AMF Aktiefond Europa: Mitt omdöme 2020

AMF aktiefond Europa är en aktivt förvaltad fond utgiven av pensionsbolaget AMF. Fonden  placerar i aktier över hela Europa men största viktning mot Frankrike. 

I den här texten kommer vi gå igenom de viktigaste parametrarna för att avgöra hur bra en fond är. Vi tittar på: Hur väl fonden prestera jämfört liknande fonder, fonden avgiften jämfört andra likande fonder, portföljens innehaven och slutligen ger jag min personliga åsikt om fonden. Häng med! 

Innehav

Fondens innehav är framförallt allokerade till länderna Frankrike, Storbritannien, Schweiz och Tyskland. De fyra länderna utgör drygt 65%  fondens totala innehav. Fonden största innehav är det Schweiz läkemedelsföretaget och konkurrenten till svenska Sobi, Roche. Fonden tio största innehav är var den 2020-04-01 enligt tabellen nedanför:

Nordiska bolag utgör en mindre del av portföljen, bara ett utav fonden tio största innehav återfinns i Norden och det är det danska vindkraftbolaget Vestas Wind Systems. Svenska värdepapper utgör endas knappt 3% av fondens portfölj.

Historisk utveckling

Som alltid när vi jämför olika fonden med varandra är det viktigt att inte blanda ihop äpplen med päron. AMF Aktiefond Europa jämförs bästa med liknande fonder, alltså globala europeiska aktiefonder.

I bilden nedanför har jag jämfört fondens utvecklingen de senaste 12 månaderna med två andra europafonden. Fonden har både på ett och tre år presterat bättre än de två andra fonderna.

Avgift

AMF aktiefond Europa är en relativt billig aktivt förvaltad aktiefond. Fondens förvaltningsavgift varierar beroende på vilken bank du köper fonden via. Om du handlar fonden via någon av de traditionella bankerna är avgiften 0.40%, samma gäller om du handlar fonden via nätbanken Nordnet. Via Avanza är fonden 11 punkter dyrare, alltså 0.51%. Köp alltid fonden där den är som billigast!

Mitt omdöme

AMF aktiefond Europa är en bra, mätt i avkastning, aktivt förvaltad fond. Fondens har en diversifierad aktieportfölj med innehav som är utspridda på olika marknader och sektorer vilket minskar risken jämfört med en svensk aktiefond, exempelvis. 

Fonden är ett bra alternativt för den som vill investera i Europas mest framgångsrika företag. Du som investerar i AMF aktiefond Europa borde vara hoppfull om Europeiska bolag, framförallt franska bolag. Drygt 25% av fondens innehav består av franska aktie och därför kommer utvecklingen av CAC 40, alltså Franrikes motsvarigt till OMX30, avgöra hur väl AMF aktiefond Europa presterar. 

Tänk på att fonden har olika avgifter beroende på vart du handlar den. Bland nätmäklarna är Nordnet den bank som erbjuder lägst årlig avgift – vilket också kommer resulterar vart du får den bästa avkastning!

Lycka till,

David