Lista: 5 Norska högutdelare 2021

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Norska utdelningsaktier, högutdelande aktier norge, aktier med hög direktavkastning.

Det nya året står runt hörnet och lämnar ett 2020 med stabila börsuppgångar i både Norge och Sverige bakom sig. De stigande aktiepriserna har gjort att utdelningarna har minskar, i alla fall räknat i procentuella tal. Något som är mindre roligt för oss som ständigt letar efter nya utdelningsaktier..

Hög direktavkastning oavsett börsen humör

För att bibehålla en hög direktavkastning oavsett hur börsen går använder jag plattformen Lendify. De erbjuder investerare ett stabilt kassaflöde med ränta varje månad.

Via lendify.se har du möjlighet att investera i onoterade projekt med 10-15% årsränta, ett mycket bra komplement till aktieportföljen för att behålla en hög direktavkastning. 

Och även om de starka börsåret har slagit negativt på direktavkastning av investeringar i aktier finns det fortfarande ett par norska högutdelare. I den här texten har jag tagit fram 5 olika norska aktier som jag tycker är lite extra intressanta inför 2021. 

Fem norska högutelade aktier

Ocean YieldÄr den norska börsens bästa utdelningsaktie om man jämför börsvärdet genom utdelningen till aktieägare. Vid en aktiekurs på 48 NOK delar bolaget ut drygt 11% i utdelning. Ocean Yield grundades 2012 och har sitt huvudkvarter i norska Lysaker.

Bolaget investerar, äger och förvaltar över en flotta bestående av fartyg i olika storlekar. Fartygen består bland annat av ankarhantering fartyg, olje- och gastankfartyg, FPSO samt fartyg anpassade för fordon, kemikalier samt containrar. Verksamhet innehas på global nivå. Med knappt 1 700 ägare på Avanza ses bolaget som en favorit bland svenska småsparare.

Elkem Ett relativt nytt bolag på den norska börsen, noterades i Mars 2019, som delar ut drygt 10% på en aktiekurs runt 24 NOK. Elkem är ett industribolag som har sin verksamhet inom metaller och polymerlösningar som används bland industrikunder. Störst andel av produktionen består av silikon, kisel, gjutjärn samt olika kolmateria. Även om bolaget är nya på börsen har verksamheten funnits sedan 1904 då det grundades i huvudstaden Oslo.

ABG Sundal Collier – är ett norskt investmentbolag, i Sverige mest känd för sin investment banking avdelning. Bolagets aktie delar ut drygt 9% på en aktiekurs kring 4 NOK.

Bolaget etablerades 2001 i Oslo, Norge, efter en fusion mellan norska Sundal Collier och svenska ABG och är idag etablerade rådgivare inom Corporate Finance på den nordiska marknaden. Verksamheten styrs utifrån två affärssegment: Market och Investment Banking.

KværnerSom många andra norska högutdelare brdriver Kværner sin verksamhet inom olje-industrin. Aktien delar ut drygt 9 procent på en krus kring 11 NOK. Bolaget levererar kompletta offshore-plattformar och landbaserade anläggningar. Störst specialisering återfinns inom projektutveckling som berör EPC-projekt (Engineering, Procurement and Construction).

American Shipping Company – Låter kanske på namn som ett Amerikanskt bolag, men som faktiskt har sitt säte i Oslo och grundades 2005. Aktien delar ut drygt 8 procent på en aktiekurs kring 33 NOK. Bolaget har sin verksamma inom sjöfart. Bolagets vision är att inneha en stark marknadsposition inom Jones-Act marknaden för att skapa långsiktigt och hållbart värde för aktieägarna. AMSC förvaltar idag över en stor andel flottor som både ägs och leasas ut inom marknaden.

Alla norska aktier i listan kan du handla via både Avanza eller Nordnet.

Lycka till!

David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.