Dessa var de 5 bästa restaurangaktierna 2019

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Det har varit relativt enkelt för investerare att få positiv avkastning under 2019. Den bredare indexet OMX30 har stigit med steg med över 27% under året. Även de amerikanska börserna har gått starkt och tagit med sig flera stora sektorer upp uppgången, där bland annat restaurangaktier

Några restaurangmärken har dock prestera bättre än andra. I ordning utifrån hur aktien har presterat under året har vi tittat på bolagen lite närmare här nedanför. Kurserna är hämtade den 17 december.

5. Restaurant Brands International
Restaurant Brands International har i stort sett matchat de amerikanska indexet S&P 500 utveckling samtidigt som rivaler McDonald har presterat sämre. Tittar vi på de senaste kvartalsrapporten går det att motivera de senaste årets värdeökning av aktien. Företaget fick en solid tillväxt hos Burger King under det tredje kvartalet, även Popeyes-franchise gick bra. Båda två hjälpte koncernen till att kompensera de andra delar av bolaget som inte har levt upp till förväntningarna under året.

Det kommer bli intressant att följa om Restaurant Brands aktie kan upprätthålla samma fart även under nästkommande år. Någon som investerar kommer följa noggrant är de hundratals Popeyes restauranger som ska öppnas i Kina under nästkommande år.

4. Shake Shack
Shack Shacks aktie har stigit med 30% under 2019 vilket är imponerande, men de flesta investerare skulle nog se på detta rally som en besvikelse med tanke på att aktierna hade mer än fördubblats i början av september. Den dramatiska förändringen i sentimentet under de senaste veckorna inträffade när försäljningstillväxten stannade under det bakre halvan av årer.

3. Starbucks
Som investerare har vi fått höra många goda nyheter från Starbucks det här året, vilket också syns i aktien som har pressats upp med nästan 40% det här året. Stor del av bolaget tillväxt fortsätter att komma ifrån Kina.

Sista kvartalet är ännu inte släppt men allt tyder på att Starbucks kommer öka bolagets lönsamheten detta året efter en sällsynt nedgång förra året. Aktieägarna har också med glädje sett att Starbucks VD valt att återköpa 12 miljarder dollar värt av aktier under året.

2.Wendy’s

Wendys aktie ökade med över 40% 2019 tack vare sin starka försäljnings- och resultatutveckling. Butiksförsäljning accelererar och marginalerna ökar, vilket ledde till att ledningen ökade sina intäkter och justerade vinstutsikter i början av november.

När man tittar längre ut har ledningen förutspått att de kan öka de årliga ”comps gains” till mellan 4% och 5% samtidigt som den expanderar till Europa och andra marknader. Investerare kan straffa aktien om företaget missar något av dessa mål. Men för tillfället verkar det som att snabbmatspecialisten har vinden i ryggen.

1. Chipotle Mexican Grill
Chipotle är vinner som årets bäst presterande restaurangaktie, med aktier upp mer än 90% under 2019. Detta rally har varit stabilt under året.

Burrito-jätten har lagt sina tidigare förluster bakom sig, med komps som accelererar till tvåsiffriga vinster det senaste kvartalet. Kundtrafiken blomstrar, delvis tack vare Chipotles oöverträffade framgång inom digitala och hemleveransnischer.

Wall Street förväntar sig att dessa framgångar kommer att bära den starka driften fram till 2020, vilket borde stödja öppningen av så många som 165 nya restauranger. Det stora testet för den ljusa utsikterna kommer i början av februari, när Chipotle är beredd att offentliggöra sina resultat från 2019 samtidigt som de ger detaljerad vägledning för det nya året.

Aktierna ovan handlar du enklast hos Avanza och/eller Etoro

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.