berkshire Hathaway årsstämma 2021

Även årets upplaga av Berkshire Hathaways årsstämma blev virtuell, men med desto gladare Warren Buffett. Förra året var det en uppgiven Buffett som kändes förvirrad och obekväm i det lilla konferensrummet han sände 5 timmar långa årsstämman från. Den här gången var Charlie Munger återigen bredvid Buffetts sida och stämningen var god.

Några av samtalsämnena var försäljningen av flygbolagsaktierna, som Berkshier gjorde våren 2021 och nu i efterhand inte varit så lukrativt. Här är vad Warren hade att säga om det:

”Jag är chefsansvarig för Berkshire – det är mitt jobb”. Han påpekade att Berkshire sålde cirka 1% av värdet på sina cirka 700 miljarder dollar i företag när pandemin slog till. Medan Berkshire gärna stoppade sin verksamhet förra våren och skonade flygbolagen från att ansöka om statliga lån, ville den inte betala smällen för flygbolagen. Han föreslog att Berkshire, som just nu har mer än 130 miljarder dollar i kontanter och korta lån, skulle ha varit ombedd att rädda flygbolagen om företaget inte hade sålt sina andelar i de ”stora fyra” flygbolag.

Warren fortsätter ”Vi skulle förmodligen se ett annat resultat om vi hade behållit vårt lager”, sa han. Om försäljningen av bankaktier sa han ”Vi tyckte inte om att ha så mycket pengar som vi hade vid den tiden”, sa Buffett. ”Jag gillar banker i allmänhet, jag gillade bara inte den andel vi hade jämfört med de möjliga riskerna om vi fick dåliga resultat”, tillade Buffett senare.

Även om Buffett har vi tidigare kriser gått in och räddat banken, bland annat senast under finanskrisen, kände han att läget den här gången var annorlunda.

Storleken på kassan har förändrats

Buffett sa tidigare att han aldrig skulle minska Berkshires kontantreserver under 20 miljarder dollar. Detta för att risken har varit för står.

Han har nu höjt det numret avsevärt och beräknar att Berkshire kunde ha spenderat 50 miljarder dollar eller 75 miljarder dollar av sina cirka 130 miljarder dollar i kontanter förra året.

Här är hans kommentar, översatt från Engelska. Investeraren sa att ”två samtal kom in” när pandemin tankade marknaderna förra våren, men han kunde inte träffa en affär dagarna innan Federal Reserve började pumpa likviditet till marknaderna.

”De tog en marknad där Berkshire inte kunde sälja obligationer en dag tidigare och förvandlade den till en där Carnival Cruise eller vad som helst kunde sälja dem,” sa Buffett. ”Det var det mest dramatiska drag som du kunde föreställa dig.” ”Denna ekonomi just nu, 85% av den går i superhög växel”, sa Buffett

Du kan se hela stämman på Youtube via den här länken.