Förvaltarbrevet v.49

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Första veckan i ny månad betyder att flera fonder och investmentbolag publicerat ett nytt månadsbrev till andelsägarna. I vecka 49e upplaga av veckobrevet har vi som alltid valt ut de bästa från Sveriges vassaste investerare. Min ambition med veckobrevet är att hjälpa dig hitta spännande aktie-case som är attraktiva utifrån price vs value.

I oroliga börstider med sjunkande aktiekurser öppnar vi veckans brev med ett passade citat från Buffett:

Price is what you pay, value is what you get 

 

Kommentarer från investerare  

Henrik Söderberg, Peter Holt, Ulf Arvidsson – C World Wide

Förvaltarna Söderberg, Holt och Arvidsson är förvaltartrion bakom C Word Wide fonderna. Fondbolaget driver två olika Sverigefonder, en inriktad på småbolag och en fond som investerar i större svenska bolag.

Enligt fondens månadsrapport har förvaltarna inte köpt några aktier under perioden, utan istället valt att sälja av delar av innehavet i Vitrolife.

John Strömgren – Carnegie Strategifond 

John Strömgren, ansvarig förvaltar av Carnegies strategifond, en blandfond som investerar i nordiska värdepapper med hög direktavkastning.

Enligt fondens månadsbrev till andelsägarna har förvaltaren köpt aktier i Dometic, Epiroc, Essity, och Volvo. Fonden har samtidigt minska något i innehavet  Industrivärden. Aktien handlas förvisso med rabatt men den är ändå relativ låg, menar förvaltaren. Läs hela månadskommentarer här.

Mats Gustafsson & Hjalmar EK – Lannebo Småbolag Select 

Lannebo Småbolag Select är en aktivt förvaltad aktiefond som placerar i små och medelstora bolag i Norden med tonvikt på Sverige.

Under månaden ökade fonden sitt innehav i byggmaterialföretaget Lindab. Förvaltarna menar att de prisökningar som Lindab genomfört för att kompensera för ökade materialkostnader börjar nu få genomslag. Vidare ökade också fonden sitt ägande i MTG och NCC. Fonden sålde också delar av innehavet i RaySearch Laboratories, NetEnt och JM.

Martin Wallin & Robin Pettersson – Lannebo Sverige Plus 

Lannebo Sverige Plus är en koncentrerar lång/kort fond inriktad på svenska aktier. Fonden har sedan starten 2008 notoriskt slagit jämförelse indexet Six portfolio Retrun både på tre, fem och tio års sikt.

Fonden har under november köpt aktier i Investor, Swedbank, och Ericsson. Samtidigt har fonden sålt av delar av innehavet i Electrolux, AstraZeneca och SecuritasLäs hela månadsbrevet här

Henrik Holmer, Martin Nilsson – Catella Småbolagsfond

Catella Småbolagsfond är en lång/kort fond som förvaltas av duon Henrik Holmer och Martin Nilsson. Fonden har över tid avkastning bättre än sitt jämförelseindex.

Enligt fondens månadsbrev ser förvaltarna attraktiva värderingar Inom råmaterialsektorn, framförallt SSAB, Holmen och Lundin Mining.

Mats Qviberg – Investment AB Öresund 

Investment AB Öresund är ett investmentföretag med en koncentrerar aktieportfölj inriktad på Svenska värdepapper. Öresund har en långsiktigt investeringsprofil, flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium.

Öresund har under månaden ökat rejält i de befintliga innehavet Intrium. Samtidigt har delar av innehavet i Fabege sålts. Försäljningen uppgick till 1,8 miljoner aktier, cirka 16% av innehavet avyttrades. Fabege är fortfarande Öresunds störta innehav.

Utvalda insynsregistrerade transaktioner under veckan 

  • Gladiator flaggar över 5% i #Camurus, äger nu knappt 6,5% av kapitalet i bolaget
  • Familjen Lundin har via bolag idag köpt 350k aktier i LundinPetroleum motsvarande ett värde om drygt 85 MSEK
  • Polar Capital minskade sin kortposition i Hoist Finance och är därmed inte längre storblankare i bolaget. Polar Capital hade som mest en kortposition om 4,23% av kapitalet i juli 2018

Som vanligt, snälla kom med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar ni mest? vilket del tycker ni är onödigt eller för långt, eller kanske för kort? Eller har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Varma hälsningar

David

 

 

 

 

 

 

 

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.