Bolån utan fast anställning (Lista alla banker)

Det moderna svenska arbetslivet är föränderligt och en effekt av det är nya anställningsformer.

Dagens samhälle är fullt av egenföretagande, projektanställningar, vikariat eller timarbete, för att nämna några.

Faktum är att det är Sveriges vanligaste anställningsform. Så varför är det så svårt för dig och de 450 000 andra svenskar i samma situation ta ett bolån utan fast anställning?

Du kan redan nu jämföra alla dessa bankers villkor på Comboloan.se som är en gratis jämförelsesajt.

I den här texten gå vi igenom alla banker (se listan nedanför) som ger ut bolån och som inte kräver att låntagaren, alltså du, har en fast anställning. Du hittar listan lite längre ner i artikeln.

Varför är en fast anställning för ett bolån så viktigt för exempelvis Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken och länsförsäkringar?

Det är naturligtvis viktigt för banken att vet hur mycket en person tjänar innan banken ger ut ett lån.

Detta eftersom en stabil inkomst fungerar som en försäkring om att låntagaren kommer kunna betala tillbaka pengarna han eller hon lånat.

Men bara för att en person inte har en fast anställning behöver det inte betyda att hon inte kan visa upp en stabil inkomst.

I listan nedanför finns tre banken som alla godkänner bolån även om du inte har en fast anställning.

Lista: Alla bolån utan fast anställning

Nordax Bank Den svenska nischbankenNordax är en av de största bankerna på nischade bolån. Nordax erbjuder både fast och rörlig ränta på bolån. Banken kräver inte fast anställning utan utgår istället på din betalningsförmåga. Nordax ränta är från 2.95% om du tecknar rörlig ränta. Se hur mycket du kan låna här.

Bluestep. Också en svenska nishbank, Bluestep erbjuder bolån oberoende av din anställningsform. Banken erbjuder både fast och rörlig ränta på ditt bolån. Lägsta rörliga ränta är 2.95% och du binder på 3 månader. Se hur mycket du kan låna här

SBAB. SBAB gör undantag och godkänner bolån där låntagaren inte har en fast anställning. Banken kräver dock att minst en i hushållet har en permanent inkomst. I vissa fall behöver också anställningen och inkomsten styrkas i form av anställningsintyg och lönespecifikationer. Se hur mycket du kan låna här

Hos Comboloan.se kan du jämföra Nordax, Bluestep och SBAB:s villkor, hur mycket du får låna och till vilken ränta.

Vad är en fast anställning?

Med fast anställning, eller som det egentligen heter tillsvidareanställning, avses att en anställd är anställd ”tillsvidare” utan att det finns någon bestämd tidpunkt då anställningen tar slut.

En tillsvidareanställning måste sägas upp av arbetsgivaren eller arbetstagaren, för att upphöra och för att arbetsgivaren skall kunna säga upp en anställd från en tillsvidare anställning krävs att det föreligger ”saklig grund”. Ett exempel på saklig grund är brist på arbete.

Unionen berättar skillanden mellan de olika anställningsformerna.

Begreppet ”fast anställning” är ett uttryck som används i vardagligt språkbruk istället för tillsvidareanställning, som är den juridiska termen. Med begreppen fast anställning och tillsvidareanställning avses således samma sak även om tillsvidareanställning är den korrekta benämningen enligt den arbetsrättsliga lagstiftningen.

Bolån utan fast anställning hos storbankerna

Långivaren, alltså banken, har egentligen inga regler som de måste förhålla sig till när det avgöra om en person ska få ett bolån eller inte. Du kan alltså bli beviljad ett bolån utan fast anställning.

En låntagare som är fast anställd har traditionellt haft bättre återbetalningsförmåga jämfört med någon utan tillsvidareanställning, chansen att få bolån hos någon av de större bankerna har därför vara bättre om du har en fast anställning.

Men samhället och ekonomi förändras och så gör också normer och regler på bolånemarknaden. Långivare som Nordax, Bluestep och SBAB har börjat granska varje låntagares ekonomiska situation och utvärderar personens kreditvärdighet utifrån inkomster genom flera källor av intäkter än bara en anställning.

Bolån utan fast anställning är alltså enklare att få idag jämfört med tidigare.

Ett bolån är oftast det största lån en person har, därför är det viktigt för långivaren att säkerställa att personen kommer kunna betala tillbaka lånet.

En anställning har traditionellt sett fungerat som en säkerhet för långivaren om att personens ekonomi är stabil och att låna ut till ett bolånet är lägre risk.

Men nya anställningsformer skapar nya säkerheter för långivarna och nu handlar det om hur långivarna väljer att avgöra personens återbetalningsförmåga oavsett anställningsformer.

En säkerhet kan exempelvis vara ett varumärke, eller ett långtidsuppdrag som frilansare, även andra situationer och inkomster som uppståt ur den moderna ekonomin är något som bankerna får försöka avgöra risken i. Även vissa banker har börjat acceptera bolån utan fast anställning.

Idag är det allt vanligare att en person har flera uppdrag och får intäkter genom pengar som exempelvis egenföretagare, dessa personer behöver också få bolån. Lån utan fast anställning är någon alla banker behöver och kommer anpassa sig till.

Att tänka på om du söker bolån genom någon av de större bankerna

Om du ansöker om ett bolån hos av de större bankerna är det viktigt att du pratar med långivare, alltså banken, om hela din ekonomiska situation.

Berätta gärna vilken anställningsform du har, hur din ekonomi ser ut och om/vilka inkomster du från olika verksamheter, detta för att långivaren, banken, i din ansökan om bolån ska få en så bra bild över din återbetalningsförmåga, alltså hur väl du kommer betala av ditt lån.

Din kreditvärdighet ökar dina chanser att få ett bolån, eftersom långivaren vill att du betala av ditt lån och vill veta om du kommer kunna klara av det. Du ansöker om ett bolån enklast via långivaren hemsida. Det går alltid att förhandla och diskutera med banken. Detta gör du enklast genom ett möte, det går också bra på telefon. Dina chanser förbättras alltid om du kan etablera en kontakt på banken du ansöker om bolånet.

Avgör anställningsform din återbetalningsförmåga?

Långivaren bryr sig egentligen inte så mycket om vilken anställning du har när de avgör om du ska få bolånet eller inte. Men eftersom en bostad kostar mycket vill därför långivaren säkerställa sig om att personens ekonomi är solid innan långivare ger ut ett nytt lån.

Ansöker du om lån hos en långivare kommer företaget vilja veta hur bra din ekonomi är, oavsett om du tar ett bolån eller ett vanlig lån. Ansökan innebär att en bank, alltså långivare i detta fallet väljer, om ett lån blir beviljat.

Jämför vilka olika erbjudanden du kan få, desto fler erbjuden du får desto bättre. En ansökan fler är alltid bättre. En bank tar inte ut en avgift för ansökan vilket innebär att det alltid kan vara värt att prova och jämför.

Vad är en bra bolåneränta?

Vilken ränta är bra för ett bolån? Svaret varierar men du ska alltid försöka få en så låg ränta som möjlighet för ditt bolån. Även du söker bolån utan fast anställning finns det goda möjligheter att en bra ränta. Det bästa metoden för att se om du har en bra bolåneränta är att göra flera olika ansökningar och jämför dem med varandra.

Du kan också fråga bankerna om varför du fått bättre erbjudande hos en annan långivare, ibland kan de komma med ett bättre erbjudande. Skicka ett email eller be om ett möte där du kan framföra dina åsikter och förslag på nytt upplägg.

Banker som erbjuder bolån utan fast anställning

Som vi skriv i listan ovanför finns det ett par exempel på banker som erbjuder bolån utan att du som låntagare behöver en fast anställning. Ett exempel är bolån från Nordax som beviljar och ger ut bolån till låntagare utan en fast anställning. Du kan vara egenföretagare, konsult eller på ett vikariat och ändå få ett bolån beviljat.

Även om det förstås är bra att jämför flera olika bolån innan du bestämmer dig vet vi att Nordax har några av det bästa villkoren för dig som inte har en traditionell anställning. knappt en halv miljon svenskar har idag någon form av anställning som inte är en tillsvidareanställning. För dessa personer är Nordax ett mycket bra alternativ. Ansökan görs enklast via hemsidan eller hos något jämförelsesida.