Fredagsfyran #023 – DNB och Mitteregger tror på Alligator

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Veckans upplaga av Fredagsfyran är här! En lista med det bästa innehållet vi samlat på oss från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

1. DNB och Mitteregger tror på Alligator
I veckan publicerade DNB en topp-tio lista över de aktier med störst kurspotential i norden. På fjärde plats kom Alligator. Bolaget som forskar på antikroppsbaserade läkemedel för behandling av cancer har +143 procent uppsida till DNB:s riktkurs på 29 kronor.

I slutet av augusti ökade Mitteregger sitt innehav i Alligator från 1,4 till 3,7 procent. I samband med ökningen sa förvaltaren: ”Alligator blev nog lite väl hårt straffade i slutet av augusti. I samband med den negativa nyheten och kursfallet skedde en del insiderköp som gick obemärkt förbi tycker jag”

Tycker du om vad du läser? Prenumerera här eller via formuläret på höger sida och få Förvaltarbrevets nästa nyhetsbrev direkt till din Inkorg.

2. Tre köpvärda aktier enligt Henriksson 
Småbolagsförvaltare Viktor Henriksson lyfter fram tre, enligt honom, köpvärda aktier i ett nyligen publicerat brev till investerare. Här med förvaltarens egna ord förkortat och i ett sammanfattat format.

Stillfront – Bolaget gör det mesta rätt. En kombination av organisk tillväxt, god lönsamhetsutveckling, värdeskapande förvärv samt en finansiell kompetens ger en attraktiv helhet. Även vinstutvecklingen har varit mycket god under året vilket gör att värderingen fortfarande är attraktiv.

Scandi Standard – Vinstutvecklingen för kycklingbolaget Scandi Standard har varit godkänd men har ändå inte riktigt motsvarat våra förväntningar. I årets andra kvartal såg vi en tydlig lönsamhetsförbättring. Givet den konjunkturkänsliga karaktären i kombination med en värdering som inte är utmanande är aktien, trots en kursuppgång om 20% i augusti fortfarande attraktivt värderad.

Catena – När de flesta räntor är negativa jagar institutionella investerare avkastning, vi blir därför inte förvånade om avkastningskraven på fastigheter kan bli lägre och alltså priset på fastigheter stiga ytterligare. Catena är mycket skickliga på att hitta mark, exploatera och hyra ut. Det skapar stora värden. De underliggande trender som gynnat logistikfastigheter tror vi kommer att bestå.

3. Öresunds aktie nu med rabatt mot substansvärdet 
Öresunds aktie har de senaste fem åren i genomsnitt handlas med 7 procent premie jämfört med substansvärdet. En premie som mer eller mindre har kunnat motiveras genom att få Mats Qviberg som sin privata stockpicker. Nu handlas aktien istället med 5 procent rabatt vilket indikerar att investerare börjar ifrågasätta Öresunds tidigare relativt höga värdering.

Ett skiftet som mer eller mindre går att motivera. Investmentbolaget har haft ett riktigt tungt år på börsen. Tisdagens vinstvarning i Projektengagemang, där Öresund äger 14 procent, är bara det senaste i raden av Öresundsbolag som kommit med negativa nyheter. Catena Media, Attendo och Bulten har alla vinstvarnat under 2019. Öresunds aktiekurs har hittills i år backat med drygt 7% samtidigt som börsens avkastning index stigit med 22,9 procent. Inte sedan 1992 har bolagets aktie presterat så dåligt jämfört index.

Men alla investerare har såklart svackor och över tid har Qviberg gång på annan visat fantastisk förmåga att hitta undervärderade aktier. Hans investeringar i Bilia och Swedbank efter finanskrisen 08/09 för att nämna två exempel. De investerare som fortfarande tror att Mats Qviberg har några ess kvar i rockärmen kan nu köpa aktier i Öresund till en rabatt mot det totala värdet av den underliggande portföljen.

4. Tre bolaget med stora dolda värden enligt Blecher 
Simon Blecher ska starta en ny fond med inriktning på spinn-offs och avknoppningar. I samband med nyheten gav han tre exempel på bolag som är noterade på stockholmsbörsen och på stora dolda värden.

Trelleborg är enligt förvaltaren ett drömcase: ”Alla ser Trelleborg som ett bolag med exponerat mot bilindustrin, fastän det finns många gömda delar som egentligen sysslar med annat. Skulle bolaget renodlas tror Simon Blecher att värdet per aktie kan landa på 180 kronor vilket kan jämföras med dagens aktiekurs runt 140 kronor”.

Husqvarna har enligt förvaltaren en potentiell värdeökning på minst 10 kronor per aktie. Blecher menar att marknaden förbiser affärsområdet Construction, som tillverkar byggmaskiner.

Nyfosa är tredje aktien förvaltaren väljer att lyfta fram som ett bolag med stora dolda värden. Blecher säger att det finns upp till 30% uppsida om fastighetsbolaget skulle sälja eller särnotera det nu ”helt bortglömda” Söderport som man äger tillsammans med Sagax.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.