Fredagsfyran #025 – Carl-Henric Svanberg ökar innehav i Absolent

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Veckans upplaga av Fredagsfyran är här! En lista med det bästa innehållet vi samlat på oss från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

1. Carl-Henric Svanberg ökar innehav i Absolent
Carl-Henric Svanberg, som bland annat är styrelseordförande i Volvo, har under veckan ökat sitt innehav i miljöteknikbolaget Absolent med 102 000 aktier. Svanbergs ägande uppgår numera till motsvarande 10,1 procent av kapitalet och rösterna.

Absoltens största ägare, Mexab Industri, kontrolleras av bolagets styrelseordförande Lennart Mikael Ekdahl. Lennart är en av Sveriges mest inflytningsrika affärsman. Han är bland annat styrelseordförande i både investmentbolaget Melker Schörling och AAK. Ekdahl äger 56,7 procent av kapitlet i Absolent.

2. Tre köpvärda aktier enligt PO Nilsson 
I slutet av förra veckan deltog PO Nilsson i Dagens industris börsrådet. En paneldiskussion där varje deltagare presenterar sina tre bästa idéer. PO valde ABB, NCC och SCA. Här är vad han sa om respektive bolag:

”I ABB:s fall har vi ett par saker som är positiva. Power Grids försvinner 2020. De pengarna kommer till viss del att användas till återköp, vilket kommer öka vinsten per aktie. Så med en mix av förbättrat resultat, utan att det är direkt konjunkturkänsligt och Björn Rosengrens skicklighet så har den här aktien åtminstone 20-30 procent uppsida”.

NCC var PO:s andra köptips. Förvaltaren säger att sedan Tomas Carlsson tillträdde som bolagets nya vd i fjol har ledningen gått igenom bolaget och rensat ut dåliga projekt. Vidare säger han att NCC nu är försiktigare med hur snabbt man resultatavräknar projekt, en anledning till att resultaten än så länge har varit ganska modesta, även om man har varit på rätt spår.

SCA var förvaltarens tredje köprekomendation. Här hänvisar han till värderingen vid Billerud Korsnäs senaste skogsförsäljning och konstaterar att det finns stora pengar ute i olika europeiska fonder. ”Vi pratar om en balansräkning som är rejält felprisatt i SCA. Jag tror att det här successivt kommer smyga sig in i aktiemarknaden och värderingen”.

Tycker du om vad du läser? Prenumerera här eller via formuläret på höger sida och få Förvaltarbrevets nästa nyhetsbrev direkt till din Inkorg.

3. JP Morgan Guide to Markets Q4 2019 
Investmentbanken JP Morgan:s Guide to the markets Q4 2019 publicerades tidigare i veckan. Kanske den mest kompletta sammanställning över statusen i den globala ekonomin.

4. Bodenholm växlar upp i Catena Media
Hedgefonden Bodenholm har köpt fler aktier i krisande Catena Media. Catena Media äger, likt lenders.se, olika jämförelsesidor.  Bondenholm äger nu drygt 15 procent av kapitalet i Catena, en ökning från tidigare 10,28 procent. Bodenholms investeringschef Per Johansson säger i en intervju med DI:s Richard Bråse att hans tålamod är slut och att de nu ska ta en aktiv ägarroll och delta när alla strategiska alternativ ska utvärderas framåt.

”Tålamodet är slut. Nu är det fokus på att leverera aktieägarvärde. Om bolaget inte kan förbättra den operationella utvecklingen, så måste man utvärdera alla strategiska alternativ och vara beredd ta strukturella grepp. Det kan vara försäljningar av tillgångar eller en försäljning av hela bolaget.

Bolaget har inte visat att man förstår att det är bråttom. Vi köper mer aktier för att driva den agendan och vi räknar med att andra aktieägare kommer att backa upp oss”, säger Bodenholmförvaltaren Per Johansson till Di.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.