Bästa amerikanska fonderna 2021

💡 Några snabba tips innan du läser:
Det är helt kostnadsfritt att öppna konton hos alla aktörerna nedan.

Handla aktier, fonder & mycket mer
- Avanza.se & Nordnet.se - Utnyttja båda deras gratis courtage-erbjudanden för nya kunder.
- Etoro.com/sv - alltid 0 kr i courtage på aktiehandel, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder även "copytrading" samt handel i valutor, CFD:s, index, råvaror osv både med & utan hävstång.
- Savr.com/sv - 30-50 % i rabatt på fondavgifter
(Minsta insättning = 100 kr).

Roliga & bra "alternativa" investeringar
- Savelend.se - låna ut pengar till privatpersoner & företag mot en fin ränta. (Minsta insättning = 500 kr).
- Sigmastocks.se - Starta ett ISK konto & låt Sigmastocks aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. (Minsta insättning = 1 kr).

bästa amerikanska fonderna

(Scrolla ned för hela lista över amerikanska fonder) 

Om du gillar idén om att investera bekvämt, med låga kostander och samtidigt få professionell hjälp, bör du vara intresserad av att investera i fonder. Men oavsett om du vill köpa amerikanska fonder eller svenska gäller samma grundregler, köp inte bara fonder din bank rekommenderar till dig, eller leta efter fonder som presterade bra förra året.

Även om fonder kan spara dig både energi och tid från att själv behöva studera flera företag och olika aktier behöver du fortfarande investera tid i att välja rätt fonder att investera i.

I den här texten kommer vi fokusera på att gå igenom vad som är viktigt att tänka på innan du väljer fond, även några amerikansk fonder som är anpassar utifrån dina ambitioner med investeringarna.

Aktivt eller passivt förvaltade fond.

Först och främst är det viktigt att förstå skillnaden mellan en aktivt förvaltad fond och passivt förvaltad fonder. Om du investerar i en aktivt förvaltad fond kommer det finns en eller flera förvaltare som väljer ut vilka tillgångar fonden ska äga. Det kan vara aktier, obligationer eller en fond som i sin tur investerar i andra fonder.

En passivt förvaltad fond å andra sidan kräver mindre humana resurser. Indexfonder är passiva fonder, och var och en är utformad för att spåra resultatet för ett visst index (som S&P 500-indexet för 500 av USA: s största företag) genom att investera i ungefär samma värdepapper i ungefär samma andel. I USA fanns det 2019 nära 8000 olika fonder, plus nästan 2 000 börshandlade fonder (ETF)  enligt Investment Company Institute.

Vad är bäst för dig? 

Om du vill att din portfölj ska växa till högre än genomsnittet måste du förmodligen lära dig tillräckligt för att välja aktier som kommer att växa till en högre nivå än genomsnittet – och det är mycket lättare sagt än gjort.

Om du hoppas att din portfölj ska prestera bättre än index måste du med största sannolikhet spendera väldigt mycket på att studera olika aktier. Ett alternativt kan vara att istället välja fonder som aspirerar till att avkasta över genomsnittet – något som är lättare sagt än gjort.

Från och med mitten av 2019 var 88% av alla amerikansk aktiefonder underpresterade S&P 1500 Composite-index under de senaste 15 åren. Om inte de professionella lyckas avkasta bättre än index – i all ärlighet, varför skulle du lyckas bättre?

Ett svar på den fråga skulle kunna vara att småsparare inte behöver betala en förvaltningsavgift, inte heller är de begränsad till de mer likvida aktierna. Men visst är det svår att slå index även för den skickliga.

Nyckeln är förvaltningsavgiften

En avgörande faktor vid bedömningen av fonder är dess avgifter. Hur mycket – eller lite – du betalar i avgift avgör din portföljs totala avkastning. Handelsplattformen SAVR är absolut billigast i Sverige och har upp till halv fondavgiften på 1 300 fonder. Något jag använder själv.

Den årliga medianavgiften för aktiefonder i USA var nyligen 1,16% per ”Investment Company Institute” med många fonder som debiterade mer än 2%. Under samma period har den genomsnittliga aktieindexfonder en median på 0,33% vilket berättar en del av varför aktivt förvaltade fonder har svårt för att slå index.

Föreställ dig att du investerar 5 000 kronor årligen i var och en av två fonder under 25 år. Om din genomsnittliga avkastning exklusive avgifter är 10% i en fond men det bara är 9% i den andra, kommer du att hamna med 541 000 kronor i den tidigare fonden och endast 462 000 kronor i den senare – en skillnad på ungefär 79 000 kronor.

Några av de bästa aktivt förvaltade amerikanska fonderna – för 2021 och framåt. 

Nedan finns ett antal väl ansedda, välpresterande fondkandidater som passar för de kapital du väljer att inte investera i indexfonder med låg avgift eller direkt i aktier. Listan är inspirerad av den amerikanska hemsidan the motley fool sammanställning.

Fidelity Low-Priced Stock – En midcap fond med förvaltningsavgift på 0,52% (billigast via SAVR)

Vanguard Dividend Appreciation ETF – Vanguards utdelningfond med en avgift på 00,6% avgift (går bara att handla via SAVR)

Vanguard Health Care Investor – Vanguards läkemedelsfond som har en avgift på 0,34% (går bara att handla via SAVR)

Dodge & Cox Stock –  En Large-cap Value fond med en avgift på 0.52% (Fonden går att handla via Avanza).

Primecap Odyssey Stock – också en fond som investerar i större amerikanska bolag med en avgift på 0,66% (fonden går att handla via Avanza).

Wasatch Micro Cap – Är en småbolagsfond med en avgift på 1,65%  (fonden går att handla via Avanza).

Fonderna ovan handlar du enklast via Avanza och/eller SAVR

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Foto av författare
Joakim Ryttersson har mångårig erfarenhet bakom sig vad gäller investeringar i aktier, fonder och andra värdepapper. Joakim vill via denna hemsida sprida kunskap om investeringar och vad man ska tänka på för att bli en bättre investerare.

Tips på bra hemsidor där det är helt gratis att öppna konton:
1. Etoro.com/svHandla aktier helt utan courtage, valutor, råvaror osv både med och utan hävstång.
2. Savr.com/sv | Hitta över 1 600 fonder till 30 - 50 % rabatt. Ge inte bort dyra fondavgifter till bankerna!
3. Avanza.se | Erbjuder gratis courtage för nya kunder.
4. Savelend.se | Agera bank & låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta.
5. Sigmastocks.se | Öppna ISK-konto & låt deras aktierobot välja ut aktier åt dig med hjälp av algoritmer.

Vill du få nyhetsbrev?

Vi kommer inte att spamma dig. Du kommer endast få mail när vi har något riktigt intressant och värdefullt att erbjuda.