Mats Qviberg – Öresund

Qviberg är ordförande och Investment Öresund ABs största ägare. Öresund är ett investmentbolag som förvaltar en koncentrerad aktieportfölj inriktad på svenska och nordiska aktier med en långsiktig investeringsprofil. Flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium.

Största innehav: Fabege 13,4% | Bilia 11,8% | Svolder 9,1%.

Investment AB Öresund flaggar över 5% av kapitalet och rösterna i det norska järnvägsbyggbolaget NRC Group. Qviberg köpte under maj 600k aktier till kursen 62 norska kronor (källa).

Viktor Henriksson – Carnegie Småbolagsfond

Henriksson är förvaltaren bakom Carnegies småbolag och Micro cap-fond. Småbolagsfonden har ett starkt track record och slagit jämförelseindexet Carnegie small cap Index sedan fondens start i januari 2012.

Största innehav: Atrium Ljungberg 8,9% | Scandi Standard 6,2% | Stillfront 5,7%.

Henriksson har enligt sitt månadsbrev inte gjort några stora förändringar i portföljen under maj. Istället väljer han att lyfta fram Concentric som en attraktivt investeringsmöjlighet.

”Concentric som är en underleverantören till lastvagnsindustrin är ett imponerande företag med en sällsynt hög och stabil lönsamhet. Bolaget lider kortsiktigt av en tappad storkund, men i ljuset av det är det mycket imponerande att kunna leverera rekordlönsamhet – värderingen av detta kvalitetsbolag är låg” (källa).

Carl Armfelt & Erik Sprinchorn – TIN Fonder

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är den tidigare förvaltarduon bakom Swedbanks framgångsrika fonden “ny teknik”. Fonden var en av de bäst presterade svenska fonderna under de senaste fem åren.

Största innehav: Take Two Interactive 5,3% | THQ Nordic 4,4% | Paradox interactive 4,0%.

Under månaden har Carl Armfelt och Erik Sprinchorn tagit in Genovis som ett nytt innehav i fonden. Här berättar förvaltarna om varför:

”Bolaget tillverkar och säljer smarta enzymer som används vid utveckling, tillverkning och testning av biologiska läkemedel. Tillväxten är hög, 30 – 40 procent, och bolaget har i och med det senaste kvartalet brutit igenom till lönsamhet på rullande 12-månaders siffror. Läs hela motivering här.

Erik Selin – Privat 

Erik Selin är VD och största äger i fastighetsbolaget Balder. Erik har blivit en av Sveriges mest förmögna personer genom skickliga fastighetsaffärer och andra investeringar. 

Stora innehav: Balder |Collector | Resurs Holding.

I början av månaden rapporterade Aktiespararna att Erik Selin i slutet av april köpt drygt 1,4 miljoner aktier i Cloetta – transaktionen gjorde honom till bolagets 19:e största ägare med 1,7 miljoner aktier.

Simon Blecher – Carnegie Sverigefond

Simon Blecher har sedan år 2006 framgångsrikt förvaltat Carnegies Sverigefond. Blecher är känd för att gilla stabila och tråkiga värdebolag med starka balansräkningar, hållbara verksamheter och goda utdelningsmöjligheter. 

Största innehav: Investor 9,24% | Volvo 7,25% | Holmen 6,17%.

Electrolux gör comeback i Simon Blechers portfölj – här är hans förklaring:

”Oron fick också Electrolux att falla kraftigt och äntligen har vi därmed fått en chans att köpa tillbaka aktien som förr var ett av våra stora innehav. Electrolux kommer inom något år att delas i två delar och Professionella produkter (Storköksutrustning och tvättutrustning för hotell och dylikt) ska särnoteras och bli ett eget bolag; förvisso omsätter de bara strax över 10 miljarder kronor, men givet en marginal på tre gånger övriga Electrolux, liksom tillväxt och möjlighet till förvärv, blir börsvärdet säkert kring 20 miljarder och därmed kommer rest-Electrolux att handlas till knappt 50 miljarder kronor. Läs hela månadsbrevet här.

Martin Wallin & Robin Pettersson – Lannebo Sverige Plus

Lannebo Sverige Plus är en koncentrerad lång/kort fond inriktad på svenska aktier. Fonden har sedan starten 2008 notoriskt slagit jämförelse indexet Six portfolio Retrun både på tre, fem och tio års sikt.

Största innehav: AstraZeneca 7.0% | Hennes & Mauritz 6,3% | SEB 5,5%.

Enligt fondens månadsbrev har Martin och Robin under maj köpt aktier i SEB, Nokia och Sandvik, medan innehaven i Investor och Tele2 minskats. Även hela innehavet i Nobia avyttrades (källa).

Patrik Tigerschiöld – Privat

Investmentbolaget Bure Equity rattas av duktige Patrik Tigerschiöld som har uppvisat en fenomenal historisk avkastning. knappt 400 procent de senaste fem åren och runt 500 procent på tio år. 

Under maj har Patrik Tigerschiöld sålt 200.000 aktier i Bure för totalt 34,2 miljoner kronor kronor. Försäljningen genomfördes till kursen 171:21 kronor per aktie (Källa).

Carl Sundblad – Cliens småbolag

Carl Sundblad är förvaltaren bakom den relativt nya småbolagsfonden från Cliens. Sundblad  har tidigare arbetat i liknande roller på SEB. Fonden har sedan starten Sep-16 lyckats avkasta bättre än Carnegie Small Cap Index.

Största innehav (2019-03-31): AAK 4,7% | Addnode 4,5% | Indutrade 4,5%.

Sundblad fortsätter att absolut krossa index även under 2019 och portföljen är upp cirka 30% sedan nyårsafton! Under månaden har Carl köpt aktier i Securitas, Castellum och Tele2, av bolagens defensiva kvalitéer skriver förvaltaren. Samtidigt har han sålt aktier i NCAB, Trelleborg och Hexpol (Källa).

Vegard Søraunet – Odin Fonder Sverige

Vedgard Søraunet är förvaltaren bakom Odins framgångsrika Sverigefond. Vegard investerar i kvalitetsbolag med kompetent ledning och stark företagskultur, fördelaktigt är om bolagen kännetecknas av inträdesbarriärer, eller andra konkurrensfördelar som ett starkt varumärke.

Största innehav: Beijer Ref 6,1%| Beijer Alma 5,0% | Hexagon 4,2 %.

Vedgard skriver i sitt månadsbrev att han har ökat positionerna i Hexagon, Intrum, Lundbergs och Hexpol. Och samtidigt minskat innehaven i Beijer REF och Lifco efter ”god kursutveckling” (källa).

Henrik Söderberg, Peter Holt, Ulf Arvidsson – C World Wide Sverige/small cap 

2018 bästa småbolagsfond enligt Morningstars är C Worldwide Sweden Small Cap. Fonden förvaltas av Henrik Söderberg, Peter Holt och Ulf Arvidsson.

Största innehav: Atlas Copco 8,2 % | Volvo 7,1 % | Assa Abloy 6,2 %.

Enligt Sverigefondens månadsbrevet har trion ökat innehavet i Veoneer, och samtidigt avyttrat hela fondens position i XM Reality. ”Det eskalerande handelskriget fick en stor påverkan på industrisektorn i allmänhet, läs Sandvik, och bilsektorn i synnerhet, läs Autoliv och Veoneer. Veoneer genomförde därutöver en visserligen väl kommunicerad nyemission under månaden, men som medförde extra press på aktien” (källa).

Christian Brunlid – Handelsbanken småbolagsfond 

Christian Brunlid förvaltar Handelsbanken småbolagsfond. Brunlid har framgångsrikt förvaltat Handelsbankens småbolagsfond sedan 2007 och slagit index på både tre, fem och tio års sikt.

Största innehav: Balder 3,6% | Husqvarna A 3,4% | Trelleborg  2,9%.

Brunlid har under månaden köpt aktier i Boliden, Getinge och Nolato. Han har samtidigt sålt Intrum, Klövern och Nordic Entertainment Group (källa).

Torgny Prior & PO Nilsson – Sverige aktiv

PriorNilsson är en svensk prisbelönt hedgefond förvaltad av Torgny Prior och PO Nilsson. Fondbolagets Sverigefond vann nyligen Morningstars pris för bästa Sverigefond 2018.

Största innehav: Ericsson 6,4% | SEB 5,8% | Volvo 5,6%

Duon skriver ” Under månaden har vi ökat exponeringen mot fastighetsbolag och konsumentbolag samt minskat mot finansbolag och investmentbolag. På bolagsnivå har fonden ökat i Nolato, Klövern och Essity. Fonden har minskat innehaven i Ericsson, Nordea och Investor samt sålt innehavet i Wallenstam och Inwido” (källa).Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.