Förvaltarbrevet v.12

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Här är din veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under veckan!

Simon Blecher – Carnegie Sverigefond
Simon Blecher har sedan år 2006 framgångsrikt förvaltat Carnegies Sverigefond. Blecher är känd för att gilla tråkiga och stabila värdebolag med starka balansräkningar, hållbara verksamheter och goda utdelningsmöjligheter.

I veckan berättade Blecher i en intervju att Skanska är enligt honom ett av de mest missförstådda och undervärderade storbolagen på börsen. Han tror att det beror dels på komplexiteten i koncernen och dels på att börsen sätter p/e-tal på nedskrivningar men inte på reavinster.

Simon menar att det allra viktigaste är att hela Skanskas nuvarande börsvärde täcks av tillgångarna inom fastighets- och bostads- och infrastrukturutvecklingen samt nettokassan. Det betyder att börsen sätter värde noll på den klassiska byggrörelsen som omsätter 150 miljarder kronor vilket han menar är helt unikt.

Per Trygg – SEB Sverige småbolag
Per Trygg har arbetat med kapitalförvaltning inom SEB-koncernen i elva år. Trygg håller titeln Chief investment officer över bankens nordiska småbolagsfonder. Han är också ansvarig förvaltare över den högpresterande småbolagsfonden SEB Sverige småbolag som avkastat drygt 120% på fem år.

Enligt förvaltarens månadsbrev har fonden köpt aktier i Lifco, Hemfosa och AAK, medan de största aktieförsäljningarna gjordes i ÅF, Beijer Ref och NCC.

Mikael Svensson – C WorldWide Medical Small & Mid Cap
Mikael Svensson är en av Sveriges absolut vassaste förvaltare inom området för medicin och forskning. 2008 tog Svensson över som ansvarig förvaltare av C WorldWide medical och under hans drygt tio år som ansvarig förvaltare har fonden avkastat mer än 3.5x vilket är mycket imponerande.

Enligt förvaltarens senaste månadskommentar har fonden tagit in ett nytt innehav. Bolaget heter Livanova och är ett medicinteknikbolag med en ledande position inom VNS-terapi för behandling av epilepsi och svår depression. Svensson har också ökat fondens innehav i Vocera, Amarin, Ultragenyx, Aerie och Heron, och minskat något i Calliditas, Novocure och Sarepta.

Carl Sundblad – Cliens småbolagsfond
Carl Sundblad är förvaltaren bakom den relativt nya småbolagsfonden från Cliens. Innan Sundblad blev ansvarig förvaltare på Cliens arbetade han i liknande roller på SEB. Fonden har sedan starten (Sep-16) lyckats avkasta bättre än Carnegie Small Cap Index.

Carl skriver i sitt månadsbrev att han har ökat fondens innehaven i NCAB,  Addtech och Elekta. Fonden har samtidigt sålt samtliga aktier i Stendörren samt minskat en aning i SCA och Sagax efter en stark inledning av detta år skriver förvaltaren. Sundblad skriver också att ”Överlag har vi nu en lägre andel i fastighetsbolag än vi haft historiskt då sektorn gått väldigt starkt, och dessutom klarade höstens börsfall relativt väl”.

Torgny Prior & PO Nillson – PriorNilsson
PriorNilsson är en svensk prisbelönt hedgefond förvaltad av Torgny Prior och PO Nilsson. Fondbolagets Sverigefond vann nyligen Morningstars pris för bästa Sverigefond 2018 och fonden har ett imponerade track record som avkasta bättre än jämförelseindex på både tre, fem och tio års sikt.

I veckan deltog både Torgny och PO i en intervju med tidningen placera. Förvaltarna gav sin syn på allt ifrån konjukturläget till bank – och fastighetsektorn. Under intervjun berättade också förvaltarna att de köpt aktier i NCC. Både PO och Torgny säger att de ser potential i aktien och tycker att analytikerna har en för pessimistisk syn på bolaget.

PO lyfter också fram Klövern som den fastighetsaktie med störst potential just nu. Lyssna på hela inslaget här (minut 39.09 NCC, minut 43.02 Klövern).

Johan Thorén – Strand kapitalförvaltning
Johan är Strands förvaltningschef och ansvarig förvaltare av Strand småbolagsfond. Thorén har en gedigen bakgrund som kapitalförvaltare och är en av grundarna till Strand kapitalförvaltning. Johan har också arbetat som politiskt sakkunnig på UD och som förvaltare på Catella Kapitalförvaltning.

I veckan deltog Johan i en intervju med Dagens industri och rekommenderade tre olika småbolagsaktier. Först Climeon, som Thorén menar är svensk inovation när den är som bäst. Bolaget har en teknik som både är effektiv och miljövänlig, vilket också syns i den kraftigt växande orderbok.

Thorén lyfter också fram det som mycket positivt att fonden BEV valt att stödja Climeon. BEV är ett initiativ av Bill Gates, fonden ska investera drygt 9 miljarder kronor i ny energiteknik för att motverka klimatförändringar. Andra kände personer som också valt att investera i fonden är Amazon-grundaren Jeff Bezos, Alibabas Jack Ma, Softbanks Masayoshi Son och Facebooks Mark Zuckerberg med flera.

Johan rekommenderade också NRC group och I.A.R Systems under intervjun. Lyssna på hela inslaget här.

Som vanligt, kom gärna med feedback på Twitter eller Facebook. Vilken del av veckobrevet gillar ni mest? Vilken del tycker ni är onödig eller för lång, eller kanske för kort? Har ni andra förslag? Återkom gärna! Skicka mig en Tweet, ett mail ([email protected]) eller skriv på Facebook!

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.