Fredagsfyran #014 – Max Mitteregger om uppsidan i Attendo

Innan du läser artikeln - några snabba tips på bra & roliga plattformar för investeringar
Det är gratis att öppna konto hos alla aktörer vi nämner nedan

Investera i aktier, kryptovalutor, råvaror, index osv
Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage. Etoro erbjuder handel i aktier, kryptovalutor, index, råvaror & mycket mer både med och utan hävstång.
Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)

Alternativa investeringar
Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.

Veckans upplaga av fredagsfyran är här! En lista med det bästa innehållet från den gångna veckan i ett sammanfattat format.

En förvaltare värd att lyssna på  – Prior Nilssons månadsbrev juni. I förra veckans upplaga av fredagsfyran uppmärksammade vi Simon Blechers uttalande om varför Holmen och SCA:s skogsdelar är ”uppenbart undervärderade”.

Nu väljer även den duktiga förvaltaren PO Nilsson att öka exponeringen mot skogsindustri genom att köpa aktier i SCA under juni. SCA var i slutet av månaden förvaltarens största bet och utgör knappt 10% av portföljen. PO motiverar köpet i sitt senaste månadsbrevet:

”Skogssektorn i Sverige fick en rejäl uppgång under senare delen av månaden när Billerud annonserade att de sålt 90% av sina trehundrafemtiotusen hektar skog till AMF. Detta är en stor skogsaffär och visar tydligt att värdena som man implicit värderar skog till i tex SCA och Holmen är på tok för låga”.

En rapport jag alltid läser – Guide to the Markets Q3 2019 (JP Morgan). En gång per kvartal publicerar investmentbanken JP Morgan sin Guide to the markets som kanske den mest kompletta sammanställning över statusen i den globala ekonomin. Jag fastade framförallt på sidan 12, 44, 50 och 54.

Ytterligare en förvaltare värd att följa – Max Mitteregger i Dagens industris börsmorgon. I en intervju med DI berättar förvaltaren Max Mitteregger att han ser en betydande uppsida vårdbolaget Attendo. En aktie – enligt honom själv – han köpte in sig i på betydligt högre värderingar en dagens aktiekurs.

”På de här nivåerna tycker jag att det är köpvärt. Om jag har köpt dem på 60 i snitt, kan vem som helst kanske hoppa in och köpa nu”

Även Mats Qviberg och Öresund har varit stora nettoköpare av bolaget under årets första fem månader. I Q1 köpte Öresund aktier värt cirka 298 Mrk i bolaget och för ytterligare 46 Mrk under april.

Attendo har rastat på Stockholmsbörsen i år efter att bolagets verksamhet i Finland kantats av kvalitetsproblem. Investerare har nu möjligheten att köpa in sig i bolaget till en betydlig lägre värderingen än vad både Max och Mats gjorde tidigare under året.

En intressant insynshandel – Stefan Persson köper aktier för 281 miljoner i H&M.
Bolagets ordförande Stefan Persson fortsätter att köpa aktier i det egna bolaget. Den 27 juni köpte han 1,77 miljoner aktier i H&M till krusen 159,05 kronor, en affär på 281 miljoner kronor.

Även varumärkeschefen Madeleine Persson (ej släktrelaterad till familjen Persson) har köpt 45 000 aktier under förra veckan. Värdet av transaktionen uppgick till 7,6 miljoner och köpet skedde till 169 kronor per aktie.

Kanske har både Stefan och Madeleine sett den stor ökning i tysk klädhandel. Försäljningen i tyska klädbutiker ökade med 23% under vecka 26, i förhållande till motsvarande vecka förgående år. Tyskland är en av H&M:s viktigaste marknad.

———
Önskar alla en trevlig helg!
Förvaltarbrevet

 

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Fyra bra och roliga hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier (utan courtage), kryptovalutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Avanza.se | Handla aktier utan courtage (gäller för nya konton med max 50 000 kr på)
3. Lendify.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
4. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.