Fredagsfyran #019 – PO Nilsson tror på SCA

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Fredagsfyran #019 – PO Nilsson tror på SCA

Din veckodos av förvaltarbrevet är här! En lista med det bästa innehållet vi samlat på oss från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

PO Nilsson tror på SCA 
Den prisbelönta förvaltaren PO Nilsson har under sommaren köp aktier i flera av de noterade skogsbolag på stockholmsbörsen. I synnerhet SCA där han, enligt sina egna månadsbrev, ökat på i innehavet under juni, juli och augusti.

I samband med att AMF tidigare i juni annonserade köpet av Billeruds trehundrafemtiotusen hektar skog skrev PO att  ”detta är en stor skogsaffär och visar tydligt att värdena som man implicit värderar skog till i tex SCA och Holmen är på tok för låga”. PO refererar här till skillnaden mellan priset AMF betalade Billerud per hektar jämfört med både SCA:s och Holmens bokförda värde för respektive skogsdel.

Jämför vi SCA:s och Holmens 100-åriga kassaflödeskalkyler ger det ett så kallat verkligt värde på 12 700 kronor respektive 14 000 kronor per hektar för produktiv skogsmark. AMF betalde Billerud Korsnäs 38 500 kronor per hektar i den senaste affären. Ändå har SCA:s aktie hittills inte fått den uppvärderingen som Nilsson hoppats på.

AQ Group är ett av börsen billigaste bolag
Industrikoncernen AQ Group är enligt Vegard Søraunet ett av stockholmsbörsen billigaste bolag, det berättar förvaltaren i en intervju han gjorde tidigare i veckan. Vegards fond äger drygt 9% av bolaget och är tredje största ägare efter de två grundare som äger cirka 25% vardera.

AQ Goup är ett medelstort bolag med ett börsvärde på ca 3,5 miljarder kronor. Företaget har haft en riktigt tillväxtresa, sedan 2003 har bolaget växt med 18% årligen. Enligt Vedgard har hälften av tillväxten kommit från förvärv och den andra hälften organiskt.

I intervjun berättar förvaltaren att AQ Group är, även om aktien är upp med drygt 20% från årsskiftet, ett av börsen billigaste bolag. Anledningen till bolagets låga värderingen menar Vedgard beror på att AQ haft problem med några olönsamma portföljbolag. Enligt förvaltaren har ledningen gjort sig av med flera av dessa bolag vilket han tror kommer hjälpa bolaget nå de 8 procentiga marginalmålet som AQ själva har satt upp. Vedgard tror att AQ Group kan bli nästa Indutrade och ser stor potential i aktien från dagens nivåer.

Tycker du om vad du läser? Prenumerera här eller via formuläret på höger sida och få Förvaltarbrevets nästa nyhetsbrev direkt till din Inkorg.

Öresunds Scandi Standard visar tillväxt 
När Mats Qviberg, via sitt ägande i Öresund, i augusti 2017 flaggade över 10% av kapitalet i Kycklingköttproducenten Scandi Standard hade han nog högre förhoppningar på aktiekursens utveckling än vad den hittills har levererat. Kursen står i princip samman nivå som för tre år sedan om man rensar för senaste veckans uppgång.

Aktien steg kraftigt efter att bolaget rapporterat sin andra kvartalsrapport som överraskade marknaden positivt. Nettoomsättningen ökade med 10% och det justerade rörelseresultatet ökade med 24 procent till 115 miljoner kronor.

Bolagets VD, Leif Bergvall berättade i samband med rapporten att ”den högre tillväxten drivs organiskt av att konsumenter lägger större fokus på hälso- och klimatfrågor vilket gynnar kyckling framför exempelvis rött kött”. Vidare säger han också att en avmattning i konjunkturen skulle gynna bolaget då kyckling är en billigare proteinkälla än rött kött. Aktien har stigit drygt 17% på en veckan vilket indikerar att marknaden åter igen har fått tillbaka förtroende för bolaget.

Bodenholm blankar Danska ISS
Här är nästa krisaktie (Dagens Industri – bakom betalvägg). Hedgefonden Bodenholm, som förvaltas av grundaren och VD:n Per Johansson, berättar för Dagens Industri att det danska servicebolaget ISS är just nu Nordens mest lockande blankning. Johansson har ett stark trackreckord när det kommer till att hitta övervärderade aktier – fondens korta positioner i Burford Capital, Ambua, Vitrolife och Finska Wärtsilö har alla varit framgångsrika.

När reportern på DI frågade Per Johansson vilken kort position han tror mest på svarade han ”Danska ISS. Man gör stora justeringar och flyttar in det som går dåligt i avvecklande verksamheter. Hade man redovisat hela ISS som det såg ut för 18 månader sedan hade det varit väldigt tydligt hur dåligt det går. Kassaflödena är brutalt mycket sämre”.

PS. I förra veckans fredagsfyran skrev vi om Bill Ackmans senaste investering i Berkshire Hathaway. Nu kan du också läsa förvaltarens förklaring till varför han väljer att investera 11% av fonds kapital i bolaget. Klicka här och skrolla sedan ned till sida tio under ”new position”.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.