Förvaltarbrevet v.8

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Här är din veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under veckan!

Per Håkan Börjesson – Investment AB Spiltan 

Per Håkan Börjesson är den legendariska VDn och tillika storägaren av Investment AB Spiltan. Börjesson är en klassisk värdeinvesterare som investerar i både noterade och onoterade bolag. PH är också författare till flera böcker, bildhandlare samt håller en MBA från Columbia University där både Buffett och Graham huserade.

Investment AB Spiltan meddelar under veckan att de har köpt motsvarande 6% av aktierna i Byggmästare Anders J Ahlström Holding. Bolaget är ett investeringsbolag som investerar i noterade och onoterade bolag. Företagets VD, Stefan Dahlbo är Öresunds gamla vice VD.

Erik Hermansson – Humle småbolagsfond 

Erik Hermansson har förvaltat Humles småbolagsfond i över ett decennium. Erik är en erkänt skicklig småbolagsförvaltare, hans fond har avkastat 115% på fem år vilket är betydligt bättre än jämförelseindexet.

Erik berättar i en intervju att han ser stor potential i fastighetsbolagen NP3 och Stendörren. Bolagen har sina respektive fastighetsbestånd i spännande områden precis utanför storstäder, framförallt Stockholm. Båda bolagen handlas runt eget kapital och har en spännande och diversifierade portföljer av fastigheter. Erik tror att lagerfastigheter som är placerade i närheten av stora städer kommer att fortsätta vara mycket attraktiva i och med den ökande E-handeln. Båda bolagen har just den typen av fastigheter menar Erik. Lyssna på hela intervjun här.

Carl Armfelt & Erik sprinchorn – TIN Fonder

Finansbranschens egna rockstjärnor Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är den tidigare förvaltarduon bakom Swedbanks framgångsrika fond ”ny teknik”. Nu har Carl och Erik valt att starta ett nytt fondbolag, TIN fonder. Vi följer såklart förvaltarna.

I veckan framgick det att Carl och Erik deltog i spelutvecklaren THQs nyemission. THQ var ett av förvaltarnas största innehav i den tidigare fonden. Även Johan Thorén som förvaltar Strands småbolagsfond och Odin fonder deltog i emissionen.

Fredrik Skoglund – Länsförsäkringar småbolag Sverige 

Fredrik Skoglund är sedan knappt ett år tillbaka ansvarig förvaltare av Länsförsäkringar småbolagsfond. Skoglund kommer senast från Handelsbanken där hans titel var head of Nordic Small/Mid cap research. Skoglund har också varit ansvarig analytiker på SEB och Carnegie med fokus på bygg, fastigheter och mindre bolag.

Fredrik berättar i en intervju med EFN att han ser ett köpläge i Scandi standard efter bolagets rapportbesvikelse. Bolaget gjorde avskrivningar under Q4 och förvaltaren både hoppas och tror på ett mer rent 2019 utan större nedskrivningar, och därför också ökade vinstmarginaler. Skoglund menar att det är en fortsatt stark trend inom konsumtionen av kyckling och tror bestämt att den starka trenden kommer fortsätta även i framtiden. Om bolaget får ordning på vinstmarginalerna under året finns det stor uppsida i aktien menar förvaltaren.

I samma intervju lyfter också Fredrik fram Peab som han tycker är i en mycket spännande fas. Bolaget har ändrat strategi, från stora och riskfyllda projekt (två exempel är idrottsarenorna tele2 och Friends Arena som sluta i förluster) för att istället satsa på mindre projekt som är mer lönsamma. Att bygga skolor och infrastruktur har blivit kärnan för Peab. Skolföretaget Academedia estimerar att Sverige behöva bygga 1 400 nya skolor, precis den typen av jobb Peab nu väljer att anta. Avslutningsvis säger Fredrik att Peab är idag ett stabil lågrisk case med god lönsamhet. Vill du lyssna på hela intervjun kan du göra det här.

Henrik Söderberg – C WorldWide Small cap 

Henrik Söderberg förvaltar C World Wide small cap tillsammans med Peter Holt och Ulf Arvidsson. Fonden investerar i mindre bolag, ofta inom tech. 

Söderberg berättar i en intervju med EFN att han ser fortsatt stor potential i fondens teknikbolag. Förvaltaren berättar att dessa bolag har i regel högre värdering, men också bättre EBIT- marginaler och bättre avkastningen på eget kapital. Invision och Mycronic tycker förvaltaren ser lite extra spännande ut på längre sikt. ”Dyra” aktier kan ibland vara billigt menar Söderberg. Lyssna på hela intervjun här.

Som vanligt, kom gärna med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar ni mest? Vilken del tycker ni är onödig eller för lång, eller kanske för kort? Har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Ps. Missa inte att läsa Warren Buffett och Berkshire Hathaways senaste Annual letter som publicerades i veckan. Sida 3-15 från Buffett själv!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.