Lista: 5 svenska högutdelande aktier på börsen 2020

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Svenska högutdelare, aktier direktavkastning, aktier med hög utdelning 2020.

(Scrolla ned till listan över mina fem svenska högutdelande aktier på börsen 2020).

Att äga högutdelande aktier har länge varit en framgångsrik strategi på börsen. Utdelningarna ger stabil och in princip garanterad avkastning på de investerade kapitalet – oavsett hur börsen går i övrigt.

Stigande aktiepriset gör dock att utdelningarna minskar, i alla fall i procentuella tal. Något vi som gillar utdelningsaktier känt av efter det starka börsåret 2019. OMX-30 stängde helåret med en uppgång på drygt 25%.

Uppgången är såklart roligt för de som ägt aktier under året. Men för de investerare som nu letar efter nya undervärderade aktier att köpa på dagens värderingar är det inte lika lätt som i början av 2019.

Klassiska utdelningsaktier som ofta nämns i listor likt den, exempelvis bussbolaget Nobina, har sett sin aktie stiga med drygt 40% under de gånga året. Det slår givetvis hårt på direktavkastningen.

Bibehåll en hög direktavkastning oavsett börsklimat

För att bibehålla en hög direktavkastning oavsett hur börsen går använder jag plattformar som Lendify och Trine. De erbjuder investerare ett stabilt kassaflöde med ränteutbetalningar varje månad.

Både Trine och Lendify har projekt med 10% årsränta, ett mycket bra komplement till aktieportföljen för att behålla en hög direktavkastning.

Även om 2019 var ett väldigt starkt år och 2020 har börjat på plus finns det fortfarande ett par bolag med spännande framtidsutsikter och hög direktavkastning. Nedanför har jag lista mina fem svenska favoriter i kategorin högutdelare.

Lista: Mina fem svenska högutdelare 2020

Kindred Group – Det är svårt att göra en lista över spännande högutdelare utan att nämna Kindred på dagens aktiekurs. Bolaget har en direktavkastning på en bit över 6% vid publiceringsdagen av den här listan. Spelbolaget lämnar ett tufft år bakom sig, även det nya året började med motgångar genom en nyligen publicerad vinstvarning. För den långsiktiga finns det nog ändå goda utdelningsmöjligheter i Kindred många år framöver.

SEB – När jag tar fram listor över utdelnings-favoriter tenderar jag att alltid välja en – eller flera av de stora svenska bankerna. SEB har en direktavkastningen på 7,5% vilket är mycket attraktivt. Den höga utdelningen i kombination med de låga P/E-tal runt 10 gör aktie intressant för sparare som letar efter undervärderade aktier med bra utdelning

Resurs BankBolaget som Erik Selin under 2019 köpte aktier i, har vid publiceringen av den här artikeln en direktavkastning på 6,47%. Resurs Holding är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är särskilt inriktade mot konsumentkreditmarknaden där de verkar genom dotterbolagen Resurs Bank och Solid försäkring.

Dedicare Group Är ett bemanningsbolag med inriktning mot vård och omsorg. direktavkastningen är vid publiceringsdagen knappt 7%. Bolagets ordförande Björn Örås äger drygt 70% av bolaget vilket också ger en stabilitet. Dedicare är specialiserade inom uthyrning och rekrytering av vårdpersonal, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och läkarsekreterare.

Brocc – Är förvisso inte en noterade aktier men ett väldigt bra alternativ för den som letar efter hög direktavkastning och ett stabilt kassaflöde, något jag själv använder. Brocc har flera projekt som ger 10% årlig ränta med utbetalningar varje månad. Brocc plattform gör det möjligt för investerare att låna ut kapital till kreditvärdiga svenskar med fast inkomst utan betalningsanmärkningar.

Varför är direktavkastning viktigt?

Den stora fördelen med att investera i aktier, i synnerhet aktier som ger utdelning till ägarna, är att man får både exponering för värdeökning i verksamheten, alltså prisökning av aktien och utdelningarna.

Jämför vi exempelvis en investering i en obligation med en aktieinvestering; Obligationen ger en kupongränta till ägaren men värdet på obligationen är densamma. En aktie å andra sidan ger både ränta till ägaren via utdelningar, plus en eventuell värdeökning i den underliggande tillgången.

När investerare återinvesterar den här utdelningen på börsen, samtidigt som den initiala investeringen ökar i värde, ökar den totala tillgången exponentiellt. Också kallat ränta på ränta effekten. Desto högre direktavkastning desto kraftfullare ränta på ränta effekt.

Hitta rätt högutdelande aktier

Hur hittar man rätt högutdelande aktier? Det finns bra verktyg som hjälpen dig sortera efter aktier med hög direktavkastning. Se till exempel det här verktyget från Avanza. Tyvärr är det dock inte så enkelt som att sortera i listan efter de aktier med högs direktavkastning och köpa dessa bolag blint.

Extra utdelningar eller bonusutdelningar kan manipulera siffrorna. Även om ett bolag har sänkt sin utdelning men den nya utdelningen inte syns i verktyget än. Vid dessa fall ger det en direktavkastning som är felaktig. När jag letar efter högutdelande aktier sorterar jag i listan hos Avanza efter högst direktavkastning. Sen gör jag alltid en egen uträkning för att säkerställa att information stämmer. Se uträkningen nedanför.

Hur räknar man ut direktavkastningen?

Formeln för att räkna ut direktavkastningen är väldigt straight forward – ta priset på en aktie och dela det med vad bolaget har kommunicerat att de ska ge i utdelningen per aktie. Gör du det ska du få ett procentuellt tal som representerar direktavkastningen vid det avgivna aktiepriset.

Direktavkastningen varierar alltså beroende på vad priser av en aktie är. Stiger priser på aktien minskar direktavkastningen. Och vise verse, minskar priser på aktien, samtidigt som utdelningen är densamma ökar direktavkastningen.

Lycka till hälsar, 

David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.