Lysa fondrobot – Betyg efter att jag investerat (Omdöme 2020)

Hur bra är Lysa jämfört andra fondrobotar?

Avgiften ★★★★★  Lysa har en Relativ låg avgift, 0,24%. Om du kommer upp i tillräckligt stora volymer bli avgiften lägre. Belopp över 200 000 har en avgift på 0.23%, 1.1 miljon kronor och mer blir avgiften 0.22%.

Utbud av fonder ★★★ Eftersom du själv inte väljer vilka fonder du ska stoppa i din portfölj är inte Lysas fondutbud avgörande viktigt. Utbudet är inte lika stort som exempelvis hos Avanza eller Nordnet. Men det finns tillräckligt många fonder för att robotens algoritm ska hitta en portfölj av fonden som är anpassade utifrån dina behov.

Krav för att öppna konto ★★★★★ Det är väldigt enkelt att öppna ett konto hos Lysa. Du behöver vara 18 år, vilket du legitimerar dig med Bank-id. Det är inte heller något krav på minimibelopp på insättning.

Kundservice ★★★★ Finns tillgängligt via både chatt, email och telefon. Enklaste kommunikationen gör du via mail eller chat. Finns en funktion för kundservice i appen också.

Kundomdömen ★★★★ Lysa har fått mycket bra omdöme av befintliga kunder, på Trustpilot är majoritet mycket nöjda med tjänsten och gett Lysa 5/5 möjliga stjärnor.

Slutsats ★★★★ Givet kundernas goda omdöme av Lysa kan man inte annat än att ge deras fondrobot högt betyg. Min avkastning har varit god sedan jag startade konto, appen är användarvänlig och de få gånger jag behövt kontakta support har jag fått snabbt svar!

Vad kostar Lysa fondrobot?

Den avgift du betalar till Lysa består av en portföljförvaltningsavgift och fondförvaltningsavgift. Den totala avgiften varierar lite beroende på hur stor din portfölj är, men avgiften kommer aldrig överstiga 0,24 % oavsett hur stor din portfölj är. Därutöver tillkommer avgifter för underliggande fonder och transaktionskostnader.

Om du har investerat ett belopp som är 200 000 eller högre blir den totala avgiften 0.23%. Om du investerat ett belopp som är större än 1.1 miljon kronor sjunker avgiften ytterligare till 0.22%. Utöver avgiften har du också en avgift genom skatt.

Hur fungerar fondroboten Lysa

Ett exempel

Allt börjar med att du får ett investeringsförslag av Lysa, baserat på frågor om dig och din ekonomiska situation. När du sedan sätter in pengar på ditt Lysakonto så investeras de automatiskt efter din fördelning. Lysas robot tar hänsyn till storleken på din investering, hur mycket du vill investera, din riskvilja och längden på din investering. Utifrån den informationen får du ett förslag på fonder till din portfölj.

Innan du öppnar ett konto ställer Lysa ett par frågor till dig för att kunna identifiera en lämplig risknivå. Varje gång du gör en insättning hos Lysa investerar dem sedan automatiskt dina pengar i en global portfölj med rätt risknivå. På lysas hemsida, eller i deras app, kan du följa utvecklingen av din portfölj. Du kan också se vilka fonder du äger och hur de är fördelade i din portfölj.

Vilken avkastning kan du förvänta dig av Lysa?

Vilken avkastning borde du förvänta dig av att investera dina penga genom Lysas fondtobot? Det enkla svaret är att det beror på. Eftersom att Lysa investerar i en diversifierad portfölj med fonder som investerar över hela världen kommer din avkastning påverkas av hur världens börser går.

I bilden ovanför ser ni hur Lysas fondrobot avkastat beroende på vilken riskspridning du valt. Räntor är en defensivare investering, därför har också den kategorin avkastat sämst. Grön visa en portfölj med uteslutande aktiefonder och vit är en blandning, där 75% aktiefonder och 25% räntefonder.

Aktie, ränta eller en mix?

Vilken fördelningen mellan aktier och räntor ska du välja i din lysa-portfölj? Det är en mycket bra fråga – svaret är dock inte så enkelt som att det finns en lösning som fungerar för alla. Beroende av din riskvilja och tidshorisont kommer svaret på frågan variera. Om du exempelvis vet att du behöver pengar till en stor investering inom de närmaste 24 månaderna – då är det nog klokt att investera majoriteten av ditt kapital i räntefonder. Du vill inte bli tvingad att sälja av din portfölj i en nedåtgående marknad. Om du istället har en längre tidshorisont, låt säga 5 år eller mer, då kan det vara en fördelaktigt att äga mer aktie fonder än räntefonder, givet att du själv vill ta en större risk. Lysa har ett portfölj alternativ som heter målfördelning, någon som jag använder, där det har fördelat portföljen 25% ränta, 75% aktiefonder, ett bra alternativ.

Fondrobot eller välja portföljen själv?

Vilka är fördelarna med en fondrobot jämfört med att välja en egen portfölj av fonder? Först och främst, det är väldigt svårt – om inte omöjligt – för en robot eller en människa att veta vilka fonder som kommer vara vinnarna i framtiden. Man kan studera historisk avkastning, men det säger egentligen inget om framtiden. Fördelen med en fondrobot är egentligen inte att roboten automatisk kommer hitta morgondagens vinnare, utan istället hjälper en fondrobot dig med att hitta en portfölj som passar din risknivå.

En annan fördel, kanske den största fördelen, med Lysas fondrobot, är att du får en rabatt på fonderna du äger. Om du köper en portfölj av fonder via exempelvis Avanza eller Nordnet kommer fondbolaget betala en provision till banken, den provisionen kan vara upp till halva fondavgiften och någon som du som slutanvändare betalar för. Eftersom att lysa inte tar någon provision blir fondportföljen via Lysa billigare, jämfört om du skulle köpa exakt samma uppsättning av fonder via en bank.

Mitt omdöme efter att jag investerat

jag har själv investera en mindre summa via Lysa, framförallt för att skriva det här inlägget och skapa mig en egen uppfattning innan jag delar den med er. Om vi ska börja från början var ”sign up” processen smidig, vilket man gör via deras hemsida. Innan roboten väljer ut en portfölj till dig får du svara på tre frågor, om du riskvilja, tid och startkapital om jag kommer ihåg rätt. Investeringen sker automatiskt när du väl har för över det belopp du vill investera. Jag har inte valt att skapa en egen månadsöversättning, men det kan du ganska enkelt göra via hemsidan med bank-ID och en validering från din bank. Hittills är jag nöjd med mitt resultat, alltså avkastningen och rekommenderar att du själv kollar in deras erbjudande för att se om Lysas fondrobot är något för dig också.