Förvaltarbrevet v.51

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Hej alla!

Här är din veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av veckans aktie-rekommendationer & transaktioner från Sveriges bästa investerare!

Veckans aktiviteter 

Pär Andersson – Spiltan Sverigefond 

Pär Andersson är förvaltaren bakom Spiltans Sverigefond. Pär förvaltar en koncentrerar portfölj med inriktning på Svenska små- och stora bolag. Förvaltaren har visat god förmåga att hitta, och investera i mindre tillväxtbolag i ett tidigt skede. Fondens största bet är Fortnox.

Pär deltog i en intervju med dagens industri i veckan och rekommenderade två aktier, Fortnox och ljudboksföretaget Storytel. Förvaltarens skrev följande om Fortnox i fondens tredje kvartalsrapport för året: ”Återigen levererade Fortnox en rapport som slog marknadens förväntningar. Omsättningen ökade med 41% och rörelsemarginalen uppgick till 24,7%, vilket är något högre än bolagets finansiella mål. Antalet kunder ökade med nästan 25% och den genomsnittliga månadsintäkten per kund ökade från 118 kr till 127 kr, vilket visar skalbarheten i affärsmodellen” 

Martin Nilsson – Catella Småbolagsfond

Catella Småbolagsfond är en lång/kort fond som förvaltas av duon Henrik Holmer och Martin Nilsson. Nilsson är känd för att vara en duktig råvaru-investerare. Fondens största bet är en kort position i ICA gruppen.

Martin Nilsson deltog i en intervju med EFN-börslunch och rekommenderade Valmet. Företaget är noterat på den finska börsen och är världsledande i sin branch, papper och massteknik. Martin tror är att vi står inför ett skifte från plast och olja till kartong och skog. Valmet ger en bra exponering mot den hypotesen.

Truls Hauge & Vegard Søraunet – ODIN Norden C 

Odin Norden förvaltas av duon Truls och Vegard. Förvaltarna söker efter värde genom att investerar i bolag som är världsledande inom sin bransch. Fondens största bet är i  Novo Nordisk.

Förvaltarna har valt att köpa ytterligare aktier i den Norska sporthandelskedja XXL.  Fonden gjorde inköpte efter aktiens senaste kursras i veckan. Odin fonden äger efter transaktionen 6,6 procent av kapitalet i bolag. (Också värt att nota är att bolagets CFO köpte aktier samtidigt för drygt 6 miljoner norska kronor). 

Utvalda insynsregistrerade transaktioner under veckan 

  • Didner & Gerge flaggar ned till 4,9% av kap. i HoistFinance
  • Cevian meddelar att man har 2,3% av kap. i Nordea
  • Österbahr köper aktier för 3,4 MSEK i Evolution Gaming (bolagets storägare)
  • Jens Engvall har köpa ytterligare aktier i Nyfosa för 16,8 MSEK.
  • Jörgen Olsson, tidigare Vd i HoistFinance, rapporter in försäljning motsv. 19,6 MSEK.

Som vanligt, snälla kom med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar ni mest? vilket del tycker ni är onödigt eller för långt, eller kanske för kort? Eller har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Önskar er alla ett gott nytt år!

 

 

 

 

 

 

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.