Fredagsfyran #021 – Magnusson, Nilsson & Strömgren tror på John Mattson 

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Veckans upplaga av Fredagsfyran är här! En lista med det bästa innehållet vi samlat på oss från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

Magnusson, Nilsson & Strömgren tror på John Mattson

I veckan annonserades nyheten att statliga pensionsfonden första AP-fondens styrelse valt att sparka Vd:n Johan Magnusson efter 11 år på posten. Orsaken beror på att Magnusson gjort privata aktieköp i fastighetsbolaget John Mattson .  där han i egenskap av vd samtidigt sett till att första fonden gick in som ankarinvesterare i samband med bolagets notering i somras.

Om vi sätter politiken åt sidan och istället fokuserar på investering är den såklart mycket intressant. Av att döma från Magnussons CV har han i princip hela sin yrkeskarriär arbetat med att allokera kapital, senast i den mycket prestigefyllda rollen som ansvarig för första AP-fondens ca 333 miljarder kronor. Att Magnusson privat deltog i noteringen av John Mattson betyder inget annat än att han tror på bolaget och aktiens utveckling på lång sikt.

Den slutsatsen är han inte ensam om. Sedan tidigare vet vi att andra skickliga investerare som PO Nilsson och John Strömgren på Carnegie är storägare i bolaget. Första AP-fonden äger drygt 8 procent av John Mattson. Aktien står i skrivande stund i 111 kronor, vilket kan jämföras med teckningskursen på 90 kronor.

Ny chans att investera i Dometic 

Sverige bästa förvaltare under årets nio första månader mätt till avkastning är SEBs småbolagsförvaltare Per Trygg. I juni flaggade han för första gången över 5 procent av kapitalet i Dometic. Sedan toppnivåerna i juli har aktien tappat med mer än 10 % vilket ger investerar möjligheten att ta rygg på Per Trygg till en något lägre värdering.

Även Simon Blechers fond är storägare i bolaget. I augustis månadsbrev ”Dometic imponerar” skriver han positivt om Dometics styrka i att lyckas behålla höga marginaler trots att den organiska tillväxten i det senaste kvartalet föll kraftigt.

Mitteregger rekommenderar Attendo
När den duktiga förvaltaren Max Mitteregger fick frågan av redaktionen på Dagens Industri vilka tre aktier han rekommenderar att andra investerare tittar närmare på valde han Sobi, Camurus och Attendo (Länk till intervjun).

Den sistnämnda har hittills i år haft en dyster utveckling på börsen. Aktien är ner med drygt 40% sedan årsskiftet. Mitteregger medger att han till en början var väldigt fel ute om bolaget, men kursraset har gjort vårdbolaget till ett billigt tillväxt-case. Vidare säger Max:

”Den nya VD har lyckats göra 3 vinstvarningar på fem månader, det har jag aldrig varit med om tidigare. Jag hoppas att det har vänt nu, att det har tagit i förväntansbilden så att det inte dyker upp några fler negativa nyheter. Jag kan inte garantera det, men om så är fallet är Attendo ett långsiktigt tillväxt case”.Om bolaget löser sina problem i Finland är det här bolaget väldigt billigt”.

Tidigare i somras berättade Mitteregger att aktierna i Attendo köptes in till snittpriset 60 kronor styck (källa). Dagens aktiekurs ger alltså en rabatt på 18 kronor per aktie mot förvaltarens genomsnittliga inköpspris.

Flera insynsköp i Swedbank 
Under förra veckan köpte Swedbanks nya styrelseordförande Göran Persson sina första aktier i banken. Finansinspektionens insynsregister visar köp av 25 000 aktier för drygt 3 miljoner kronor. Köpet regisserades den 29 augusti och gjordes till priset 123,46 kronor per aktie.

En vecka senare väljer även Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson att köpt 10,000 aktier i Swedbank till ett värde av 1,3 miljoner kronor, vilket enligt Dagens industri är en närmast dubblering av hans befintliga innehav i banken. Köpet gjordes till ett pris på 129,96 kronor styck.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.