Portföljuppdateringar – Juni 2019

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Vi är glada över att presentera vår sammanställning av månadens portföljaktiviteter från de investerare vi följer. En sammanfattning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under den gångna månaden.

Innehaven är baserade på den senaste inrapporteringen från 30e juni 2019 (2019-06-30) om inget annat är angivet i texten.

Först ut – en uppdatering från Vedgard Søraunet.

Vegard Søraunet – Odin Fonder Sverige 
Vedgard Søraunet är förvaltaren bakom Odins framgångsrika Sverigefond. Fonden har sedan start haft en årlig avkastning på 18,65% vilket är betydlig bättre än index.

Största innehav: Beijer Ref 5,7% | Beijer Alma 5,0% | Hexagon 4,2 %.

I en summering av årets första sex månader berättar Søraunet att fastighetsbolaget Atrium Ljungberg är ett nytt innehav i portföljen. Nedanför berättar förvaltaren varför:

”Detta är ett annorlunda fastighetsbolag, eftersom de utvecklar stadsdelar som ligger i närheten av tunnelbanan. De har en bra historia, konservativ skuldkvot och en konkurrensfördel när det gäller stadsutveckling. Aktiens prissättning är attraktiv i våra ögon eftersom många är rädda för deras exponering mot handeln”.

Simon Blecher – Carnegie Sverigefond 
Simon Blecher har sedan år 2006 framgångsrikt förvaltat Carnegies Sverigefond. Blecher är känd för att gilla tråkiga och stabila värdebolag med starka balansräkningar, hållbara verksamheter och goda utdelningsmöjligheter.

Största innehav: Investor 9,22% | Volvo 7,39% | Holmen 6,13%.

I Simon Blechers senaste månadsbrev skriver han följande om H&M: ”Någon rea är det kanske inte på aktien, men jämfört med andra stabila bolag med låg rörelserisk och halva marginalen (läs Axfood och ICA) handlas den till tydlig rabatt”. Läs hela månadsbrevet här.

Viktor Henriksson – Carnegie Småbolagsfond
Henriksson är förvaltaren bakom Carnegies småbolag och Micro cap-fond. Småbolagsfonden har ett starkt track record och slagit sitt jämförelseindexet sedan fondens start i januari 2012.

Största innehav: Atrium Ljungberg 8,9% | Scandi Standard 6,17% | Stillfront 6,13%.

Under månaden har Viktor ökat fondens innehavet i Stillfront genom att delta i bolagets senaste nyemissionen. Henriksson skriver att Stillfront är ett välskött bolag och värderas väsentligt lägre än de flesta konkurrenter. Läs hela motiveringen här.

Sven Hagströmer – Creades
Sven Hagströmer är styrelseordförande och huvudägare i Creades. Ett investmentbolag som investerar i både noterade och onoterade bolag. Sven är också styrelseordförande i Avanza, Klarna och eWork.

Största innehav (2019-05-31): Avanza 29% | Lindab 9% | Addnode 9%.

Genom en riktad nyemission blev Creades under månaden näst största ägare i BiBBInstruments och äger nu knapp 10% av kapitalet.

Ulf Hedlundh – Svolder
Svolder är ett investmentbolag som huvudsakligen äger aktier i noterade svenska små och medelstora företag.

Största innehav (2019-05-31): GARO 13% | Troax 9,7% | Platzer 8.15%.

Svolder har under juni köpt drygt 240 000 aktier i bostadsutvecklaren Magnolia och äger nu drygt 5% av bolaget. Aktierna köptes in vid två eller flera tillfällen under månaden till ett estimerat styckpris kring 30 kronor.

Carl Armfelt & Erik Sprinchorn – TIN Fonder
Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är den tidigare förvaltarduon bakom Swedbanks framgångsrika fond “Ny teknik”. Fonden var en av de bäst presterade svenska fonderna under de senaste fem åren.

Största innehav: Take Two Interactive 4,7% | THQ Nordic 4,7% | Tencent 3,8%.

Duon skriver i det senaste månadsbrevet att ”andelen hälsobolag har ökat den senaste tiden som ett resultat av att fonden bland annat investerat i bolagen Mentice och Surgical Science

PO Nilsson – Prior Nilsson Sverige/Realinvest
Prior Nilsson är en svensk prisbelönt hedgefond förvaltad av Torgny Prior och PO Nilsson. Fondbolagets Sverigefond vann nyligen Morningstars pris för bästa Sverigefond 2018.

Största innehav: Volvo 5,9% | Ericsson 5,8% | Essity 5,6%

Enligt fondbolagets månadsbrev har duon ökat innehaven i Nolato, Klövern, NCC, SCA samt tagit in John Mattson som nytt innehav.

Mats Qviberg – Öresund
Qviberg är ordförande och Investment Öresund ABs största ägare. Öresund är ett investmentbolag som förvaltar en koncentrerad aktieportfölj med en långsiktig investeringsprofil. Flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium.

Största innehav: Fabege 13% | Bilia 12,3% | Svolder 9,3%.

När Öresund rapporterade årets andra kvartalsrapport framgick det att Qviberg har köpt aktier i norska Storebrand för 129Mrk under Q2.

Martin Wallin & Robin Pettersson – Lannebo Sverige Plus
Lannebo Sverige Plus är en koncentrerad lång/kort fond inriktad på svenska aktier. Fonden har sedan starten 2008 notoriskt slagit jämförelseindexet Six portfolio Retrun både på tre, fem och tio års sikt.

Största innehav: AstraZeneca 7.2% | Hennes & Mauritz 6,3% | SEB 5,4%.

Fonden har under juni köpt aktier i Autoliv och Elekta medan innehaven i Securitas, Industrivärden och Essity minskades.

Carl Sundblad – Cliens småbolag
Carl Sundblad är förvaltaren bakom den relativt nya småbolagsfonden från Cliens. Fonden har sedan starten Sep-16 lyckats avkasta bättre än Carnegie Small Cap Index. Sundblads portfölj är upp med +36% från årskiftet.

Största innehav (2019-03-31): AAK 4,7% | Addnode 4,5% | Indutrade 4,5%.

Under månaden har Sundblad köpt aktier i SobiLime Technologies och Tele2. Han har även sålt SCA och Nibe.

Erik Brändström – Spiltan Aktiefond Stabil
Erik Brändström är Spiltan Fonders VD och förvaltaren bakom den framgångsrika fonden Spiltan aktiefond stabil som 2017 vann Morningstars pris för årets Sverigefond.

Största innehav: Lundbergföretagen 5,2% | Beijer Ref 5% | Investor 4,9%.

Erik skriver följande om andra kvartalets portföljförändringar: ”Köp har gjorts i Hexagon, ICA och SCA. Jag har även passat på att öka i Autoliv som trots starka finanser och marknadsdominans tagit mycket stryk och nu värderas klart attraktivt”.

Även Coor Service Management är ett nytt innehav i Eriks portfölj. Läs hela månadsbrevet här tillsammans med en längre motivering till det nya innehavet.

Patrik Tigerschiöld – Bure Equity
Investmentbolaget Bure Equity rattas av duktige Patrik Tigerschiöld. Bolaget aktie har uppvisat en fenomenal historisk avkastning.

Största innehav: Vitrolife 38,8% | Mycronic 31,8% | Xvivo Perfusion 6%.

Under månaden deltog Bure i medicinteknikbolaget Mentice notering på First North och förvärvade knappt 10% av bolaget i samband med listningen.

Henrik Söderberg, Peter Holt, Ulf Arvidsson – C World Wide small cap 
2018 bästa småbolagsfond enligt Morningstars är C Worldwide Sweden Small Cap. Fonden förvaltas av Henrik Söderberg, Peter Holt och Ulf Arvidsson.

Största innehav: Elekta 5,6 % | Mips 5,3 % | Evolution Gaming 5,1 %.

Under månaden deltog trion i Oncopeptides nyemissionen samt ökade fondens innehavet i Vostok New Ventures. Läs hela månadsbrevet här.

———

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.