Lista: 5 Finska högutdelare 2020

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos någon av aktörerna nedan.

⭐ Handla aktier, fonder & mycket mer
- Savr.com/sv 
- 30-50 % i rabatt på fondavgifter. 
(Minsta insättning = 100 kr)
- Nordnet.se
- gratis courtage-deal.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
- Etoro.com/sv
- alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, kontots storlek spelar ingen roll. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror osv både med och utan hävstång.

⭐ Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Lendify.se 
- låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
- Sigmastocks.se
- Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
- Kameo.se - Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj projekt & företag att investera i på deras hemsida. Minsta insättning = 500 kr.

5 finska aktier med hög direktavkastning, aktier med hög utdelning Finland, finska utdelningsaktier.

Jag fortsätter min sammanställning över intressanta högutdelare – alltså aktier som delar ut en stor del av vinsten till aktieägarna. I den här texten kommer vi titta närmare på fem finska högutdelande aktier.

så, varför tycker jag att utdelningsaktier är intressant att hålla koll på under 2020?

Aktier är fortfarande en av få tillgångar som ger en kupongränta på ett par procent av de investerade kapitalet, årligen. Den Amerikanska 3-åriga statsobligationen ger en utbetalningsränta på ungefär 1,5%, vilket historiskt är mycket lågt.

Om vi å andra sidan jämför med aktier, exempelvis Swedbank, delar banken ut över 7% i utdelning till aktieägarna varje år från dagens aktiekurs. Från ett risk/reward perspektiv tycker jag fortfarande att aktie är en attraktiva investeringar, även om direktavkastningen har minskat jämfört de senaste året.

Investera utanför börsen för hög direktavkastning 

En strategi jag själv använder för att bibehålla en hög direktavkastning oavsett hur börsen går är att investera via plattformar som Kameo.se och Lendify. De erbjuder stabila kassaflöde med ränteutbetalningar varje månad. kameo.se kan du investera i onoterade projekt som ger 10-15% årsränta.

Här är min lista över fem finska högutdelande aktier som jag kommer hålla ett extra öga på under 2020.

Lista 5 högutdelande finska aktier. 

Nordea Bank – Den nu mera finska banken Nordea delar ut drygt 9% på en aktiekurs runt 7€. Banken behöver nog inte en närmare introduktion för oss svenskar, men vad som kan värt att nämna i sammanhanget är att banken möjligtvis sänka utdelning under de kommande året. Oavsett hur banken gör med utdelningen kommer direktavkastningen vara väldigt bra i jämförelse med andra finska bolag.

Sampo OyjNordeas storägare med knappt 20% av både rösterna och kapitalet av banken är Sampo, en finsk försäkringskoncern. Utdelningen är drygt 7% på en aktiekrus kring 39 €. Idag bedrivs verksamhet utifrån moderbolaget Sampo Plc samt dotterbolagen IF Skadeförsäkring och Mandatum Life, med vardera specialisering inom administrering, skadeförsäkring, samt riskförsäkring. Koncernen grundades ursprungligen 1909 och har sitt huvudkontor i Helsingfors.

Citycon är ett finskt fastighetsbolag som delar ut 7% på kursen 9€ per aktie. Bolaget förvärvar, utvecklar och förvaltar diverse fastigheter, främst köpcentrum belägna i större nordiska – och baltiska städer. Visionen är att vara en långsiktig ägare som bidrar till att utveckla och modernisera fastighetsbeståndet. Bolaget bildades ursprungligen 1988 och har sitt huvudkontor i Esbo.

Outokumpu – Outukumpu är en finsk tillverkare av rostfritt stål och delar ut 5,4% i utdelning från dagens aktiekurs. Bolagets stål används i alltifrån bestick, infrastruktur, till medicinsk utrustning. Verksamhet innehas idag på global nivå, främst inom Europa och Nordamerika. Försäljning sker via bolagets globala försäljnings- och servicecenter. Bolagets huvudkontor ligger i Helsingfors.

Nokia – som tidigare var känd för sina mobiltelefoner, har nu en produktportfölj som mer liknar Ericssons. Utdelningen är cirka 6% på ett aktiepris runt 3€. Bolaget erbjuder lösningar inom IP, bredband, digital hälsa och molnbaserade system. Kunderna återfinns inom en bred bas av marknader och består av större bolag, myndigheter, samt konsumenter.

Lycka till!

David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), digitala & vanliga valutor , råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Nordnet.se | erbjuder en gratis courtage-deal för nya konton med max 80 000 kr på.
4. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.
6. Kameo.se | Investera i fastighetsprojekt & företagslån.