Fredagsfyran #013 – Svolder över 5% av kapitalet i Magnolia Bostad

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Veckans upplaga av fredagsfyran är här! En lista med det bästa innehållet från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

En intressant insynshandel – Svolder äger nu över 5% av aktierna i Magnolia Bostad. Investmentbolaget Svolder har under juni köpt drygt 240 000 aktier i bostadsutvecklaren Magnolia. Aktierna köptes in vid två eller flera tillfällen under månaden till ett estimerat styckpris kring 30 kronor (baserat på månadens aktiekurs).

Magnolia har tillsammans med de andra bostadsbyggarnan haft det tufft på börsen, bolagets aktie är ned med 50% jämfört med föregående år. Och den breda nedgången i sektorn är såklart mer eller mindre motiverad, försäljningen av nyproducerade bostäder fortsätter att sjunka sedan toppen hösten 2017.

I mars publicerade hemnet en ny rapport som visar att utbudet av nyproduktioner i Stockholm minskade med 25% jämför med förgående år. Ett kvitto på att det fortfarande är svårt för bostadsutvecklarna att sälja sina nyproduktioner. Samtidigt är bostadsbristen i storstäderna påtaglig och Magnolias vd kallar situationen för ”akut” när han i den senaste kvartalsrapporten ger sin syn marknaden.

Svolder investerade för första gången i Magnolia under tredje kvartalet av 2015. Ulf Hedlundh som är Svolder vd har alltså haft 4 år på sig att lära känna bolaget.

Jag tror att alla är överens om att vi även i framtiden kommer behöva bygga nya bostäder, men tvärniten i försäljningen sätter sina spår hos bostadsbyggarbolagen och frågan är om alla lyckas överleva när kassorna sinar och byggarna sitter med stora lån.

Ulf tror, i och med den senaste ökningen, att Magnolia kommer vara en av aktörerna som överlever den här krisen och studsa tillbaka.

Ett spännande förvärv – AMF köper skog av Billerud för rekordpris. På måndagskvällen aviserade Billerud Korsnäs att man säljer huvuddelen av sitt innehav i skogsbolaget Bergvik Skog Öst till AMF.

Att ett livförsäkringsbolag köper en realtillgång med ett stabilt kassaflöde är inte något nytt. Vad som gör den här transaktionen intressant är den relativt höga prislappen per hektar AMF betalade till Billerud.

Om vi jämför med SCAs och Holmens 100-åriga kassaflödeskalkyler ger de ett så kallat verkligt värde på 12 700 kronor respektive 14 000 kronor per hektar för sin produktiv skogsmark. AMF betalde Billerud Korsnäs 38 500 kronor per hektar i den här transaktionen. Det finns alltså en stor pris diskrepans här.

Simon Blechers fond är Holmens tredje största ägare, i en kommentar till DI säger han att affären är ett kvitto på att marknaden grovt undervärderar Holmens skogsdel:

”Det är ganska uppenbart att värdet av delarna i Holmen är uppemot dubbla börskursen. Men markanden väljer att bortse från detta” ”Holmens skog är lugnt värt över 40 miljarder kronor vilket kan jämföras med börsvärdet som är ynka 34 miljarder och dess skuld bara 2 miljarder i slutet av detta år”.

Holmen äger drygt en miljon hektar produktiv skogsmark, till stor del i de område där Billerud sålt sin skog.

Ytterligare en intressant insynshandel – SCA:s VD storköper aktier. Även SCAs VD Ulf Larsson verkar förvånad över den höga prislappen på Billeruds skog och köpte under veckan 15 000 aktier i det egna bolaget, styckpriset blev 80,70 kronor.

En artikel jag älskat – Bernard Arnault: ‘I always liked being number one’ (Financial Times). Det här är en fantastik intervju med LVMH’s 70-åriga vd Bernard Arnault. LVMH är ett franskt investmentbolag som äger och driver lyxig-varumärken. Företaget äger kända varumärken som Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Veuve Clicquot och Dom Pérignon.

Bernard berättar att det var under en taxifärd i New York, 1971 som han för första gången förstod kraften i ett starkt globalt varumärke.

”I asked the taxi driver what he knew about France. He could not name the president but he knew Dior,” knapp 15 år senare köper han just varumärket Christian Dior för 15 miljoner dollar.

———
Allt gott hälsar,
David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.