Förvaltarbrevet v.6

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Här är din veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under veckan!

Simon Blecher – Carnegie Sverigefond

Simon Blecher har sedan år 2006 framgångsrikt förvaltat Carnegies Sverigefond. Blecher är känd för att gilla tråkiga och stabila värdebolag med starka balansräkningar, hållbara verksamheter och goda utdelningsmöjligheter.

I månadsbrevet till andelsägarna hyllar förvaltaren fondens tre största innehav; Volvo, Investor och Holmen som alla överraskade positivt med bra kvartalsrapporter och höjda utdelningar. Blecher tycker att alla tre aktier handlas till en attraktiv värdering. Läs hela rapporten här.

Viktor Henriksson – Carnegie Småbolagsfond

Henriksson är hjärnan bakom Carnegies småbolagsfond. Fonden har ett starkt track record och slagit jämförelseindexet Carnegie small cap Index sedan fondens start i januari 2012.

Henriksson skriver i fondens månadsbrev att han har köpt aktier i Loomis med följande argument; Loomis är ett gammalt favoritinnehav som vi i januari ökat i. Vi har länge tilltalats av bolagets defensiva egenskaper och är av uppfattningen att ryktet om kontanternas död är överdrivet. Att kontanter däremot inte är på modet förstår vi naturligtvis, och det kan faktiskt öka viljan att outsourca hanteringen av dessa till t ex Loomis. Värderingen av aktien har kommit ned rejält, därav vår ökning av innehavet. I slutet av månaden annonserade Loomis sitt största förvärv på mycket länge då man köper det tyska kontanthanteringsbolaget Ziemann Sicherheit och därmed blir marknadsledare i Tyskland. Ett tydligt värdeskapande förvärv. En liten detalj i sammanhanget är att vi nåtts av uppgiften att mängden kontanter i omlopp i Sverige inte minskade 2018. Vi imponeras av VD Patrik Andersson som uppvisar handlingskraft.

Anders Wright – Consensus Småbolag

Anders Wiright förvaltar en småbolagsfond som investerar i små och medelstora nordiska bolag. Fonden är en koncentrerad aktiefond som tar stora bets i enskilda innehav. Fondens tre största innehav utgör mer är 35% av fondens totala kapital. Fondens utveckling har hittills varit en besvikelse men vi ser ändå potential i förvaltaren och följer därför fonden.

Anders Wirights tre största bets är, MIPS som tillverkar säkerhetshjälmar, spelutvecklaren THQ och teknikbolaget Hexatronic. Förvaltaren skriver i månadsrapporten att fonden valt att avyttra innehavet i Cherry efter budet från European Entertainment Intressenter. Innehavet i Votstok New Venture har också sålts.

Martin Wallin & Robin Pettersson – Lannebo Sverige Plus

Lannebo Sverige Plus är en koncentrerad lång/kort fond inriktad på svenska aktier. Fonden har sedan starten 2008 notoriskt slagit jämförelse indexet Six portfolio Retrun både på tre, fem och tio års sikt.

Förvaltarna Martin och Robin skriver i månadsbrevet att fonden har förvärvat aktier i Holmen. Duon skriver att aktien backade under hösten och ser nu intressant ut bland annat tack vare sitt stora skogsbestånd. Innehavet i välskötta Lagercrantz ökades på ytterligare. Aktien är rimligt värderad och vi bedömer att utsikterna är goda för Lagercrantz att expandera internationellt och via förvärv. Fonden utökade även sitt innehav i mediekoncernen MTG som i mars delas i två självständiga börsbolag.

Henrik Söderberg, Peter Holt, Ulf Arvidsson – C World Wide

Förvaltarna Söderberg, Holt och Arvidsson är förvaltartrion bakom C Word Wide. Fondbolaget driver två olika Sverigefonder, en inriktad på småbolag och en fond som investerar i större svenska bolag.

Förvaltarna skriver i månadsbrevet till andelsägarna att fonden deltog i bioteknikbolaget Oncopeptides nyemission. Oncopeptides är ett forskningsbolag som utvecklar cancerläkemedel. I ägarlistan hittar vi andra skickliga investerare, bland annat den legendariska hedgefondförvaltaren Max Mitteregger.

Carl Sundblad – Cliens småbolagsfond

Årets småbolagsfond 2018 – Cliens småbolag förvaltas av Carl Sundblad. Sundblad har förvaltat fonden sedan september 2016 och innan dess arbetade han i liknande roller på SEB. Fonden har sedan starten 2016 lyckats avkasta bättre än Carnegie Small Cap Index.

Sundblad skriver i fondens månadsbrev att han har investerat i ett antal mindre bolag, bland annat Garo, Beijer Electronics och Fortnox. Vidare har också fonden sålt ett antal lite större bolag – MTG, Sweco och Billerud.

Johan Ståhl & Hjalmar EK – Lannebo Småbolag 

Lannebo Småbolag är en aktivt förvaltad aktiefond som placerar i små och medelstora bolag i Norden med tonvikt på Sverige.

I fondens senaste månadsbrev till andelsägarna skriver Johan Ståhl att han har köpt aktier i tre av fondens befintliga innehav; Bravia, Dometic och Sweco. Samtidigt skriver också förvaltaren att NCC, som är ett av fondens största innehav har problem i ett antal enheter och projekt. Företagets möjligheter att åtgärda problemen genom interna åtgärder kring anbudsdisciplin, kostnadskontroll och projektstyrning ser intakta ut. Ståhl menar att risken ökat för att det kommer ta längre tid än väntat att vända utvecklingen.

Som vanligt, kom gärna med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar ni mest? Vilken del tycker ni är onödig eller för lång, eller kanske för kort? Har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.