Förvaltarbrevet v.11

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Max Mitteregger – Gladiator 

Mitteregger är en av Sveriges absolut bästa kapitalförvaltare, hans fond Gladiator har avkastat drygt 400% efter avgifter sedan starten 2005. Max förvaltar en koncentrerad lång/kort portfölj som tar stora bets i enskilda innehav. Flera av förvaltarens tidigare rekommendationer har flerdubblats, ett exempel är Hansa Medica som Mitteregger tidigt investerade i.

I veckan deltog förvaltaren i en intervju (04.35 in i klippet) med Dagens industri och rekommenderade tre aktier. Först SAAB, vars orderingång enligt Mitteregger är mycket imponerande. Den starka orderingången beror till viss del på försäljningen av skolflygplan till USA, en affär som kommer gynna SAAB i många år framöver. Max tror också att bolaget kommer lyckas höja sina marginaler under de kommande kvartalen och säger avslutningsvis ”att det finns en fantastiskt god uppsida i aktien på några års sikt”.

Vidare rekommenderar också förvaltaren Oncopeptides och Camurus. Klicka här för att se hela inslaget och hans resonemang.

Henrik Söderberg, Peter Holt, Ulf Arvidsson – C World Wide

2018 bästa småbolagsfond enligt Morningstars är C Worldwide Sweden Small Cap. Motiveringen är att fonden har högst avkastning i kategorin de senaste fem åren, till en risk som är under snittet. Fonden förvaltas av Henrik Söderberg, Peter Holt och Ulf Arvidsson. Fondbolaget driver två olika Sverigefonder, en inriktad på småbolag och en fond som investerar i större svenska bolag. 

Under månaden tillkom inkassobolaget Intrum och Powercell som nya innehav i båda småbolagsfonden och i sverigefonden.

John Hernander – Nordea Swedish stars 

Johan Hernander är aktiechef på Nordea och tillika ansvarig förvaltare av Nordeas Swedish star fond. Johan har tidigare arbetat som fondförvaltare på Nordea och AMF och håller en masterexamen i finans från Handelshögskolan i Stockholm.

I veckan berättade John i en intervju att han ser stor potential i Autolivs avknoppning Veoneer vars aktie handlas på rekordlåga nivåer. Hernander menar att investerare misslyckas med att se den långsiktiga potentialen i bolaget och istället dömer Veoneer efter dagens meriter. Venoor tar 20-25% av alla utestående ordrar på aktiv säkerhet, när dessa ordrar realiseras kommer bolaget ha ett fint kassaflöde menar förvaltaren.

Viktor Henriksson – Carnegie Småbolagsfond/Micro cap 

Henriksson är förvaltaren bakom Carnegies småbolag och Microcap-fond. Småbolagsfonden har ett starkt track record och slagit jämförelseindexet Carnegie small cap Index sedan fondens start i januari 2012.

I månadsbrevet för februari skriver förvaltaren att han har ökat fonden innehav i Stillfront, Henriksson skriver att han tror på ett bra 2019 och gör bedömningen att aktien fortsatt är attraktivt värderad såväl relativt spelsektorn som i absoluta tal. Förvaltaren lyfter också fram två av fondens största innehav, Dometic och Atrium Ljungberg som attraktiva investeringar. Om du vill läsa hans motivering kan du klicka här.

I veckan publicerade också Carnegie själva en intervju med Henriksson där han lyfter fram It-konsulten Knowit som ett potentiellt uppköps case. Läs hela resonemanget här.

Torgny Prior & PO Nillson – PriorNilsson

PriorNilsson är en svensk prisbelönt hedgefond förvaltad av Torgny Prior och PO Nilsson. Fondbolagets Sverigefond vann nyligen Morningstars pris för bästa Sverigefond 2018. Fonden har ett imponerade track record som avkasta bättre än jämförelseindex på både tre, fem och tio års sikt. PO och Torgny förvaltar tre olika Sverigeinriktade fonder.

Flera spännande transaktioner från förvaltarna under föregående månad. Duon har köpt aktier i Essity, Investor, Assa Abloy, Klövern, NCC, Lundbergs,  SEB, Danske Bank och Industrivärden.

Christian Brunlid – Handelsbanken småbolagsfond

Christian Brunlid förvaltar Handelsbanken småbolagsfond, fonden placerar i aktier utgivna av mindre och medelstora företag på den svenska marknaden. Brunlid har framgångsrikt förvaltat Handelsbankens småbolagsfond sedan 2007. 

Förvaltaren skriver i månadsbrevet att han har ökat innehaven i MTG, Husqvarna och Nyfosa. Köpen finansierades delvis av försäljningar i Ahlsell, Dometic och Swedish Orphan.

Ulf Hedlundh – Svolder

Svolder är ett investmentbolag som huvudsakligen äger aktier i noterade svenska små och medelstora företag. portföljen innehåller 22 noterade innehav enligt den senaste portfölj uppdateringen. 

När bolaget i veckan släppte en uppdatering av substansvärdet framgick det att mjukvarubolaget Lime Technologies är ett nytt innehav i Svolders portfölj. Bolagets aktie har sedan noteringen i december stigit kraftigt.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.