Bolån utan kontantinsats – Alla banker (2020)

Det har troligtvis aldrig varit så svårt att få ett bolån som det är idag, det gäller i alla det stora traditionella bankerna. Det finns dock nischade banker som exempelvis Nordax och Bluestep som inte har lika hårda krav. Du kan jämföra villkoren hos dessa banker här.

Det finns dock inte någon bank i Sverige som erbjuder bolån helt utan någon form av kontantinsats, lagen säger att du måste ha minst 15% av bostaden värde i kontantinsats.

Om du inte har sparat ihop till en kontantinsats kan du ta ett låna. Se till att du jämföra villkoren även för det här lånet. Lånekollen.se samarbetar med flera olika banker och hjälper dig att jämföra räntan och andra villkor.

Banker med flexibla bolån

Varför är det så svårt att få ett bolån? Det finns framförallt tre förklaringar till varför det är så svårt att få ett bolån. Priser på bostäder har stigit vilket gör att storleken på lånen också har ökat. Lagkrav på amortering har införts vilket gjort att bankerna kräver att låntagare har fast och stabil månadsinkomst. Slutligen har bankens blivit mer försiktiga, framförallt efter finanskrisen 2008.

Det finns dock undantag till den regeln. Vissa nichade banker kräver inte lika stora kontantinsatser eller en fast anställning. Vi går igenom alla banker som inte är lika strikta med kontantinsatsen som de traditionella bankerna är.

Nordax Bank ★★★★ Nordax är en av de svenska bankerna som är mer flexibla med både anställningsform och kontantinsats. För ett att få ett beviljat bolån krävs det att du har 15% av bostadens värde i kontantinsats. En fördel med Nordax är att du inte behöver ha en fast anställning för att få ett beviljat bolån. Om du är på exempelvis är på ett vikariat eller är frilansare kan du ta ett bolån hos Nordax.

BlueStep bank ★★★ Bluestep är en svensk bank som uteslutande arbetar med bolån. Banken erbjuder mer flexibla bolån än de traditionella bankerna, bland annat genom att acceptera bolån från låntagare som har betalningsanmärkningar. Bluestep godkänner också bolån till låntagare utan fast eller tillsvidareanställningar.

SBAB ★★★★ En av det största bankerna i Sverige när det kommer till bolån. SBAB är kända för att erbjuda bättre villkor för den som köper sin första bostad. SBAB ger normalt ett högre lånelöfte än exempelvis Swedbank, SEB eller någon av de andra stora bankerna. SBAB godkänner också bolån till låntagare oavsett anställningsform, du behöver alltså inte ha en fast anställning för att få ett bolån via den här banken.

Skandia Banken ★★★Också ett bra alternativt istället för de stora bankerna. Skandia erbjuder bolån med låg ränta och relativt högt lånelöfte. Av att läsa på deras hemsida är dom dock lite hårdare när det kommer till din anställningsform.