Fredagsfyran #015 – Vedgard Søraunet köper Atrium Ljungberg

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Din veckodos av fredagsfyran är här! En lista med det viktigaste innehållet från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

En ny fastighetsfavorit – Vedgard Søraunet köper Atrium Ljungberg i Juni. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har blivit en favorit bland några av Sveriges toppförvaltare. Bolaget finns bland både Viktor Henriksson och Simon Blechers tio största innehav. Nu väljer även Vedgard Søraunet att ta in Atrium Ljungberg till sin portfölj. Nedanför berättar han varför:

”Detta är ett annorlunda fastighetsbolag, eftersom de utvecklar stadsdelar som ligger i närheten av tunnelbanan. De har en bra historia, konservativ skuldkvot och en konkurrensfördel när det gäller stadsutveckling. Aktiens prissättning är attraktiv i våra ögon eftersom många är rädda för deras exponering mot handeln”

Och här är vad Simon Blecher skrev om bolaget för drygt ett år sedan:

”Marknaden skyr bolaget på grund av dess exponering mot detaljhandel, men missar att Atrium sålt massor av handelsfastigheter och nu är det bara en tredjedel av dess mycket fina bestånd (därtill är efterfrågan på den typen av hus stort från utländska aktörer, men det är en annan historia)”.

Qvibergs nya försäkringsbet – Öresund storköper i Storebrand. I Förvaltarbrevets portföljuppdateringar juni – 2019 skrev vi om Mats Qvibergs senaste investering i försäkringssektorn. Den här gången i ett av skadeförsäkringsbranschens tungviktare i norden: Storebrand. Transaktionen uppgick till 129 Mrk och genomfördes under andra kvartalet av 2019.

Storebrand är alltså inte Öresunds första investering i sektorn – investmentbolaget äger också drygt 25% av de norska försäkringsbolaget Insr Insurance Group, bolaget är Öresunds femte största innehav. Qviberg, (likt Warren Buffett) ser onekligen goda möjligheter till bra avkastning i sektorn. Nedanför är en Tweet från förra året som Qviberg skickade ut i samband med att Öresund förvärvade aktierna.

”Vi sätter ned foten och börjar med att flagga upp ägandet i vårt försäkringsbolag INSR, nu äger vi 24.8% Caset? Premiehöjningar tar tid innan de syns fullt ut i resultaträkningen och återförsäkringen skall ned. Marknadens målkurs är för lågt satt”

En intressant insynshandel – Bodenholm ny storägare i Kindred. Hedgefonden Bodenholm köper in sig i ännu ett spelbolag. För några veckor sedan var det Catena Media, nu, Kindred. Bodenholm har köpt nästa 2,9 miljoner aktier i Kindred och äger därefter 1,3 procent av kapitalet och rösterna.

Även bolagets VD Henrik Tjärnström har under året köpt stora aktieposter i bolaget. Senast i maj köpte han 100 000 aktier till ett värde av 7,1 miljoner kronor. Vidare har också Carl Armfelt och Erik Sprinchorn via sin fond öka sitt innehav i Kindred under juni, det skrev analystjänsten Holdings på twitter under torsdagseftermiddagen.

Spiltan fonders nya innehav – Spiltan Fonder Q2 rapport. Förvaltaren Erik Brändström skriver i fondens Q2-rapport att Coor Service Management är ett nytt innehav i fonden, här berättar han varför:

”bolaget är en ledande nordisk leverantör av så kallade ”facility management” tjänster (bla lokalvård, fastighets- och receptionstjänster mm). Bolagets starka kassaflöde ger mycket god utdelningskapacitet vilket är bra för oss aktieägare. Helt enkelt ett bra bolag att äga och lite extra bra i portföljen när det är stökigt i vår omvärld”

Även den mycket skickliga investerare Mats Andersson som förvaltar Nordeas Småbolagsfond äger Coor. Bolaget är Anderssons största innehav och Nordea fonder är Coor Service Managements största ägare.

———

PS. – Redaktionen tar ledig i två veckor framåt – alltså inget brev den 19e och 26e juni. Jag vill passa på att tacka alla som läser, delar och tipsar era vänner om Förvaltarbrevet. Jag är otroligt tacksam för varenda en av er och önskar alla en underbar sommar!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.