Förvaltarbrevet v.18

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Din veckodos av förvaltarbrevet är här! En sammanställning över vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under veckan!

Henrik Söderberg – C World Wide

Henrik Sönderberg är en av Sveriges bästa stockpicker. Han förvaltar tillsammans Peter Holt och Ulf Arvidsson C Worldwide Sweden Small Cap som utsågs av Morningstars till 2018 bästa småbolagsfond. 

I veckan deltog Henrik Söderberg i Dagens Industris Börsrådet och rekommendera följande tre aktier: MIPS, ENEA och Mycronic. I samma program deltog också Lars Söderfjell som rekommenderade Volvo, Dometic och Intrum. Klicka här för att höra hur förvaltarna resonerade kring de olika aktierna.

Viktor Henriksson – Carnegie Småbolagsfond/Micro cap

Henriksson är förvaltaren bakom Carnegies småbolag och Microcap-fond. Småbolagsfonden har ett starkt track record och slagit jämförelseindexet Carnegie small cap Index sedan fondens start i januari 2012.

Viktor skriver i månadsbrevet för april att han har ökat fonden innehav i Cloetta. ”Vi förväntar oss en god försäljningsutveckling i det andra kvartalet drivet av påsk och lätta jämförelsetal. Att rörelsemarginalen var 10,6 procent i kvartalet var bättre än väntat och ett styrketecken givet valutamotvind och flaskhalsar i produktionen. Totalt sett en bra start på året och vi tror att aktiemarknaden får ett ökat förtroende för ledningen och bolagets utveckling under året. Aktien är lågt värderad och vi ökade vårt innehav i april.”Läs hela rapporten här.

Mats Qviberg – Privat 

Qviberg är ordförande och Investment Öresund ABs största ägare. Öresund är ett investmentbolag som förvaltar en koncentrerad aktieportfölj inriktad på svenska värdepapper med en långsiktig investeringsprofil. Flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium. 

Efter Bilias Q1 rapport valde Mats Qviberg och dottern Anna Engebretsen att öka sina respektive innehav i Bilia. Mats köpte aktier för knappt 8 miljoner kronor till kursen 79 kronor styck, och Anna köpte aktier till ett värde av drygt 4 miljoner kronor till kursen 80 kronor styck.

Även Styrelseledamoten Jan Petterson köpte 50 000 aktier till priset 80 kronor styck. Läs finansinspektionens flaggningsmeddelande här.

Christer Gardell – Cevian 

Christer Gardell är medgrundare och VD av aktivistfonden Cevian Capital. Innan Cevian arbetade Gardell på Mckinsey & company, Nordic Capital och som VD för Custos under tiden Mats Qviberg och Sven Hagströmer var storägare i bolaget. Gardell har också en examen i Ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.

I veckan framgick det via en inrapportering till SEC att Christer Gardell och Cevian Capital har minskat fondens innehav i Ericsson med 22 miljoner aktier. Gardell gick in som större ägare i Ericsson för ett par år sedan.

Max Mitteregger – Gladiator

Max Mitteregger är en av Sveriges absolut bästa kapitalförvaltare. Hans fond Gladiator har avkastat drygt 400% efter avgifter sedan starten 2005. Max förvaltar en koncentrerad lång/kort portfölj som tar stora bets i enskilda innehav. Flera av förvaltarens tidigare rekommendationer har flerdubblats – ett exempel är Hansa Medica som Mitteregger tidigt investerade i.

Under den gånga veckan flaggar Gladiator under 5% av kapital och röster i Oncopeptides för första gången sedan noteringen. 29 april var angivet som transaktionsdatum för flaggningsmeddelande till finansinspektionen.

Carl Armfelt & Erik sprinchorn – TIN Fonder

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är den tidigare förvaltarduon bakom Swedbanks framgångsrika fonden “ny teknik”. Fonden var en av de bäst presterade svenska fonderna under de senaste fem åren.

De största innehaven i fonden under april var Take-Two Interactive, THQ Nordic och Evolution Gaming vilket kan jämföras med de största innehaven vid förra månadsslutet som var THQ Nordic, Paradox och Tencent. Alltså har Take-Two Interactive seglat upp som det största innehavet i fonden. Läs hela månadsbrevet här.

Simon Blecher – Carnegie Sverigefond

Simon Blecher har sedan år 2006 framgångsrikt förvaltat Carnegies Sverigefond. Blecher är känd för att gilla tråkiga och stabila värdebolag med starka balansräkningar, hållbara verksamheter och goda utdelningsmöjligheter.

I månadsbrevet för april skriver Blecher ”Vi har under månaden träffat vd:ar och ledning i nästan hälften av portföljens (!) bolag och konstaterar att de verkar förhållandevis positiva och gör rätt saker. Mest imponerade är vi av Dometic, Epiroc och Volvo som trots fallande organiskt tillväxt respektive svaga order levererar höga marginaler”. Läs hela månadsbrevet här.

Ps. Warren Buffett berättade för CNBC under den gånga veckan att Berkshire Hathaway har köpt aktier i den amerikanska e-handelsjätten Amazon. Buffett berättade också att det inte är han personligen som köpt aktierna utan en av de andra förvaltarna på Berkshire Hathaway. Här ett kort videoklipp med Buffett från helgens årsstämma där han kommenterar köpet.

 Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

1 tanke på “Förvaltarbrevet v.18”

Kommentarer är stängda.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.