Fredagsfyran #024 – Sundblad väljer Addnode över Fortnox 

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Veckans upplaga av Fredagsfyran är här! En lista med det bästa innehållet vi samlat på oss från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

1. Sundblad väljer Addnode över Fortnox 
Addnode, vars affärsidé är att förvärva och förvalta företag inom mjukvarusektorn är en aktie flera duktiga investerare lagt i portföljen. Bland annat Carl Sundblad – aktien är förvaltarens största innehav efter att han både i juli och augusti ökat på innehavet.

Sundblads fond har avkastat drygt 30 procent sedan årsskiftet vilket gör honom till en av de bästa i år mätt i avkastning. I en kommentar till DI som publicerades i lördag utgåva berättade förvaltaren varför han köper Addnode över Fortnox ”Bolaget handlas till en helt annan värderingen (här jämför han med Fortnox, en aktie han nyligen sålde) men har också goda möjligheter att växa och addera ytterligare tillväxt genom förvärv”

Flera andra duktiga investerare äger också aktier i bolaget, bland annat Viktor Henriksson som förvaltar Carnegie Micro Cap, Henriksson har investerat 8,6 procent av fondens kapital i aktien. Även Sven Hagströmer via Creades och Vegard Søraunet genom Odin äger aktier i bolaget. Odin fonder är bolagets andra största ägare.

Tycker du om vad du läser? Prenumerera här eller via formuläret på höger sida och få Förvaltarbrevets nästa nyhetsbrev direkt till din Inkorg.

2. Erik Sprinchorn tror på Sobi 
Erik Sprinchorn förvaltar den nystartade fonden Tin fonder tillsammans med Carl Armfelt. Fondens femte största innehav är Sobi, en aktie som har backat med 17 procent sedan årsskiftet. Detta trots att verksamheten går bra och visar tillväxt, säger Sprinchorn i en intervju med Dagens industri.

Sprinchorn tror att investerare är oroliga för hur bolagets kassako, Elocta, kommer sälja nu när produkten får konkurrens på den europeiska marknaden av Roches motsvarade produkt. Den schweiziske läkemedelsjättens medicin mot hemofili har sålt väldigt bra på den amerikanska marknaden. Något som oroar investerare eftersom Europa är Sobi:s största marknad mätt till försäljning.

Vidare säger Sprinchorn att Roches inte nödvändigtvis kommer se samma framgång i Europa som Amerika. Marknaderna är enligt honom mycket olika. Givet bolagets värderingen – ev/ebit 14 – tycker Erik att aktien är köpvärd. ”Aktien handlas lägre än marknaden, ev/ebit runt 14 och har en organisk tillväxt som är långt mycket högre än marknaden”

Sobi toppade också DNB:s nyligen publicerade ”topp-tio lista” över de aktier med störst kurspotential i Norden. Plats åtta på listan med en uppsidan till DNB:s riktkurs 315 kronor på drygt 90 procent.

3. Bodenholm satsar emot Blecher och Trygg i Dometic
Bodenholm Capital är tillbaka som blankare i kylskåpstillverkaren Dometic. Bodenholm har en kort position i Dometic på närmare 0,6 procent av aktierna, vilket motsvara ett värde på 130 Mkr. Hedgefonden har hittills träffat rätt på flera av sina korta positioner. Burford Capital, Ambua, Vitrolife och Finska Wärtsilö har alla varit framgångsrika blankningar för Bodenholm.

Per Trygg och Simon Blecher är dock av motsatt uppfattning när det gäller potentialen i Dometic. I juni flaggade SEB-fonder över 5 procent av kapitlet i Dometic, Tryggs fond, SEB småbolag, är upp med 35 procent från årsskiftet och därmed den bäst presterade Sverigefonden i år. Även Simon Blechers fond är storägare i bolaget och i augustis månadsbrev ”Dometic imponerar” skriver han, som rubriken indikerar, mycket positivt om bolaget.

4. Carlström återigen köpare av Fingerprint
Johan Carlström, ordförande och största ägare i biometribolaget Fingerprint, har köpt 500 000 aktier i bolaget till en snittkurs på 17,54 kronor enligt finansinspektionen insynsregistret. Affären motsvara ett värde på knappt 9 miljoner kronor. Carlström äger 6,4 procent av kapitalet och drygt 20 procent av rösterna.

Även bolagets vd Christian Fredriksson, tillsammans med flera styrelseledamöter och CFO:n har under veckan köpt aktier i bolaget. Fredriksson köpte 50 000 aktier till kursen 17,83 – ett totalt värde av 891 410 kronor.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.