Förvaltarbrevet v.10

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Här är din veckodos av förvaltarbrevet, en sammanställning av vilka aktier Sveriges bästa investerare har köpt eller rekommenderat under veckan!

Vegard Søraunet – Odin Fonder Sverige/Norden   

Vedgard Søraunet är förvaltaren bakom Odins Sverigefond och Nordenfond. Vegard investerar i kvalitetsbolag med kompetent ledning och stark företagskultur. Fördelaktigt är om bolagen kännetecknas av inträdesbarriärer, eller andra konkurrensfördelar som ett starkt varumärke.

Under februari har förvaltaren tagit in ett nytt innehav i den nordiska fonden. Det danska IT konsultbolaget NetCompany. Förvaltaren skriver att företaget har en imponerande historia med solid tillväxt och goda marginaler och tror att företaget kommer att fortsätta att leverera. Fonden har också ökat innehavet i finska Sampo.

Vedgard skriver också att han har köpt följande aktier till den svenska fonden: THQ Nordic, NCC och Addlife (genom emission). Förvaltaren skriver att han har följt THQ ett tag och tror att bolaget har goda tillväxtmöjligheter i framtiden. Med 77 speltitlar, utvecklare och distribution är de på väg att bygga ett spelkonglomerat. Då minskas risken för misslyckade spel.

Patrik Tigerschiöld – Bure Equity

Investmentbolaget Bure Equity, som rattas av duktige Patrik Tigerschiöld, har uppvisat en fenomenal historisk avkastning. Bures totalavkastning har över en längre tidsperiod varit väldigt stark. Totalavkastningen har varit nära 400 procent de senaste fem åren och på tio år är siffran runt 500 procent där en synnerligen skicklig ledning varit avgörande i affärerna.

Bure Equity har sålt lite flera än 2 miljoner aktier i Vitrolife varefter innehavet minskat till drygt 20,5 miljoner aktier, motsvarande strax under 19 procent av kapital och röster.

Per Håkan Börjesson – Investment AB Spiltan

Per Håkan Börjesson är den legendariska VDn och tillika storägaren av Investment AB Spiltan. Börjesson är en klassisk värdeinvesterare som investerar i både noterade och onoterade bolag. PH är också författare till flera böcker, bilhandlare samt håller en MBA från Columbia University där både Buffett och Graham huserade.

Per Håkan med bolag köper ca 2 % av aktierna i Swedencare, ett bolag som tillverkar produkter inom djurhälsa. PH kommenterade köpte på twitter ”Bra tillväxt när husdjur blir familjemedlemmar. Vår hund Martini har fått mycket bättre munhygien när vi börjat med patenterade alger från Swedencare”

Mikael Svensson – C WorldWide Medical Small & Mid Cap

Mikael Svensson är en av Sveriges absolut vassaste förvaltare inom området för medicin och forskning. 2008 tog Svensson över som ansvarig förvaltare av C WorldWide medical och under hans drygt tio år som ansvarig förvaltare har fonden avkastat mer än 3.5x vilket är mycket imponerande!

Förvaltaren skriver i februaris månadsbrev att han har stora förhoppningar på de svenska forskningsbolaget Oncopeptides. Det finns en kortsiktig oro men långsiktigt ser det bra ut menar Svensson. Jag ser stor uppsida i aktien, om man jämför med hur amerikanska bioteknikbolag i liknande fas och utveckling värderas skriver Svensson.

Carl Armfelt & Erik sprinchorn – TIN Fonder 

Finansbranschens egna rockstjärnor Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är den tidigare förvaltarduon bakom den framgångsrika Swedbank-fonden ”ny teknik”. Fonden var en av de bäst presterade svenska fonderna under de senaste fem åren.

Förvaltarna kom med sin första månadsrapport och valde att samtidigt berätta vilka fondens tre största innehav är: Nemetschek, Biogaia och THQ Nordic. Carl och Erik valde också att ge några argument till varför de tror lite extra på dessa tre aktier. Läs kommentarerna här.

Per TryggSEB Sverige småbolag 

Per trygg har arbetat med kapitalförvaltning på SEB i 11år. Han håller titeln Chief investment officer över SEBs nordiska småbolagsfonder och är också ansvarig förvaltare över den högpresterande småbolagsfonden ”SEB Sverige småbolag” som avkastat drygt 120% på fem år.

Via ett flaggningsmeddelande framgick det att SEBs småbolagsfond har under veckan köpt aktier i konsultföretaget HIQ international. SEB äger nu 5,23% av kapitalet i bolaget.

Simon Blecher – Carnegie Sverigefond

Simon Blecher har sedan år 2006 framgångsrikt förvaltat Carnegies Sverigefond. Blecher är känd för att gilla tråkiga och stabila värdebolag med starka balansräkningar, hållbara verksamheter och goda utdelningsmöjligheter.

Enligt Blechers februaribrev har han öka fondens innehavet i Securitas. Blecher skriver ”Vi tycker det öppnade ett köptillfälle då det är lätt att se detta stabila bolag tjäna drygt 10 kronor per aktie i år, vilket innebär att Securitas handlas till 14,5 gånger vinsten, trots att bolaget är betydligt mer stabilt och konjunkturokänsligt än övriga marknaden, som faktiskt handlas högre”

Vidare har också fonden köpt aktier i industrivärden. Blecher tycker att rabatten, som hastigt stigit, har blivit attraktiv.

Mats Qviberg – Investment AB Öresund

Qviberg är ordförande och Investment Öresund ABs störta ägare. Öresund är ett investmentbolag som förvaltar en koncentrerard aktieportfölj inriktad på svenska värdepapper med en långsiktig investeringsprofil. Flera av portföljbolagen har ägts i över ett decennium.

Qviberg fortsätter att öka Öresunds innehav i Bilia, aktierna handlades in till en kurs mellan 82-83 kronor för ett värde av 16 MSEK. Samtidigt fortsätter Öresund att för fjärde månaden i rad sälja av delar av innehavet i fastighetsbolaget Fabege. Bolaget har gått från 18,6 procent av Öresunds portfölj till 13,5 procent.

Martin Wallin & Robin Pettersson – Lannebo Sverige Plus
Lannebo Sverige Plus är en koncentrerad lång/kort fond inriktad på svenska aktier. Fonden har sedan starten 2008 notoriskt slagit jämförelse indexet Six portfolio Retrun både på tre, fem och tio års sikt.

Förvaltarna har likt Blecher valt att köpta aktier i Securitas under februari. Fonden har också köpt aktier i Investor och Telia medan innehaven i Ericsson, Tele2 och Sandvik minskats.Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.