Fredagsfyran #027 – Uppdateringar i Öresunds portfölj 

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Hej alla, David här!

Från och med nästa veckan kommer vi publicera våra nyhetsbrev via Substack. Ni som är befintliga prenumeranter kommer inte märka någon skillnad utan nästa veckas brev kommer skickas ut via e-post som vanligt. Om ni på fredag eftermiddag inte har fått någon email från oss, kolla då er skräpposten så att vi inte hämnat där!

Nu till dagens Fredagsfyra!

1. Uppdateringar i Öresunds portfölj 
När Öresund i veckan rapporterade bolagets tredje kvartalsrapport framgick det att Qviberg under kvartalet köpt värdepapper för 456 miljoner kronor och sålde för 299 miljoner kronor. De största nettoköpet gjordes i Storebrand för 160 Mkr, Scandi Standard för 148 Mkr och NRC Group för 81 Mkr.

I veckan kom också nyheten att Öresund genom en riktad emission har blivit ny storägare i fastighetsbolaget Max fastigheter. Teckningskursen blev 31 kronor aktien och Öresund äger nu 14 procent av bolaget.

2. Vedgard och Brunlid har köpet EQT i september 
Enligt vår senaste sammanställning över månadens portföljaktiviteter framgick det att både Vegard Søraunet och Christian Brunlid tagit ni EQT som nytt innehav i deras respektive portföljer. I Vedgards senaste månadsbrev berättade han varför han tycker om bolaget:

”EQT kan visa på en lång historik av att investera i bra företag, där de genom långsiktigt ägande aktivt bidrar till att vidareutveckla företagen i portföljen. Genom att investera i EQT får vi exponering mot de förvaltningsintäkter som företaget har, liksom indirekt exponering mot kvalitetsbolag som inte är noterade på börsen. EQTs investeringsfilosofi liknar vår egen när det gäller långsiktigt, aktivt ägande och fokus på hållbara affärsmodeller.

De viktigaste drivkrafterna i framtiden kommer att vara global expansion – genom att använda den modell som de har lyckats med i Norden – för att växa ytterligare i USA och Asien. Företaget noterades på Stockholmsbörsen i september och med deras historia och framtidsutsikter i åtanke ansåg vi värderingen vara attraktiv”.

3.  Två artiklar värt att läsa 
Höstens upplaga av Graham and Doddsville Newsletter, Fall 2019 finns nu tillgänglig att läsa. Det är ett nyhetsbrev från studenterna vid Columbia Business School, skolan där Warren Buffett lärde sig att investera av dåvarande läraren Benjamin Grahamn. I den här upplagan kan ni läsa en intervju med Monish Pabrai, förvaltare av Pabrai funds.

Under veckan har också Howard Marks publicerat en ny memo som han kallar för Mysterious. Här är en länk till texten. Mark ger sin syn på negativa räntor som är både annorlunda och underhållande.

4. Investor ökar i ABB under tredje kvartalet 
När Investor idag, fredag 18:e oktober, rapporterade sina siffror för det tredje kvartalet framgick det att investmentbolaget har köpt aktier i ABB under kvartalet värt 1,3 Mdr. VD Johan Forssell skriver i Q3an att ” vi bedömer att den nya strategiska inriktningen, under ledning av den nyligen utsedde vd:n, kommer att resultera i förbättrad operationell utveckling”. Efter transaktionen äger Investor drygt 250 miljoner aktier i ABB motsvarande 11,5 procent av kapital och röster.

Flera duktiga investerar har de senaste veckorna valt att öka sitt ägande i ABB. I augustis portföljuppdateringar ser vi att både Simon Blecher och trion bakom C World Wide fonderna med Henrik Söderberg i spetsen köpte aktier i bolaget under månaden.

Bolagen som återfinns på börsen har i regel en god likviditet. För de företag som behöver utöka kassan kan en emission eller ett företagslån vara nödvändigt. Du kan läsa mer om företagslån på Alltomforetagslan.se

Lycka till,

David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.