Förvaltarbrevet v.48

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Här är Förvaltarbrevet vecka 48a, din veckodos av bolag som utvalda fondförvaltare, investerare och andra tyckare har prata eller skrivit om. Vi väljer varsamt ut investerarna vi följer och vi söker efter ett imponerade track rekord över en längre tid. I regel struntar vi i aktierekommendationer från analytiker och nyhetsbyråer, för att istället analysera på basis av riktiga investeringar.

Kommentarer från investerare 

Lotta Faxén som är Förvaltar Lannebo Fonder berättar i en intervju att hon tycker det är dags att börjar titta på Svenska bankaktier. Hon menar att värderingarna i sektorn har kommit ned, och framförallt tycker hon att Svenska Handelsbanken (SHB) är ett intressant köpcase. SHB som vanligtvis handlas med en premie mot resterande banker har kommit ned i pris och handlas nu kring p/e 12. Utöver värderingen menar Lotta att SHB är attraktiv eftersom bolaget inte har den exponering mot baltikum som de andra bolagen har, vilket i och med pengatvätt skandalen i regionen är positivt. Handelsbanken har också i jämförelse mot de andra bankerna nöjdast kunder vilket visar på kvalitet menar förvaltaren.

I samma intervju berättar Lotta Faxen att Finska Huhtamäki också är ett intressant köpcase. Värderingen har kommit ned och det finns ett strukturellt case i och med ett lägre oljepris. Om produktionskostnaden av plast (som utvinns av olja) sjunker, kommer också bolagets marginaler förbättras tror förvaltaren.

PO Nilsson Som är ansvarig fondförvaltare på PN-fonder deltog i EFN-börslunch i veckan och presenterade tre bolag vars aktiekurs gått sämre senaste tiden men där förvaltaren tror på bättre utveckling framåt. Första bolaget PO tycker är intressant är Nordea, han menar att direktavkastning på 9% är mycket attraktiv och tror inte att bolaget kommer sänka den heller.

Mekonomen är andra bolaget PO väljer att belysa. Bolaget gjorde en nyemission för att finansiera ett förvärv och kursen har inte riktigt hämtat sig efter det menar PO, när allt normaliserar sig under 2019 finns en god uppsida i aktien menar förvaltaren.

Sist ut är Gunnebo som har gått uruselt under en lång tid. I och med att bolaget lämnade sin förlustverksamhet i Franrike har nu bolaget tre lönsamma och stabila verksamheter kvar. PO menar att marknaden inte bedömer situationen utifrån vart bolaget är idag utan istället hur de presterat bakåt. Bolaget kommunicerade på kapitalmarknadsdagen höjda marginalmål vilket marknaden verkar missat, tror PO. Avslutningsvis tycker förvaltaren att intresset för aktien är väldigt lågt och att den låga bevakningen kan ge möjligheter för investerare att ”fynd”.

Johan Thorén som förvaltar strand småbolagsfond presenterade tre aktierekommendationer i veckan. Först ut var bromstillverkaren Haldex, aktien handlas på en attraktiva värdering p/e 11. I och med den marginella avmattningen på lastbilsmarknaden kommer bolag kunna förbättra marginalerna tror förvaltaren. Slutligen menar också förvaltaren att bolagets teknik ligger i framkan för nästa generations bromsar vilket han tror är anledningen till varför flera andra aktörer var intresserad av att köpa bolaget tidigare i år. Nedsidan i aktien är väldigt begränsad menar Thorén, efter att aktien sjunkit med 35% från budnivån.

Bolag nummer två är Poolia. Attraktiv vädringen (p/e 7) och en direktavkastning på 8%. Det finns också goda möjligheter till kostnadsbesparingar i och med fusionen med Uniflex menar Thorén.

Sista bolaget Thorén väljer att lyfta fram är likt PO, Mekonomen. Argumentet är desamma för båda förvaltarna. Bolaget dubblar omsättningen i och med köpet vilket ger en attraktiv P/S multipel som marknaden inte prisat in än, menar förvaltarna. Se hela intervjun här

Utvalda insynsregistrerade transaktioner under veckan 

  • Industrivärden köpte i veckan ytterligare aktier i Sandvik. 1,4M aktier  motsvarande knappt 194 MSEK
  • Robert Af Jochnick, grundaren av Oriflame köpte i veckan aktier i bolaget för knappt 17 MSEK
  • Gladiator, som förvaltas av Max mitteregger flaggar upp i CalliditasTherapeutics, äger nu drygt 2,4M aktier i bolaget vilket motsvarar knappt 7% av kap. och röster.
  • Torsten Jansson, Vd på NewWaveGroup, köpte i veckan 150k aktier vilket motsvarar 7,3 MSEK.
  • Lundbergföretagen har i slutet på förra veckan köpt 1M aktier i Handelsbanken för ca 96 MSEK.

Veckans tre bästa länkar  

Ett urval av internets bästa gratismaterial 

Invest like the best – Brent BeshoreBrent är en Amerikansk Private equity investerare. I intervjun berättar han om lärdomarna efter flera år av att analysera och studera företag. Väl spenderad timme.

Chai, Vada Pav & Markets with calue investors Mohnish Pabrai & Guy Spier. Intervju med värdeinvesterarna Mohnish Pabrai och Guy Spier. Förvaltarna prata om deras investeringar i Indien, och den senaste nedgången i marknaden.

ML & Investing Part 1: From Linear Regression to Ensembles of Decision Stumps.

 

Som vanligt, snälla kom med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar mest? vilket del tycker ni är onödigt eller för långt, eller kanske för kort? Eller har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Glad första advent alla!

David

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.