Portföljuppdateringar – April 2019

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Vi är glada över att presentera vår sammanställning av månadens portfölj aktiviteter från de investerare vi följer. En sammanfattning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under den gångna månaden.

I regel letar vi efter investerare som har uppvisat ett imponerade track record över en längre period. Vi skiljer agnarna från vetet och identifierar vilka investerare lönt att lyssna på, och vilka du borde ignorera. Innehaven är baserade på den senaste inrapporteringen från 30 maj 2019 (2019-04-30).

Viktor Henriksson – Carnegie Småbolagsfond
Henriksson är förvaltaren bakom Carnegies småbolag och Microcap-fond. Småbolagsfonden har ett starkt track record och slagit jämförelseindexet Carnegie small cap Index sedan fondens start i januari 2012.

Största innehav: Atrium Ljungberg 8,3% | Scandi Standard 6,4% | Nordic Waterproofing 6,3%.

Viktor skriver i månadsbrevet för april att han har ökat fonden innehav i Cloetta. ”Vi förväntar oss en god försäljningsutveckling i det andra kvartalet drivet av påsk och lätta jämförelsetal. Att rörelsemarginalen var 10,6 procent i kvartalet var bättre än väntat och ett styrketecken givet valutamotvind och flaskhalsar i produktionen. Totalt sett en bra start på året och vi tror att aktiemarknaden får ett ökat förtroende för ledningen och bolagets utveckling under året. Aktien är lågt värderad och vi ökade vårt innehav i april.” Läs hela rapporten här.

Mats Qviberg – Öresund / Privat 
Qviberg är ordförande och Investment Öresund ABs största ägare. Öresund är ett investmentbolag som förvaltar en koncentrerad aktieportfölj inriktad på svenska värdepapper med en långsiktig investeringsprofil. Flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium.

Största innehav: Fabege 12,5% | Bilia 12,2% | Svolder 9,5%.

Enligt Öresunds delårsrapport har investmentbolaget under det senaste kvartalet köpt aktier i NordeaBahnhof och Attendo. VD Nicklas Paulson kommenterar köpet i Nordea: “Nordea är en likviditetsinvestering med en riktigt bra direktavkastning. Dessutom i en sektor som har haft det tufft den senaste tiden och där värderingars rejält har kommit ned”. Mats Qviberg har också under april privat köpt aktier i Bilia till ett värde av 8 MSEK till kursen 79 kronor styck.

Martin Wallin & Robin Pettersson – Lannebo Sverige Plus
Lannebo Sverige Plus är en koncentrerad lång/kort fond inriktad på svenska aktier. Fonden har sedan starten 2008 notoriskt slagit jämförelse indexet Six portfolio Retrun både på tre, fem och tio års sikt.

Största innehav: Hennes & Mauritz 6,6% | AstraZeneca 6,49% | Volvo 6,2%.

Enligt fonden månadsbrev har förvaltarna under april köpt aktier i SEB, Nokia och AstraZeneca medan innehaven i Investor, Sandvik och Epiroc minskats. Förvaltarna skriver följande om Astra: ”AstraZeneca växte produktförsäljningen med 14 procent i fasta växelkurser. Brutto- och rörelsemarginalen förbättrades med två och sju procentenheter till 79 respektive 20 procent. Bolagets cancerläkemedel hjälper allt fler patienter och breddas kontinuerligt i antal användningsområden”. Läs hela månadsrapporten här

Sven Hagströmer – Creades
Sven Hagströmer är styrelseordförande och huvudägare i Creades – ett investmentbolag som investerar i både noterade och onoterade bolag. Sven är också styrelseordförande i Avanza, Klarna och eWork.

Största innehav:  Avanza 29% | Lindab 21% | Addnode 9%.

Under månaden framgick det att Hagströmer har genom Creades köpt in sig i det First North-listade it-konsultbolaget CAG. Creades är efter transaktionen bolagets näst störta ägare med 7,6 procent av aktierna i bolaget. Aktierna köptes för 63 kronor styck.

Carl Armfelt & Erik sprinchorn – TIN Fonder
Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är den tidigare förvaltarduon bakom Swedbanks framgångsrika fonden “ny teknik”. Fonden var en av de bäst presterade svenska fonderna under de senaste fem åren.

Största innehav: Take Two Interactive 5,2% | THQ Nordic 4,8% | Evolution Gaming 4,8%.

De största innehaven i fonden under april var Take-Two Interactive, THQ Nordic och Evolution Gaming vilket kan jämföras med de största innehaven vid förra månadsslutet som var THQ Nordic, Paradox och Tencent. Alltså har Take-Two Interactive seglat upp som det största innehavet i fonden. Läs hela månadsbrevet här.

Simon Blecher – Carnegie Sverigefond
Simon Blecher har sedan år 2006 framgångsrikt förvaltat Carnegies Sverigefond. Blecher är känd för att gilla tråkiga och stabila värdebolag med starka balansräkningar, hållbara verksamheter och goda utdelningsmöjligheter. 

Största innehav: Investor 9,37% | Volvo 7,65% | Holmen 6,22%.

I månadsbrevet för april skriver Blecher ”Vi har under månaden träffat vd:ar och ledning i nästan hälften av portföljens (!) bolag och konstaterar att de verkar förhållandevis positiva och gör rätt saker. Mest imponerade är vi av Dometic, Epiroc och Volvo som trots fallande organiskt tillväxt respektive svaga order levererar höga marginaler”. Läs hela månadsbrevet här.

Torgny Prior & PO Nillson – PriorNilsson
PriorNilsson är en svensk prisbelönt hedgefond förvaltad av Torgny Prior och PO Nilsson. Fondbolagets Sverigefond vann nyligen Morningstars pris för bästa Sverigefond 2018 och har ett imponerade track record som avkasta bättre än jämförelseindex på både tre, fem och tio års sikt.

Största innehav: Hennes & Mauritz 6,4% | Volvo 6% | Nordea 5,9%

Enligt fondbolagets månadsrapport har duon ökat i följande aktier: Nolato, Hexpol, Klövern och Electrolux. Läs månadsbrevet här.

Vegard Søraunet – Odin Fonder Sverige
Vedgard Søraunet är förvaltaren bakom Odins Sverigefond, Vegard investerar i kvalitetsbolag med kompetent ledning och stark företagskultur, fördelaktigt är om bolagen kännetecknas av inträdesbarriärer, eller andra konkurrensfördelar som ett starkt varumärke.

Största innehav: Beijer Ref 5,7%| Beijer Alma 5,3% | Lifco 4,2 %

Vegard skriver i månadsbrevet ”I början av månaden fortsatte vi att öka vår position i NCC, och vi har också ökat våra positioner i Autoliv, Lundbergs och Biotage”. Läs månadsbrevet här.

Henrik Söderberg, Peter Holt, Ulf Arvidsson – C World Wide småbolag 
2018 bästa småbolagsfond enligt Morningstars är C Worldwide Sweden Small Cap. Fonden förvaltas av Henrik Söderberg, Peter Holt och Ulf Arvidsson.

Största innehav: Evolution Gaming 5,6 % | Mycronic 5,0 % | Elekta 4,9 %.

Enligt fondbolagets månadsbrev har förvaltarna ökat i Invisio och minskat fondens innehav i Vitrolife.

Christian Brunlid – Handelsbanken småbolagsfond 
Christian Brunlid förvaltar Handelsbanken småbolagsfond. Brunlid har framgångsrikt förvaltat Handelsbankens småbolagsfond sedan 2007 och slagit index på både tre, fem och tio års sikt.

Största innehav: Husqvarna A 3,8% | Trelleborg  3,6% | Balder 3,4%.

Brunlid kommenterar fondens köp under månaden” Vi ökade innehaven i bland annat Boliden, Getinge och Nolato, medan vi sålde i Intrum, Klövern och Nordic Entertainment Group”.

Mikael Svensson – C WorldWide Medical Small & Mid Cap
Mikael Svensson är en av Sveriges absolut vassaste förvaltare inom området för medicin och forskning. 2008 tog Svensson över som ansvarig förvaltare av C WorldWide medical och under hans drygt tio år som ansvarig förvaltare har fonden avkastat mer än 3.5x.

Största innehav: Teladoc Health 4,6 % | Exact Sciences 4,5 % | Portola Pharmaceuticals 4,3 %

Från Mikaels senaste månadsbrev. ”Stora förändringar i fonden gjordes inför sammanslagningen av de två hälsovårdsfonderna. Vi ökade innehaven i TherapeuticsMD och Dexcom. Vi sålde innehaven i Aclaris, Aimmune, Clovis, Foamix, Iovance, Medartis, NeoGenomics, Obalon, Puma Biotechnology, Spark Therapeutics och Spring Bank Pharmaceuticals”.

Jonathan Schönbäck – Handelsbanken Sverige Select 
Jonathan Schönbäck är sedan 2014 förvaltaren bakom Handelsbankens koncentrerade sverigefond. Under Schönbäcks fyra år som ansvarig förvaltare har fonden lyckats avkasta betydligt bättre än jämförelseindexet MSCI.

Största innehav: Husqvarna 7,2% | Hexagon 6,4%| Svenska Handelsbanken 6,0%.

Schönbäck skriver följande om de portföljuppdateringar han har gjort i april ”Under månaden minskade vi i bland annat ABB, medan vi ökade i Lagercrantz, HMS Networks och IAR Systems”.Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.