Minskad globalisering en fördel för SAAB?

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Den senaste tiden har jag funderat mycket över de långsiktiga konsekvenserna av den pågående situationen – hur kommer världen att se ut om ett, två eller tre år och hur kommer bolagen jag äger påverkas?

Sedan industrialiseringen har världen bara blivit mer global för varje år med undantag för kristider. Kina har gått från att vara en kommunistisk stat till att idag vara en ekonomisk supermakt, något som till stor del drivits av export och enorma positiva bytesbalanser över åren.

Läsartips: Vårt omdöme av Swedbank Robur Ny Teknik

Nu när myndigheter och system satts på prov har det blivit uppenbart att vissa länder grovt underfinansierat sina egna sociala system. I ett försök att minska landets utgifter för att sänka skatter han man vänt sig till den privata sektorn för lösningar som är billigare.

Situationen i USA är kanske det bästa exemplet. Landet, som fortfarande är världens största ekonomi, har stora och uppenbara problem med relativt simpla saker. Ta exemplet med ”Coronavirus stimulus checks” som ska hjälpa drabbade grupper med upp 1 200 dollar i månaden.

Amerikanska myndigheterna har inte digitala system för utbetalningar och behöver förlita sig på fysiska checkar som skickas ut via brev för att distribuera pengarna. Allt verkar ganska kaotiskt.

Jag vill inte göra det här inlägget politiskt, men de uppenbara hål som finns i det amerikanska välfärdssystemet kommer kräva stora investeringar i det egna landet. Att länder också kommer välja inhemska leverantörer, snarare än att handla upp varor och tjänster till lägsta bjudande på en öppen global marknad känns också troligt.

Försvarskoncernen Saab fick i veckan en beställningar om att leverera pansarvärnsvapnet Carl-Gustaf M4 till Estland och Lettland. Leveranserna kommer att äga rum 2021-2024.

Även om beställningen är en del av det avtal som tecknades av försvarets materielverk i juni 2019 och förhandlingen började säkerligen innan corona kommer affären rätt i tiden. Nationer kommer satsa mer resurser på sina egna myndigheter, system och kanske också sitt försvar. Den här typen av upprustning kommer vi nog se mer av och någon som vi investerare behöver ta hänsyn till.

Hälsar, David

PS. En ekonomiblogg jag tycker om är miljonär innan 30. Missa inte hans senaste inlägg om varför han hatar när aktier går upp i värde.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.