Fredagsfyran #022 – Stillfront-aktien tillbaka på senaste emissionskursen 

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Veckans upplaga av Fredagsfyran är här! En lista med det bästa innehållet vi samlat på oss från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

Stillfront-aktien tillbaka på senaste emissionskursen 
Stillfronts största ägare Laureus Capital, som kontrolleras av bröderna Kai och Christian Wawrzinek, har i veckan sålt 3 miljoner aktier, eller 11 procent av bolaget. Transaktionen genomfördes till ett pris om 250 kronor per aktie, vilket kan ställas mot onsdagens stängningskurs om 279 kronor. Rabatten blev därmed 10,4 procent.

Bröderna blev största ägare i Stillfront i slutet av 2017 när det svenska gamingbolaget förvärvade Goodgame Studios, i en affär där större delen av köpeskillingen om totalt 270 miljoner euro utgjordes av egna aktier.

I juni genomförde spelbolaget en nyemission och tog in 500 MSK för att finansiera förvärvet av det kanadensiskt spelbolaget Kixeye. Emissionskursen landade på 240 kronor aktien och blev fulltecknad. Flera duktiga investerare deltog i nyemission, bland annat Per Trygg som förvaltar SEB:s framgångsrika småbolagsfond och Viktor Henriksson på Carnegie fonder.

När bröderna nu valde att efter knappt två år sälja stora delarna av aktierna dom blev tilldelade i företagssammanslagning störtdök aktien. Investerare har nu möjligheten att komma in i aktien till samma värdering som Trygg och Henriksson betalade för tidigare i somras.

Tycker du om vad du läser? Prenumerera här eller via formuläret på höger sida och få Förvaltarbrevets nästa nyhetsbrev direkt till din Inkorg.

Fortsatt stort intresse för fastighetsaktier  
I vår sammanställning av augustis portföljaktiviteter ser vi att fastighetsaktier fortsatt är en sektor flera duktiga investerare söker sig till. Vedgard på Odin fonder köpte för andra månaden i rad aktier i Atrium Ljungberg och PO Nilsson tog in det nyligen noterade fastighetsbolaget Adapteo som ett nytt innehav i fonden. Även Sagax:s storägare Rutger Arnhult köpte i veckan aktier för miljardbelopp i fastighetsbolaget Castellum.

Hittills i år har fastighetsaktier varit en av de bästa investeringarna på Stockholmsbörsen. Rensar vi för senaste veckans nedgång har fastighetsindex klättrat över 45%. Alla är dock inte lika optimistiska till sektorn, fastighetsmagnaten Sten Mörtstedt sålde förra veckan hela sitt innehav i Catena efter tio år som bolagets storägare.

Köparen var en holländska pensionsförvaltare och priset landade på 340 kronor per aktie. Det går att jämföra med Catenas egna substansvärde som vid halvårsrapporten var 182 kronor per aktie. Sedan försäljningen har aktie rasat med drygt 20 procent. Det återstår att se om veckans breda nedgång bara är en tillfällig kursrekyl eller början på ett slut. Vedgard, Nilsson och Arnhult har alla satsat på det första alternativet.

Selin om sitt köp av Hoist Finance 
I slutet juli köpte Erik Selin drygt 3,4 miljoner aktier i Hoist Finance vilket motsvara 3,8% procent av bolaget. Under augusti fortsatte han att köpa aktier och är nu bolagets nästa största ägare med drygt 6,5 miljoner aktier. I samband med att Selin flaggade över 5 procent av kapitlet gav han följande kommentar:

”Hoist noterades i samma veva som Collector och Resurs så jag har naturligt följ bolaget väldigt länge. Sedan, när de nya bankreglerna kom, halverades kursen och då började jag titta lite mer noggrant, slutsatsen var att bolaget inte var helt tokig”.

Både Blecher och Söderberg köpte ABB i augusti 
I augusti har både Simon Blecher och trion bakom C WorldWide fonderna med Henrik Söderberg i spetsen köpt aktier i ABB. Ökning skedde med största sannolikhet efter nyheten om att Sandviks förra VD Björn Rosengren blir ny koncernchef för ABB. Det indikerar i alla fall Simon Blecher i hans senaste månadsbrev.

”Vi ökade också innehavet i ABB, som snart ska återköpa en femtedel av börsvärdet och vars nye vd Björn Rosengren troligtvis kommer att försöka decentralisera och sedermera dela upp bolaget vilket lär skapa värde”.

Uppdelningen som Blecher refererar till kommer alltså, enligt förvaltaren, fungerar som en katalysator för aktie. Förra året sålde ABB affärsområdet Power Grid och enligt Anders Hägerstrand, som är reporter på DI och följ bolaget länge, kommer Rosengren troligtvis göra fler än en avknoppning de kommande åren. Det verkar i alla fall vara det Blechers, Söderberg och Gardell hoppas på.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.