Lista: Alla skogsbolag på börsen [ Stor Lista ]

(Scrolla ned för lista över alla skogsbolag, skogsaktier på börsen).

I en värld av låga räntor likt den vi idag upplever är reala tillgångar med stabila utdelningar likt fastigheter och skog, mycket attraktivt för investerare.

Det såg en breda uppgångar av både fastighetsaktier och skogsaktier på börsen under det gångna året. Om du ägde reala tillgångar via börsen 2019 gick din portfölj troligtvis väldigt bra.

Läsartips: Läs vårt omdöme av Proethos fond Sveriges kanske hållbaraste fond. 

När Investerar inte längre kan räkna med ett par procent i ränta via utlåning av kapital behöver de istället hitta andra tillgångar som kan ge stabila utdelningar. Vi såg att pensionsbolag AMF:s köpte en stor del av Billerud Korsnäs skog under året för rekordpris.

Den långa ränta har gjort det billigare att låna pengar, vilket har resulterat i högre priser. När ränta sjunker stiger priset på obligationer, vilket minskar direktavkastningen. Den senaste uppgången har gjort att flera skogsbolag och fastighetsbolag fått se direktavkastningen minska.

Det finns dock fortfarande goda anledningar till att äga skogsbolag även om avkastningen nu är mindre. De är stabila, växer organsikt -bokstavligen – och ger en avkastning som är icke-cyklist.

I listan nedanför har jag listat alla skogsbolag, skogsaktier på börsen 2020. Så att ni själva kan sortera efter era favoriter.

En lista över alla skogsbolag på börsen

Holmen – Holmen, med finansmannen Fredrik Lundberg som både huvudägare och ordförande, är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet är brett och inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment och dotterbolag, och en stor del av affärsverksamheten fokuserar på ägande och förvaltning av större skogsmarker runtom den nordiska marknaden.

Billerud Korsnäs – BillerudKorsnäs är ett tillverkningsbolag och ett skogsbolag. Bolaget är idag specialiserade inom utvecklingen av förpackningsmaterial, som vidare används för att paketera och skydda olika produkter. Störst verksamhet återfinns inom produktsegmentet som berör papper och kartong, samt konsumentförpackningar för industriellt bruk.

SCA – Äger europas störta privata skogsinnehav. Runt skogen har  SCA byggt en utvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara från egna och andras skogar. SCA erbjuder papper för förpackningar och tryck, massa, trävaror, förnybar energi, tjänster för skogsägare och effektiva transportlösningar.

Fonder som investerar i skogsbolag

Det finns ett par fonder som investerar i skogsbolag, eller företag som är relaterad till skogsindustri. SEB hållbarhetsfond har en del av portföljen investerad i skogsindustrin, fonden handlar du till lägst avgift via fondplattformen savr.se