Den ”nya” digitala ekonomin

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

Veckans stora nyheter på börsen fortsätter att domineras av de stora tech-bolagen i USA. Efter att Bezos, Zuckerberg, Cook och Sundar Pichai vittnat inför kongressens konkurrensutskott på onsdagen var det dags att på torsdagen rapportera bolagens resultat över det senaste kvartalet.

Samtidigt som USA:s ekonomi går på knäna redovisade Facebook, Amazon och Apple otroligt starka siffror. Lockdown har varit positivt för dessa bolag. Fler människor spenderar mer tid på Facebooks olika plattformar. Efterfrågan på nya datorer ökar när nya hemmakontor behöver installeras och vardagsprodukter handlas i större utsträckning på nätet via Amazon.com. Om vi inte visste det tidigare vet vi det nu – den nya ”teknik-ekonomin” är här för att stanna.

Amazons intäkter landade på 88,9 miljarder dollar för kvartalet, vilket var 40 procent högre än samma period förra året. Att ett bolag i den stora skala kan växa med 40% är makalöst.

Som bilden ovanför visar är 82% av de amerikanska hushållen knuten till Amazons lojalitetsprogram Amazon Prime. Det går att jämföra med att drygt 50% av samma hushåll röstade i senaste valet. Jag kan inte komma på ett annat företag med liknande penetration?

Vad blir den långsiktiga effekten av ett och samma företag säljer näst intill allt i ett land? Den amerikanska konkurrensmyndigheten ställer sig den fråga just nu.

Det ryktas om att Amazon lanserar sin tjänst i Sverige under hösten 2020 vilket kommer bli spännande att följa utvecklingen.

David

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.