Lannebo fonder säljer delar av innehavet i H&M

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Lannebo Fonders två Sverigefonder, Sverige och Sverige + har under september månad avyttrat delar av sitt innehavet i H&M. Det skriver förvaltarna Martin Wallin & Robin Pettersson i septembers månadsbrev till andelsägarna.

”H&M publicerade under månaden bolagets försäljningssiffror samt kvartalsrapport för det tredje kvartalet. Omsättningen för perioden visade på succesiva förbättringar där vissa marknader som Tyskland och Storbritannien växte bra. Bruttomarginalen föll till 50,3 procent (51,4) om än mindre än förväntat. Reorna väntas minska under kommande kvartal på grund av ett bättre strukturerat lager. På 16 marknader har H&M under kvartalet nettostängt butiker. Det mångfacetterade arbetet med att vända utvecklingstrenden fortsätter”

Simon Blecher, som förvaltar Carnegies Sverigefond är en annan förvaltare som kommenterade H&Ms rapport i sitt egna månadsbrev för september;

”Hennes & Mauritz steg kraftigt under månaden då firman visade en bättre försäljning än väntat i butikerna och tillväxten på nätet var också imponerande. Varulagret är fortsatt högt, men det ser ut som att det kanske kommer ner inom några månader och det verkar mer troligt att Hennes & Mauritz behåller utdelningen även nästa år då nettoskulden snabbt kommit ner på grund av bra kassaflöde. Det är förstås för tidigt att veta om H&M har vänt, och den stora kursrörelsen bottnar mycket i att aktien var en av världens mest blankade, men en sak tål att ständigt upprepas: aktier vänder alltid innan företaget gör det. Och för att travestera en viss framgångsrik engelsk premiärminister:

”Detta är inte vändningen. Det är inte ens början på vändningen. Men kanske är det slutet på den långa utförslöpan”.”

Flera Sverigefonder (läs, Didner & Gerge, Odin,  Skandia med flera..) har under året sålt av aktier i H&M. Simon berättar i Junis månadsbrev varför hans fond inte är en av säljarna: 

”Den enda bolagsrapporten i juni kom från H&M, numera är ett av fondens mindre innehav. Inte för att vi har sålt aktier i någon större utsträckning utan för att aktiekursen kollapsat. Positivt i H&M:s rapport: bruttomarginalen. Besvikelse: det växande lagret.

Vi lider med vd Karl Johan Persson, som med ett amerikanskt uttryck har 10 miljoner ”back seat-drivers”. Med det sagt är vi något förvånande att H&M inte ökar takten för att stänga/bygga om fler butiker. Om det kostar 6-7 miljoner kronor att bygga om en butik av karaktären Fältöversten i Stockholm och H&M behöver göra detta med drygt 1000 butiker, kan vi räkna med en kostnad på 6-7 miljarder kronor. Ponera sedan att de behöver stänga ett par hundra butiker till en kostnad på ett par miljarder så är vi uppe i en bit över 10 miljarder kronor.

Om detta sker över två år är det en mindre kostnad, givet att de idag tjänar 20 miljarder kronor per år. De lär nog behöva skriva ner lagret också, men det berör inte kassaflödet. Om det görs skickligt och sprids ut bör de kunna hålla utdelningen, givet företagets nya skuldsättningsmål.

H&M var en gång ett unikt företag som växte med 10–15 procent per år till en marginal på 20 procent. Den tiden är över. Men om bolaget bara kan växa i takt med BNP och ha marginaler på 10 procent bör aktien kunna värderas som Ica och Axfood. Det skulle innebära en betydande uppsida från nuvarande nivåer. Men det börjar bli dags att ta itu med grunden – varumärket H&M – istället för att konstant lansera nya koncept”

Läs hela rapporten här

Vad tror ni, är detta början på slutet för H&Ms problem, eller bara en kort kort nedförsbacke som snart börja lutar uppåt igen?

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.